Αλέξης Τσίπρας για Βαλκάνια : "Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα που έμαθε να δίνει πάσες και να ανοίγει παιχνίδι" (βίντεο)

Τα Βαλκάνια το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας

«Πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια θα πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, της οικονομικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της 6ης Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξήχθη, σήμερα, στο Βελιγράδι.

«Αλλά αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την προοπτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας, μια πρωτοβουλία που μετρά τον δεύτερο χρόνο της και έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει μια πολυεπίπεδη, δυναμική και ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία, τονίζοντας ότι «έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική για την περιοχή μας».

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της περιοχής γιατί είναι κοινά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας όρους που παραπέμπουν στο ποδόσφαιρο, αφού παρόντες στη σημερινή συνάντηση αλλά και τη συνέντευξη Τύπου ήταν οι υπουργοί Αθλητισμού και οι επικεφαλής των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των τεσσάρων χωρών, που συζήτησαν το ζήτημα της συνδιοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Η ομάδα αυτή, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «έχει μάθει να παίζει και δημιουργική μπάλα, να ανοίγει το παιχνίδι, να σκέφτεται ιδέες πολύ σημαντικές για την περιοχή και πιστεύω ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή των Βαλκανίων, πολύ σύντομα αυτό το δημιουργικό παιχνίδι που παίζουμε μπορεί να έχει και αποτέλεσμα, δηλαδή να σκοράρουμε».

Η τετραμερής Σύνοδος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή δεύτερης διαλογής, όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους».

«Να δώσει η ΕΕ ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων»

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ πριν από μερικούς μήνες, λέγοντας πως «έδωσε τη δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, της ελληνικής προεδρίας το 2003, και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο».

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως και η επικείμενη ρουμανική προεδρία «θα είναι κι αυτή μια βαλκανική προεδρία στην ΕΕ, που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά».

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας, στις οποίες αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός. «Η διεύρυνση και η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας και υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ για το μέλλον της περιοχής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε δε πως «η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων, να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια» και πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, έχουμε δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ταυτόχρονα όμως κι ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να βασίσουν το όραμά τους για την ευρωπαϊκή τους πορεία στην ΕΕ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου, είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η Σερβία τα κριτήρια αυτά τα πληροί» και υπογράμμισε την ανάγκη «να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες στον ίδιο δρόμο».

«Προτεραιότητα στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας στην ΕΕ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στην αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, «μια υπόθεση που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν την προχώρησε ούτε ένα βήμα».

«Ευλεπιστούμε», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι κατά τη διάρκεια της ρουμανικής προεδρίας θα γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε α-λα-καρτ αρχές και αξίες, όπως η αρχή της αλληλεγγύης».

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πως «και οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί το μέλλον της Ευρώπης και οφείλουμε να τηρήσουμε την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης».

Όπως και στη χθεσινή κατ' ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Βούτσιτς έτσι και σήμερα, στην τετραμερή συνάντηση συνεργασίας, συζητήθηκε η αξιοποίηση, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και πιθανών ευρωπαϊκών, αμερικανικών, κινεζικών και άλλων επενδύσεων, για την πραγματοποίηση έργων.

«Ευρωπαϊκά κονδύλια όπως αυτά που προκύπτουν από τα προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας ή από τα Πρότζεκτς του Μεσογειακού Διαδρόμου Οδικής Διασυνδεσιμότητας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Συνεργασία σε διασυνδεσιμότητα, ενέργεια και μεγάλα έργα

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς και διάφορα σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «θέλουμε να υποστηρίξουμε το επόμενο διάστημα».

Πρόκειται για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Ρούσε, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και από εκεί στη Βουδαπέστη, «που επιταχύνεται ραγδαία χάρη και στην υπογραφή και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», τον αγωγό IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά και μπορεί αργότερα να συνδεθεί και με τη Σερβία.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση των λιμανιών στη Βόρεια Ελλάδα, που, όπως είπε, θα προχωρήσει άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της Θεσσαλονίκης στη διαβαλκανική συνεργασία, «μια πόλη που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας, με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής».

Συνεργασία και στον αθλητισμό

Στη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο μιας κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2028 ή του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030, ενώ οι τέσσερις χώρες θα συνδιοργανώσουν τη SportExpo, τον προσεχή Απρίλιο, στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2020, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τις άλλες τρεις χώρες στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βόλεϊ Γυναικών.

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συστήνεται μια επιτροπή αποτελούμενη από 16 άτομα (4 από κάθε χώρα) που θα ετοιμάσει όλα τα σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων αθλητικών γεγονότων είναι κάτι παραπάνω από ένας στόχος. Είναι μια πρωτοβουλία που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, τώρα εμείς δίνουμε τον συμβολισμό της συνεργασίας και θέλουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της διεκδίκησης να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο στην Ευρώπη και στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή τη διεκδίκηση και μια από τις δύο διοργανώσεις να τις κερδίσουμε».

«Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά ένας ωραίος στόχος και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν με θετικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον Σέρβο πρόεδρο για τη φιλοξενία και συνεχάρη τη Ρουμάνα πρωθυπουργό για την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη χώρα της, ευχόμενος να είναι η ρουμανική προεδρία επιτυχημένη.

Η Ρουμανία αναμένεται επίσης να φιλοξενήσει και την επόμενη 7η τετραμερή συνάντηση συνεργασίας Βουλγαρίας - Ελλάδας- Ρουμανίας - Σερβίας, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας.

 

Αλ. Τσίπρας: Να συνεχίσουμε το όραμα του Ρήγα Φεραίου για αδελφοσύνη και αλληλεγγύη των λαών στα Βαλκάνια

Την ανάγκη να συνεχίσουν οι λαοί των Βαλκανίων το όραμα του Ρήγα Φεραίου, "ενός μεγάλου επαναστάτη, που οραματίστηκε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, όπως κι εμείς σήμερα οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης των λαών των Βαλκανίων", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο συνέδριο ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και του προέδρου της χώρας και οικοδεσπότη της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Σερβίας- Ρουμανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Τσίπρας έφτασε, μάλιστα, στον χώρο του συνεδρίου μαζί με τον Σέρβο πρόεδρο κι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνέδρους.

Ο πρωθυπουργός είπε πως κάθε φορά που έρχεται στο Βελιγράδι επισκέπτεται το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος μπορεί να εκτελέστηκε πριν από 220 χρόνια για τις ιδέες του, αλλά, όπως τόνισε, "εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το όραμά του, ένα όραμα που μας εμπνέει παρά τις μεγάλες δυσκολίες".

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαβαλκανική συνεργασία, για να κάνουμε τους λαούς μας περήφανους, να σταματήσουμε να υψώνουμε τείχη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά να υψώνουμε γέφυρες συνεργασίας και να πάμε την περιοχή μας και τους λαούς μας ένα βήμα πιο μπροστά", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι "κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, ότι καμία μεγάλη θυσία για την υπεράσπιση μεγάλων αξιών στην ιστορία μας δεν πήγε χαμένη και ότι οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά και να πάψει να είναι η ΠΓΔΜ τείχος ανάμεσά τους.

"Πριν από λίγους μήνες προχωρήσαμε με μια γειτονική μας χώρα, την ΠΓΔΜ, σε μια συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά. Αυτή η χώρα να σταματήσει να είναι τείχος ανάμεσά μας και να γίνει γέφυρα", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην "πολύ ουσιαστική συνεργασία" μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας τα τελευταία χρόνια, με την παράλληλη διεύρυνση αυτού του ισχυρού δεσμού και με άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της συνανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις "δύσκολες προσπάθειες" που καταβάλλει η Σερβία για να επιλύσει "κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα", σημειώνοντας: "θέλω να ενθαρρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτές τις δύσκολες προσπάθειες η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, άρα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το δίκαιο. Όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας".

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ