Γερμανία: Στο έλεος χάκερ τα προσωπικά δεδομένα πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών - Η Μέρκελ ανάμεσα στα "θύματα"

Τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων γερμανών πολιτικών, δημοσιογράφων και σατιρικών καλλιτεχνών δημοσιεύθηκαν στο ίντερνετ μετά από επίθεση χάκερ. Στα θύματα η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων γερμανών πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών της σάτιρας αλλά και εσωτερικά έγγραφα όλων των κομμάτων πλην της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) «διέρρευσαν» στο διαδίκτυο μετά από επίθεση χάκερ, μεταδίδουν σήμερα τόσο ο ραδιοσταθμός Βερολίνου-Βρανδεμβούργου RBB όσο και η εφημερίδα Bild.

Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο ίντερνετ μέσω λογαριασμού αγνώστου στο twitter ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, η υπόθεση ωστόσο αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ, μεταδίδει το ραδιόφωνο του RBB. Το μόνο που γνωρίζουμε για τον επίμαχο λογαριασμό στο twitter είναι ότι το πρόσωπο που τον δημιούργησε αυτοχαρακτηρίζεται με όρους όπως «Security Research», «καλλιτέχνης» και «σάτιρα».

Άγνωστο γιατί καθυστέρησε τόσες μέρες η αποκάλυψη της υπόθεσης

Για ποια ευαίσθητα δεδομένα πρόκειται; Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μέσω twitter «διέρρευσαν» στο ίντερνετ κωδικοί πιστωτικών καρτών, περιεχόμενα ιδιωτικών chat, επιστολές, λογαριασμοί, σκαναρισμένες ταυτότητες, ακόμα και εσωτερικά κομματικά έγγραφα, όπως αιτήσεις απασχόλησης σε κομματικά συνέδρια, εσωκομματική επικοινωνία ή ονόματα και διευθύνσεις μελών.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιος κρύβεται πίσω από την κλοπή και δημοσίευση των δεδομένων στο διαδίκτυο και γιατί καθυστέρησε τόσες μέρες η αποκάλυψη της υπόθεσης. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Bild, οι επιθέσεις σταμάτησαν τέλη Οκτωβρίου του 2018, χωρίς να είναι γνωστό πότε ξεκίνησαν. Τα κόμματα πάντως ενημερώθηκαν για το συμβάν το βράδυ της Πέμπτης.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης χάκερ βρίσκονται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι σατιρικοί καλλιτέχνες Γιαν Μπέμερμαν και Κρίστιαν Έρινγκ, γερμανικά συγκροτήματα όπως οι K.I.Z. και ο ράπερ Materia, καθώς και δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF όπως αναφέρει η DW

FAZ για διαρροή προσωπικών δεδομένων Γερμανών βουλευτών: Επίθεση στη δημοκρατία

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προειδοποιεί σήμερα στο κύριο άρθρο της ότι η χθεσινή μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων βουλευτών της Bundestag συνιστά επίθεση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας και ως εκ τούτου στην ίδια τη δημοκρατία.

"Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιες πηγές ή δίκτυα προήλθαν τα δεδομένα, πόσο μάλλον ποιος κρύβεται πίσω από την παραβίαση --το οργανωμένο έγκλημα, πολιτικοί εξτρεμιστές, ή ίσως ακόμη κράτη όπως η Κίνα ή η Ρωσία", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

"Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, τα στοιχεία (για τις δραστηριότητες των χάκερ) καλύπτονται εύκολα και δεν παίρνουμε πραγματικά μια οριστική απάντηση σχετικά με το ποιος κρυβόταν πίσω από αυτό. Ο ένοχος ή οι ένοχοι δεν μπορούν πραγματικά ποτέ να εντοπιστούν, αλλά έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τι μπορούν να κάνουν - και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν κυριολεκτικά να επωφεληθούν από την επίθεση", προειδοποιεί.

"Ακόμη κι αν τα δεδομένα που διέρρευσαν δεν περιλαμβάνουν 'ευαίσθητες' πληροφορίες, κάθε ηλεκτρονική παραβίαση προσωπικών δεδομένων αντιπροσωπεύει μια δυνητική υπόθεση εκβιασμού", σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Αυτό είναι που καθιστά την επίθεση αυτή αυτό που διατυπώθηκε ορθώς την Παρασκευή, ήτοι μια επίθεση στο κοινοβούλιο και ως εκ τούτου μια επίθεση στη δημοκρατία. Ιδιαιτέρως καθώς έπληξε κυρίως βουλευτές στην Bundestag", καταλήγει η εφημερίδα σύμφωνα με το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ