Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει για το γιορτινό τραπέζι υπέροχο Αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνο (βίντεο)

Με υπέροχη μαρινάδα μοσχοβολιστό και... λουκούμι

Συστατικά
 

Για το αγριογούρουνο

1 μπούτι αγριογούρουνο (3 κιλά)
6 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι με μέλι
4 πράσα
4 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σπόρους
3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 πορτοκάλι
3 σκ. σκόρδο
2 στικ κανέλας
1 λίτρο κόκκινο κρασί
500 γρ. νερό
3 κύβους ζωμό βοδινό
3 κλ. δεντρολίβανο
5 κλ. θυμάρι

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κ.σ. μέλι
80 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

πουρέ πατάτας
θυμάρι
3 κλ. δεντρολίβανο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το αγριογούρουνο

Απλώνουμε στο κρέας το βαλσάμικο ξίδι με μέλι.
Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα πράσα χοντροκομμένα, τα καρότα χοντροκομμένα, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο σε σπόρους, τους αστεορειδείς γλυκάνισους, το πορτοκάλι κομμένο σε 4 κομμάτια, τα σκόρδα, τα στικ κανέλας, το κόκκινο κρασί, το νερό, τους κύβους, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε 24 ώρες για να μαριναριστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα ταψί και σκεπάζουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 3 ½ ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

Σουρώνουμε τα λαχανικά. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το ένα τρίτο (1/3) από τον ζωμό τους, τα δαμάσκηνα και χτυπάμε για να πολτοποιηθούν.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό από τα λαχανικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο.
Μόλις δέσει η σάλτσα αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, σάλτσα δαμάσκηνο, θυμάρι και δεντρολίβανο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ