Ο Άκης Πετρετζίκης με τα γλυκά των γιορτών δημιουργεί: Λαχταριστό Εκμέκ με μελομακάρονα (βίντεο)

Υπέροχο και πλούσιο σε γεύση

Συστατικά
 

Για τη βάση

600 γρ. μελομακάρονα
200 γρ. μπισκότο τριμμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
6 κρόκους από μέτρια αυγά
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
1 πρέζα αλάτι

Για τη σαντιγί

400 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
 

Για το σερβίρισμα

100 γρ. φιστίκι τριμμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για τη βάση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x35 εκ.
Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
 

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.
 

Για τη σαντιγί

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
Για το σερβίρισμα

Με ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.
Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ