Κολύμβηση η Νο1 γυμναστική! Ιδού 10 λόγοι για να την αρχίσετε

Καθένας μας προτιμά και άλλο είδος άσκηση για να διατηρεί τη σωματική του υγεία στο σωστό επίπεδο.

Τι γίνεται όμως όταν δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε; Εγώ θα σας προτείνω ανεπιφύλακτα την κολύμβηση ως μακράν το καλύτερο είδος άσκησης. Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για αυτό, και θα τους ανακαλύψετε αμέσως τώρα!

Το Ediva μας δείχνει για ποιους λόγους να διαλέξουμε την κολύμβηση:

1. Οδηγεί σε ωραιότερο σώμα
Ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία της κολύμβησης είναι ότι δεν στοχεύει απλώς στην καύση θερμίδων ή στην απώλεια βάρους, παρ’ όλο που και αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται όταν κολυμπάμε. Ένα σώμα λιγότερων κιλών δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο ωραίο, πιο γυμνασμένο ή πιο υγιές. Επιπλέον, ένα σώμα που χάνει απότομα βάρος δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη δείχνει σφριγηλό και δυνατό. Η κολύμβηση όμως, σμιλεύει το σώμα παράλληλα με την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους, οδηγώντας σε ένα απολύτως υγιές και αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κολύμβηση είναι μια αερόβια άσκηση (cardio) αλλά και άσκηση ενδυνάμωσης ταυτόχρονα!

2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος
Θυμάστε που μας λέγανε όλοι, απ’ όταν ήμασταν παιδιά, να μην καμπουριάζουμε; Ακόμα και άτομα χωρίς κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα (σκολίωση κ.λπ.) μπορούν να αποκτήσουν αδύναμο κορμό από την καθιστική ζωή και από τη χρήση του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να καμπουριάζουν. Η κολύμβηση είναι ιδανική για άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς βελτιώνει τη στάση του σώματός τους και με τον καιρό τους μαθαίνει να στέκονται σωστά χωρίς προσπάθεια. Επιπλέον, αυτά τα άτομα έχουν συχνούς πόνους στην πλάτη και στις αρθρώσεις, κάτι που εξαλείφεται με την κολύμβηση. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και με άτομα που καμπουριάζουν λόγω τρόπου ζωής.

3. Είναι κατάλληλη για όλους
Τα παιδιά, ακόμα και τα μωρά, μπορούν να κολυμπούν. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να κολυμπούν. Άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν συνήθως να κολυμπούν. Άτομα με ειδικές ανάγκες επίσης επιλέγουν την κολύμβηση. Η άσκηση όλων των μυών και η αντίσταση του νερού που προστατεύει από τραυματισμούς καθιστά το κολύμπι κατάλληλο ακόμα και για εντελώς αρχάριους. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να κάνει και διαφορετικά στυλ ασκήσεων, όμως τα οφέλη της κολύμβησης είναι τα ίδια για όλους. Ακόμα κι όσοι έχουν θέματα αυτοπεποίθησης με το σώμα τους που το καλύπτει μόνο ένα μαγιό, σύντομα συνηθίζουν γιατί στο νερό ξεχνούν τα πάντα.

4. Ενεργοποιεί και συγχρονίζει όλους τους μύες
Όταν κολυμπάμε, θέλοντας και μη ασκούμε όλους σχεδόν τους μύες μας. Χάρη σε αυτήν την ομαδική εργασία, το σώμα δείχνει όλο και καλύτερο σε κάθε σημείο του, άρα δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το ποια σετ ασκήσεων είναι κατάλληλα για το τάδε σημείο. Λίγη ώρα κολύμβησης και έχουμε ασκηθεί ολόκληροι, χωρίς να τρέχουμε από το ένα όργανο στο άλλο στα γυμναστήρια για να καλύψουμε όλο μας το σώμα. Πολύ σημαντική επίσης είναι η ευλυγισία που πετυχαίνουμε με την κολύμβηση. Επιπλέον, οι μυς μαθαίνουν να συντονίζονται επειδή δουλεύουν όλοι μαζί, κάτι που μας κάνει να έχουμε πιο βέβαιες και αρμονικές κινήσεις.

5. Απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό
Ο βασικός μας εξοπλισμός είναι το νερό, και ως όργανο γυμναστικής ουσιαστικά δε χρειαζόμαστε τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα πράγματα που πρέπει να έχουμε είναι λίγα και καλά, εκ των οποίων το μαγιό είναι αυτό που κοστίζει περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, τα υπόλοιπα όπως μπουρνούζι, γυαλιά κολύμβησης και σκουφάκι μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλές τιμές. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να κολυμπάμε στη θάλασσα που δεν κοστίζει, ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο μπορούμε να έχουμε συνδρομή σε κάποιο κολυμβητήριο της πόλης. Η συνδρομή θα ήταν ακριβώς το ίδιο με το να πληρώνουμε γυμναστήριο, άρα ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.

6. Μπορεί να συνεχιστεί εφ’ όρου ζωής
Η κολύμβηση είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που μπορείτε να συνεχίσετε για όλη σας τη ζωή, απολαμβάνοντας όσα έχει να σας προσφέρει. Όπως προείπαμε, είναι κατάλληλο ακόμα και για ηλικιωμένους, άρα έτσι και αρχίσετε τώρα θα φτάσετε στα χρόνια τους και θα κολυμπάτε ακόμη. Άλλωστε, η κολύμβηση είναι κάτι που δεν το βαριέσαι ποτέ. Πολλά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το σκι, πρέπει να σταματήσουν ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ηλικία ή τραυματισμό. Όμως με την κολύμβηση αυτό δε θα γίνει, και θα το αναλύσουμε στην αμέσως επόμενη παράγραφο.

7. Έχει μικρότερο ρίσκο τραυματισμού
Η κολύμβηση είναι από μόνη της μια άσκηση που προτείνεται για την αποκατάσταση ενός αθλητή μετά από κάποιο τραυματισμό, πράγμα που μας δείχνει ότι οι τραυματισμοί από το ίδιο το άθλημα είναι σπάνιοι – αν, φυσικά, κάνουμε σωστά τις ασκήσεις μας και δεν πιέζουμε υπερβολικά το σώμα μας. Το μυστικό βρίσκεται στην άνωση του νερού, η οποία μειώνει το βάρος που έχουμε να διαχειριστούμε. Από την άλλη, το νερό είναι πολύ πυκνότερο από την ατμόσφαιρα που βρισκόμαστε, που σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε περισσότερη προσπάθεια στις κινήσεις μας, αλλά ακόμα κι έτσι παραμένουν αργές. Έτσι περιορίζονται οι απότομες κινήσεις και κατά συνέπεια τα προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις.

8. Μπορεί να είναι ατομική αλλά και ομαδική
Είτε κανονίσετε να πάτε για κολύμπι με την οικογένεια ή τους φίλους σας, είτε να πάτε μόνος σας θέλοντας να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, η εμπειρία είναι το ίδιο απολαυστική. Η κολύμβηση παίρνει συνήθως αρκετή ώρα, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως μικρή εκδρομή ή έξοδος αν πάτε με άλλα άτομα. Θα χρονομετρήσετε τους εαυτούς σας κάνοντας «αγώνες», θα δοκιμάσετε διάφορα στυλ κολύμβησης και θα περάσετε όμορφα. Αλλά αν πάτε και μόνος σας, θα δείτε πως μέσα στο νερό θα διώξετε όσα σας απασχολούν, και θα έχετε ένα πιο καθαρό, ήρεμο μυαλό για να αντιμετωπίσετε διάφορες καταστάσεις και για να χαλαρώσετε. Φροντίστε μόνο να μην είναι κάποιο έρημο μέρος για να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας π.χ. να υπάρχουν ναυαγοσώστες.

9. Έχει γενικότερα οφέλη για την υγεία
Η σωματική υγεία δεν είναι μόνο το σώμα που το βλέπουμε. Η κολύμβηση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να την επιβαρύνει, μιας και βελτιώνει την ποιότητα κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, η διαχείριση του οξυγόνου αφού βρισκόμαστε εναλλάξ μέσα και έξω από το νερό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, ωφελείται και ο εγκέφαλος και παρατηρούμε καλύτερες γνωστικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη, συντονισμός κινήσεων κ.λπ.). Άτομα με άσθμα που χειροτερεύει με τη συνήθη γυμναστική μπορούν να ασκηθούν στο νερό, όπως και άτομα με μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, ρευματισμούς ή οστεοαρθρίτιδες. Το κολύμπι όχι μόνο συνιστάται για κάθε κατάσταση υγείας, αλλά επιπλέον τη βελτιώνει.

10. Συμβάλλει και στην ψυχική ευεξία
Η κολύμβηση συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης και στην καταπολέμηση του άγχους. Είναι πολύ βοηθητική για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, χρόνια άγχος ή αϋπνίες, επειδή έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το σώμα αλλά και τον οργανισμό γενικότερα. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος κοινωνικοποίησης, μιας και οποιοσδήποτε μπορεί να εμπλακεί σε αυτή την άσκηση. Τέλος, οι γνωστές μας ενδορφίνες, οι «ορμόνες της χαράς» που ενισχύονται με την άσκηση, επηρεάζονται περισσότερο από την κολύμβηση απ’ ότι τα άλλα αθλήματα. Με άλλα λόγια, εάν κολυμπάτε τακτικά θα είστε πιο χαρούμενοι και χαλαροί, ενώ θα νιώθετε λιγότερο άγχος και στενοχώριες.
Βρείτε την πιο κατάλληλη για σας θάλασσα ή πισίνα, βεβαιωθείτε για τη σχετική ασφάλεια και ξεκινήστε σήμερα κιόλας. Ακόμα κι αν αρχίσετε από το μηδέν, θα διαπιστώσετε γρήγορα τα πολλαπλά οφέλη της κολύμβησης και σίγουρα θα μάθετε να απολαμβάνετε εκείνη την ώρα!
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ