20 καλά εστιατόρια για budget-friendly εξόδους

Ποπ στέκια σε νυχτερινές πιάτσες, φιλικά «σιγουράκια» σε παλιές γειτονιές, παρεΐστικα ρακάδικα με ζωντανή μουσική, all day νεο-καφενέδες με δυνατό τηγάνι ή παραδοσιακά μαγέρικα που κρατούν ζωντανό το μίτο της αθηναϊκής γευστικής παράδοσης.

Όποιο κι αν είναι το προφίλ τους, τα αγαπημένα μας low budget εστιατόρια είναι αυτά που αναπτύσσονται κι εξελίσσονται, ψάχνοντας το ύφος τους σε όλα τα μήκη της καλής και οικονομικής κουζίνας, χωρίς να περιορίζουν ούτε τα σύνορα των μαγειρικών τους εμπνεύσεων ούτε φυσικά την ποιότητα των πρώτων υλών τους.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, φαίνεται να είναι το βασικό κριτήριο όχι μόνο όσων τα εμπιστεύονται για την καθημερινή τους διατροφή αλλά και των ίδιων των low budget restaurateurs που ξεχωρίζουν στην πιάτσα, αφού προσεγγίζουν τη διατροφή των πελατών τους με αγάπη και προσοχή, διαμορφώνοντας μενού πλήρη τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία.

Πέραν του μενού, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην εικόνα, με καλαίσθητους χώρους και ρετρό αισθητική να ντύνουν την εμπειρία με την αστική κομψότητα που τόσο φαίνεται να επιζητά η αθηναϊκή καθημερινότητα. Παράλληλα το πακέτο της εμπειρίας επενδύεται και μουσικά, με budget friendly στέκια που ενισχύουν το παρεΐστικο προφίλ των γευστικών τους προτάσεων με live μπάντες, κερδίζοντας όλο και περισσότερους πόντους στις προτιμήσεις των Αθηναίων.

Φουλ πακέτο σε λογική τιμή, λοιπόν, είναι το ζητούμενο των εποχών και οι επιχειρηματίες –νέοι στην πλειονότητά τους– έχουν πιάσει το νόημα και ανταποκρίνονται με θέρμη, αντιλαμβανόμενοι αφενός ότι οικονομικό δεν σημαίνει μίζερο και αφετέρου πως το πιο πολύτιμο συστατικό που μπορούν να βάλουν στα πιάτα τους είναι το μεράκι. Και αυτό, έτσι κι αλλιώς, είναι ανεκτίμητο.

Δείτε το αφιέρωμα του athinorama.gr για τα 20 καλύτερα budget-friendly στέκια της πόλης:

ΓΙΔΙ


H conceptual χασαποταβέρνα
του Βασίλη Ακρίβου στη Μεταμόρφωση έχει πιάσει το πνεύμα των καιρών, συνδυάζοντας ντεκόρ και ατμόσφαιρα που μιλούν κατευθείαν στο συναίσθημα και αυθεντικές γεύσεις με υλικά της παράδοσης που φιλτράρονται από τη γνώση του σήμερα. Οι μυρωδιές από τα εκλεκτά κρέατα που ψήνονται στα κάρβουνα σε προετοιμάζουν για την καλύτερη ενσάρκωση του comfort food αλά ελληνικά. Και όταν φτάνουν στο τραπέζι μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες («Είπα θα τσιμπήσω»), χοιρινή λαιμού («Χούφτωστη, χούφτωστη») μπούτι και παϊδάκια από πρόβατο, μπιφτέκια από σιτεμένο κιμά και άλλες λαχταριστές κρεατονοστιμιές, άψογα ψημένες και γεμάτες χυμούς και βαθιά νοστιμιά, ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό σημείο.

Ωραία ντοματοσαλάτα, τραγανές πατάτες, πόδι σούπα –κοινώς πατσάς– ό,τι πρέπει για τα πρώτα κρύα αλλά και πληθωρικές μακαρούνες, βρασμένες σε ζωμό από κόκαλα και κεφαλάκια, συνοδεύουν την παρέλαση των κρεάτων της ώρας, ενώ το value for money πακέτο και η signature νοσταλγική σάλα εγγυώνται μια έξοδο που μπορείς να επαναλάβεις αρκετές φορές. 

Tip: Eμπιστευτείτε τον κρεοπώλη και διαλέξτε  εκλεκτά κομμάτια κρέατος από τα ­πρωτοποριακά ψυγεία σιτέματος.
Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Kαθισμένοι στις ηλιόλουστες σάλες με τις μεγάλες τζαμαρίες που ­περιβάλλονται από τη θάλασσα, στο Καστελόριζο της Βάρκιζας θα νιώσετε ότι πήγατε εκδρομή σε νησί. Το εμβληματικό εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο κρατά ψηλά τον πήχη της παράδοσης στο φρέσκο ψάρι και στις ποιοτικές πρώτες ύλες, ενώ δύο μενού σάς δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε μια αντιπροσωπευτική επιλογή πιάτων σε προσιτές τιμές. 

Το έμπειρο σέρβις και τα καλοστρωμένα τραπεζομάντιλα δίνουν στην έξοδο ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς απολαμβάνετε την πλούσια, δροσερή σαλάτα, τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα κι εκλεκτές ­θαλασσινές λιχουδιές, όπως τηγανητό γαριδάκι, ψητή γόπα, μύδια αχνιστά, κριθαρότο με καβούρι (μενού της παρέας € 18) ή καλαμαράκια τηγανητά, κριθαρότο με γαρίδα και φέτα σφυρίδα ή μπαρμπούνι τηγανητό (set menu € 25). Το πρώτο μενού περιλαμβάνει γλυκό του κουταλιού, ενώ το δεύτερο επιλογή γλυκού από το μενού, ενώ και τα δύο συμπληρώνονται από κρασί ή ρακί.

Tip: Το ανανεωμένο country style decor είναι χαλαρό και οικείο, ιδανικό για ζεστές κυριακάτικες –και όχι μόνο– εξόδους με αύρα οικογενειακού τραπεζιού.
Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας

ΑΡΚΑΔΙΑ


Στο αγαπημένο στέκι στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη, στο οποίο θα έρθετε ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του τραμ που είναι ακόμη ορατές, ο χειμώνας έχει γεύση κυριακάτικου σπιτικού τραπεζιού, με πιάτα όπως το χοιρινό φρικασέ με σέλινο, οι κρεμμυδοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες, ο μουσακάς με αρνί σε φωλιά μελιτζάνας και το μελωμένο χοιρινό κότσι να σε τυλίγουν στη γευστική θαλπωρή τους. 

Απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης και το σταθμό του μετρό, ανοιχτή από το πρωί μέχρι το βράδυ, η ζεστή σάλα της «Αρκαδίας» σάς περιμένει μετά τις βόλτες στο Ιστορικό Κέντρο με γεύσεις παραδοσιακές αλλά και πιο δημιουργικές, που πάντα όμως ξυπνούν γευστικές μνήμες κι επιβεβαιώνουν τη value for money φήμη του εστιατορίου. Στα must της εποχής σημειώστε ακόμη το αρνίσιο σουβλάκι μαριναρισμένο με θυμάρι και πικάντικες φακές, τις φλογέρες με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, τη σαλάτα-σπανακόπιτα με κρουτόν χωριάτικου φύλλου και την κοτόσουπα-βάλσαμο με τραχανά και ντομάτα. 

Tip: Το γλυκό τελείωμα είναι και αυτό σπιτικό και παραδοσιακό, με κορμό σοκολάτας και τραγανό μπακλαβά.
Μακρυγιάννη 27, Ακρόπολη

PALMIE BISTRO

Ψαγμένα μπέργκερ μετά το σινεμά; Υγιεινό lunch break στο κέντρο με την αγαπημένη των διαιτολόγων σαλάτα Μιμόζα κι ένα δροσερό smoothie; Μπιρίτσα και σνακ με έμπνευση από την Ελλάδα και τον κόσμο, από στριφτάρια με τυρί μέχρι ιταλική μόντσα, πίτα από καλαμπόκι με λιωμένη μοτσαρέλα, μπέικον, ντοματίνια και ρίγανη; After office drinks και fingerfood; Grills με τοπικές κι έθνικ πινελιές και ποικιλίες για παρεΐστικες εξόδους; Μαμαδίστικα πιάτα, όπως κοτόπουλο Ήπειρος με χυλοπίτες και ντοματίνια αλλά και κεφτεδάκια της μαμάς με δροσερό ντρέσινγκ γιαουρτιού; 

Σε θέσεις-κλειδί, από το κέντρο της πόλης μέχρι τα πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα, ανοιχτά όλη μέρα και με μια μεγάλη βεντάλια γευστικών επιλογών με κοινό γνώρισμα την comfort διάσταση και τη σταθερή ποιότητα, τα καταστήματα της δυναμικής αλυσίδας café-εστιατορίων σε κερδίζουν με το μοντέρνο φιλικό περιβάλλον και τις καλές τιμές και δίνουν ιδέες για τις καθημερινές εξόδους, όλη μέρα.

  • Λεωφ. Γρέγου 58Β, Πόρτο Ράφτη
  • Τηλ. 2299071687
  • Λεωφ. Κηφισίας 41-45 (Αvenue Center), Μαρούσι
  • Τηλ. 2106106654
  • Λεωφ. Κηφισού 96-98 (εμπορ. κέντρο River West, δίπλα στο ΙΚΕΑ), Αιγάλεω
  • Τηλ. 2105620240
  • Ευαγγελιστρίας 3, κέντρο
  • Τηλ. 2103225532
  • Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Αγ. Δημήτριος
  • Τηλ. 2109761670
  • Θηβών 228, Village Park Ρέντη
  • Τηλ. 2104900152
  • Ανδρέα Παπανδρέου 35 (Εμπορικό Κέντρο Τhe Mall), Μαρούσι
  • Τηλ. 2106300069
  • Ιοφώντος 29-31, πλ. Κάραβελ, Παγκράτι
  • Τηλ. 2107241356
  • Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Escape Center, Ίλιον
  • Τηλ. 2102383731
  • Κολοκοτρώνη 35, Πλατεία Κεφαλαρίου, Κηφισιά
  • Τηλ. 2108012411
  • Πλατεία Βικτωρίας 5, Κυψέλη
  • Τηλ. 2108836592
  • Site: www. palmiebistro.gr

MEZZE GLYFADA

Σε ιδανικό location, πάνω στη hot πιάτσα της Αγγέλου Μεταξά, στο κέντρο της Γλυφάδας, το φιλικό και μοντέρνο εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο έχει κερδίσει τους λάτρεις του κρέατος αλλά και των θαλασσινών, με έμφαση στην ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας - τιμής. Ο ζεστός, minimal country style χώρος συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, με όμορφα διακοσμητικά στοιχεία, vintage πινελιές και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Χαρούμενες παρέες και οικογένειες (ο χώρος είναι family friendly) χαλαρώνουν στα άνετα τραπέζια και στους πολύχρωμους καναπέδες, απολαμβάνοντας πιάτα που τιμούν την ελληνική παράδοση και τη φέρνουν στο σήμερα με δουλεμένες γεύσεις, ποικιλία επιλογών που καλύπτουν διαφορετικά γούστα, ευφάνταστο food styling και, βέβαια, με τη γνωστή ποιότητα των υλικών του ομίλου Καστελόριζο. 

Το μενού περιλαμβάνει signature μεζέδες, ψητά της ώρας (μικρές σούβλες για δύο άτομα, με φιλέτο μοσχάρι, ζουμερό κοτόπουλο, φιλέτο σολομού) σε μοντέρνα ξύλινα πλατό, ορεκτικά κι έξυπνες σαλάτες, ανανεώνοντας τη λογική του κλασικού μεζεδοπωλείου κι ενθαρρύνοντας την κουλτούρα της μοιρασιάς. 

Tip: Το φινάλε είναι εξίσου απογειωτικό, με γλυκές αμαρτίες όπως η υγρή, ζεστή σοκολατόπιτα και το σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό.

SCHOOL PIZZA BAR

Eίτε ως pit stop στο shopping της Ερμού είτε ως πρώτος σταθμός για τη βραδινή τσάρκα στα μπαράκια της Αγίας Ειρήνης, το School Pizza Bar είναι μία από τις πιο pop στάσεις του κέντρου της Αθήνας, και αυτό χάρη όχι μόνο στον fun διάκοσμο αλλά και στη φινετσάτη ιταλική κουζίνα. Στο ανανεωμένο χειμερινό μενού, ­δίπλα σε κλασικά favorites κι εξαιρετικά antipasti, εντοπίσαμε ένα θελκτικότατο χοιρινό φιλέτο με σάλτσα τεσσάρων πιπεριών και λάδι τρούφας, ενώ παράλληλα με τα κλασικά αλλά και τα πιο ψαγμένα toppings που βρίσκουμε στις λεπτές, αφράτες ζύμες του, το «School» συνεχίζει τα μαθήματα ξένων... πιτσών, με primo corso αυτού του μήνα τη Γαλλία, όπου ένταμ, ρακλέτ, μανιτάρι, πράσο, πατέ και λάδι τρούφας μπλέκουν αρώματα και νοστιμιές… extraordinaire! 

Tip: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τιμήστε την αυθεντική, μπεστ σέλερ καρμπονάρα του «School», με guanciale και φρέσκο αβγό.

  • Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Τηλ. 2103251444

ΜΑΖΩΜΟΣ

Με το που χειμωνιάζει και οι αναμνήσεις των διακοπών αρχίζουν να σβήνουν, συνιστάται ανεπιφύλακτα ένα πέρασμα από τον «Μαζωμό»: απολαμβάνοντας μια κατσικομακαρονάδα με φιλεταρισμένο κατσικάκι Νάξου, που μαγειρεύεται μαζί με τα ζυμαρικά σε βαθύ τηγάνι και λιώνει στο στόμα, μεταφερόμαστε αμέσως στο αγαπημένο κυκλαδονήσι και δη στη γραφική Απείρανθο, γευστικό θεματοφύλακα της παράδοσης της Νάξου και ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη Δημήτρη Σαρρή. 

Ήδη από το ζεστό καλωσόρισμα και την απαγγελία του μενού καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μια βέρα απεραθίτικη ταβέρνα – για του λόγου το αληθές, το σήμα κατατεθέν χοιρινό κοκκινιστό ρόστο αλλά και τα ναξιώτικα γαρδουμπάκια ή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι είναι πιάτα που έχουν γραμμένη πάνω τους τη βαθιά νοστιμιά της παράδοσης. Θα τα απολαύσετε στον ζεστό, χειροποίητο χώρο με τις τοπικές λαογραφικές πινελιές και τα ναξιώτικα τοπία. 

Tip: Το δυνατό σημείο της κουζίνας είναι βέβαια οι εκλεκτές πρώτες ύλες (κρέατα, πατάτες, αρσενικό Νάξου και άλλα τυράκια, ρακάκι νέας εσοδείας), που έρχονται από τη Νάξο και αναδεικνύουν τα πιάτα.

  • Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι
  • Τηλ. 2108035800

ABUELA
Tα χριστουγεννιάτικα φωτάκια άναψαν ήδη στο ατμοσφαιρικό café-bistro του Χαλανδρίου και η σάλα με το παλιό μωσαϊκό και τη χειροποίητη αίσθηση έγινε ακόμη πιο ζεστή, ενώ η αυλή με το χαρούμενο ποπ ντεκόρ έχει ακόμη τους φίλους της τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Η «Abuela», η πιο φιλόξενη και μοντέρνα... γιαγιά της πόλης (αυτό σημαίνει το όνομα του εστιατορίου στα ισπανικά), μας περιμένει όλη την ημέρα για ωραίους καφέδες και γλυκά, healthy προτάσεις για ελαφρύ μεσημεριανό αλλά και ­μεζέδες και comfort πιάτα από έναν κατάλογο που αλλάζει συχνά. 

Από τις νέες αφίξεις στο μενού δεν χάνουμε τα falafel sliders (φαλάφελ σε ψωμάκια μπριός με κατίκι, λαχανικά και σος ταχίνι), όμορφα σερβιρισμένα σε ξύλινο πλατό, και το βραστό καραμελωμένο μπέικον με σάλτσα Πόρτο που μυρίζει Χριστούγεννα. Must ραντεβού τα brunches του σαββατοκύ­ριακου με επιλογές όπως croque madame ή αβγά scrambled πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, που έχουν γίνει συνήθεια. 

Tip: Δεν λείπουν οι επιλογές σε healthy smoothies αλλά και κοκτέιλ, ό,τι πρέπει για χαλαρές και low budget after office συναντήσεις.
Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ


Ακόμη και να μη γνωρίζεις
την ιστορία του, που ξεκινάει από την Κυψέλη των ’80s, μια ματιά στους γεμάτους φωτογραφίες και αποκόμματα των περιοδικών της εποχής τοίχους στο «Αυγό του Κόκορα» σου αποκαλύπτει ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο αγαπημένα και θρυλικά στέκια της καλλιτεχνικής Αθήνας, που συνεχίζει την πορεία του σε ένα ατμοσφαιρικό πετρόχτιστο κτίριο του Μεταξουργείου. 

Την όρεξη ανοίγουν πολλά και καλοφτιαγμένα ορεκτικά (από μαραθόπιτες και κολοκυθανθούς μέχρι ρεβίθια σοτέ με σπανάκι και απάκι με θυμάρι και ανθόμελο) μαζί με πλούσιες σαλάτες, όπως αυτή του καταστήματος, ενώ η συνέχεια επιφυλάσσει κρεατικά και ψαρικά στη σχάρα, πεντανόστιμες τηγανιές, ζυμαρικά και σπέσιαλ πιάτα της παρέας για τη μέση. Ποιοτικό χύμα κρασί και κάποια εμφιαλωμένα, μπίρες, αποστάγματα και γλυκάκι-κέρασμα για το τέλος. 

Tip: Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από τις 12 το μεσημέρι, με πολλές επιλογές σε μαγειρευτά, ενώ σερβίρει μέχρι αργά, αποτελώντας έτσι ιδανική ­επιλογή μετά την παράσταση στα θέατρα της περιοχής.

  • Μυλλέρου 25 & Λεωνίδου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
  • Τηλ. 2105249750

ΡΑΚΙ ΜΕΖΕ
Tο πρωτότυπο concept του ομίλου Καστελόριζο να παντρέψει την ποιότητα των πρώτων υλών και τα ολόφρεσκα θαλασσινά με την ελληνική παράδοση στις γεύσεις, το ρακοκάζανο και την παρεΐστικη μουσική φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα γίνει hit και, όντως, το «Ρακί Μεζέ» έχει πλέον καταξιωθεί ως ένα από τα στέκια-leader της low budget ψαροφαγίας. Ο πολύχρωμος, αλέγρος χώρος με το boho-pop look, τους καναπέδες και τα μεγάλα τραπέζια είναι ό,τι πρέπει για νεανικές ή οικογενειακές εξόδους, ενώ τα ασυναγώνιστα Μενού της Παρέας, με πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής, σου δίνουν τη δυνατότητα να έρθεις και να ξανάρθεις. 

Και τα δύο μενού (€ 14,50 και 16,50 το άτομο αντίστοιχα) περιλαμβάνουν έναν ικανό αριθμό μεζέδων, όπως καπνιστή μελιτζάνα πολίτικη, ντολμαδάκια θαλασσινών, γαριδάκι τηγανητό, μύδια αχνιστά, λινγκουίνι με καβούρι και, βέβαια, σαλάτα και όσο κρασί ή ρακί τραβάει η όρεξή σας, ενώ αν πάρετε το δεύτερο μενού μπορείτε να επαναλάβετε και τα πιάτα. 

Tip: Οι live μουσικές βραδιές με ορχήστρα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε ατμόσφαιρα γιορτής κρατούν ψηλά το τέμπο.

  • Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα
  • Τηλ. 2109429027

ΠΕΠΕΡΙ

Aπό εκείνα τα στέκια που έχουν ψυχή και χαρακτήρα, το «Πέπερι» έχει κερδίσει πιστούς φίλους τόσο από τη γειτονιά της Νέας Ιωνίας αλλά και αλλού, με την κουκλίστικη σάλα, τη φιλική διάθεση από το νεαρό ζευγάρι των ιδιοκτητών και τον καλοφτιαγμένο μικρό κατάλογο, που καλύπτει τόσο την ανάγκη της μοιρασιάς όσο και του κυρίως γεύματος. Ανοιχτό πλέον από τις 9 το πρωί, παίζει δυνατά και στο τερέν του καφέ, ενώ έχει καθιερώσει καθημερινό brunch (10 π.μ.-1.30 μ.μ.) με pancakes, αβγά benedict και ακόμη πολλές προτάσεις φτιαγμένες με ελληνικά προϊόντα. 

Ευφάνταστα ορεκτικά, ζυμαρικά και κυρίως πιάτα, όπως μπέργκερ με μετσοβόνε ή λαβράκι με τσιγαριστά χόρτα εποχής κι ελαφρώς πικάντικη σάλτσα, δίνουν ιδέες σε παρέες που θέλουν να τσιμπολογήσουν συνοδεύοντας το κρασί ή το τσίπουρό τους, όπως και μεμονωμένους πελάτες που έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους. 

Tip: Σήμα κατατεθέν η ρετρό διακόσμηση με τις χειροποίητες κατασκευές και οι ψαγμένες jazz και funk μουσικές από βινίλιο.
Μεσολογγίου 37 & Αγίου Βασιλείου, Νέα Ιωνία

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ


H ζεστή σάλα της όμορφης παλιάς μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι, με τα ξύλα που τσιτσιρίζουν στο τζάκι φτιάχνοντας ατμόσφαιρα, είναι από τις πιο cosy και παρεΐστικες εικόνες που έχει να μας δώσει η χειμερινή εστιατορική Αθήνα. Με φόντο τις νοσταλγικές συνθέσεις στους τοίχους –την αναπαράσταση μιας γειτονιάς με πορτοπαραθυρόφυλλα, λ.χ., ή μια σειρά από μήλα που έχουν πάνω τους καρφωμένα πιρούνια–, παρέες κάθε ηλικίας απολαμβάνουν την τίμια κουζίνα του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, που βασίζεται σε προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα. 

Το μενού διατηρεί τους δεσμούς με την παράδοση και παράλληλα τολμάει με επιτυχία μοντέρνες γευστικές πινελιές. Η ποιότητα των γεύσεων που συνοδεύουν το κρασί ή το τσίπουρο και οι φιλικές τιμές έχουν κάνει τη «Μονοκατοικία» ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία στα βόρεια προάστια και μια πρόταση που αντέχει στο χρόνο. Σημείο αναφοράς τα live με παλιά λαϊκά χωρίς μικρόφωνο κάθε Πέμπτη. 

Tip: H ρακή έρχεται από την Κρήτη, αφού τα αδέρφια Μπαμίχα, που τρέχουν τη «Μονοκατοικία», έχουν συγγενείς στη Μεγαλόνησο.
Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι

FABRICA DE VINO
Tο μαγαζί που εγκαινίασε το 2011 το trend των wine bars, κάνοντας την εκλεκτική οινοποσία συνήθεια με δεκάδες ετικέτες σε ποτήρι (συνολικά 50), διατηρεί το ύφος του αναλλοίωτο και την κάβα του πλούσια και περιπετειώδη: 500 ετικέτες περνούν από το δωδεκάμετρο μπαρ με τα τζαζ, έθνικ και πανκ ακούσματα, ενώ στη ρετρό «ταβέρνα» σερβίρονται πιάτα όπως ψητό ξεκοκαλισμένο μπούτι προβατίνας σιτεμένο για μία εβδομάδα, λουκάνικο Νεμέας με μπόλια προβατίνας και μη κρεατοφαγικές επιλογές, όπως ριζότο με κάρι και μπρουσκέτα με άγρια μανιτάρια ή πέστροφα Ορχομενού. Για πιο πετίτ λιγούρες, το γύρο κάνουν πιάτα όπως το καυτερό φοντί τυριών σε πήλινο και πιατέλες τσιμπολογήματος με μεζέδες που εναλλάσσονται ανά ημέρα. 

Tip: Γευτείτε το «μπαμπαδίστικο» άγγιγμα του ιδιοκτήτη Νεκτάριου Κεφαλά, που μπαίνει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το πιάτο ημέρας, από ψαρόσουπα και λαδερά μέχρι κόκορα με τραχανά.

  • Εμμ. Μπενάκη 3, κέντρο
  • Τηλ. 2103214148

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ
Σταθερή αξία στο χάρτη των νοστιμιών του αθηναϊκού κέντρου, αλλά καθόλου στάσιμο στη συνεχώς εξελισσόμενη επιλογή των λιχουδιών που προτείνει και σερβίρει, το «μεζετζίδικο» του Φάνη Θεοδωρόπουλου με τα αυθεντικά καραμανλίδικα αλλαντικά Sary καλλιεργεί την κουλτούρα της επιτραπέζιας μοιρασιάς ακριβώς δίπλα στο «στομάχι» της Αθήνας, τη Βαρβάκειο Αγορά. 

Με διάκοσμο αλλά και φιλοσοφία τέτοια, που σε ταξιδεύουν στην όμορφη Αθήνα του ’60, οι μερακλήδες των «Καραμανλίδικων», εκτός από την προσεκτική συλλογή εκλεκτών αλλαντικών και τυριών που διαθέτουν στη βιτρίνα τους, είναι φέτος ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα new entries παλαιωμένων τσίπουρων από την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σέρρες κ.α. που σερβίρουν στα μαρμάρινα τραπεζάκια τους, όπως και για τα πεντανόστιμα και μυρωδάτα καραμανλίδικα ­σουτζουκάκια που γεμίζουν μυρωδιές τη σάλα. 

Tip: Διαλέξτε τα σπάνια τυριά της αρεσκείας σας, παντρεύοντας καπνιστό γιδοτύρι Νάουσας με μανούρι αέρος Γρεβενών, οινοτύρι Ίου, ημίχλωρο Μήλου κ.ά. για μια sur mesure εμπειρία.

  • Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Τηλ. 2103254184

MYSTIC VEGAN
Mε τις δυνατές περγαμηνές της «Mystic Pizza», το καινούργιο vegan εστιατόριο-παντοπωλείο «Mystic Vegan» στα Εξάρχεια είναι ο παράδεισος των vegan αλλά και όσων θέλουν να πάρουν τη διατροφή τους στα σοβαρά, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά. H όμορφη σάλα σε κερδίζει με το vintage ύφος της δεκαετίας του ’60 και τα ανάλογης αισθητικής τραπεζάκια από φορμάικα και καρέκλες σε νοσταλγικούς παστέλ χρωματισμούς. 

Το μενού που επιμελήθηκαν ο Στάθης Αλεξάνδρου και η διατροφολόγος Σοφία Κανέλλου περιλαμβάνει πρωτότυπα πιάτα, γεμάτα αρώματα και υλικά υψηλής διατροφικής αξίας. Το μπιφτέκι μανιταριών gluten free από τσιμένι, φαγόπυρο και ρεβιθάλευρο, που συνοδεύεται με μπασμάτι και τσιπς βολβών, το μιλφέιγ ψητών λαχανικών με κρέμα αμυγδάλου και λάδι κάνναβης σε Mystic bread με αλεύρι κάνναβης, ο ντάκος με κρέμα παντζαριού, αβοκάντο, τυρί αμυγδάλου και φύτρες σπόρων κάνναβης, το μπέργκερ από όσπρια και λαχανικά αλλά και η κυπριακή πίτα ολικής άλεσης με φύτρες ροβίτσας, ντοματίνια, κρέμα αμυγδάλου με λάδι κάνναβης, σκόρδο και λάιμ έχουν γίνει ήδη γευστικά φετίχ. 

Tip: Δεν λείπουν οι γνωστές Vegan mystic pizza & pasta, ενώ τα ράφια φιλοξενούν μεγάλη γκάμα από προϊόντα κάνναβης –παξιμάδια, βούτυρο, λάδι και φαρμακευτική καναβιδιόλη–, προϊόντα χωρίς γλουτένη και βιολογικά.

ΜΠΑΡΜΠΑΔΗΜΟΣ

Oπως η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης και η επιμονή στο υγιεινό φαγητό παραμένουν ­αδιαπραγμάτευτα συστατικά της κουζίνας του, έτσι και ο «Μπαρμπαδήμος» παραμένει φαβορί στις ορέξεις μας: χειροποίητο σουβλάκι και κεμπάπ από 100% μοσχαρίσιο κρέας, πίτες που ζυμώνονται μπροστά σας και χόρτα που βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας κρατούν κεντρικό ρόλο· και από κοντά η μεγάλη γκάμα κρεατικών, από αρνίσια παϊδάκια μέχρι μοσχαρίσιες Tomahawk από Angus Αργεντινής. Πρόσφατα το ρεπερτόριο απέκτησε σπιτική νοστιμιά, με νέες, μη κρεατοφαγικές επιλογές, όπως ο μπακαλιάρος κροκέτα και οι ψητές γαρίδες με παντζαροσκορδαλιά, ενώ τα σμυρναίικα σουτζουκάκια και το αρνάκι φρικασέ, που τοποθετήθηκαν δίπλα στα γεμιστά με πλιγούρι, μας έχουν ήδη φανατίσει! 

Tip: Φυλάξτε οπωσδήποτε χώρο για το μοναδικό καζάν ντιπί, που τόσο νόστιμο και αυθεντικό δύσκολα θα το πετύχετε αλλού...
Παρασκευοπούλου 51, Περιστέρι

  • Τηλ. 2105748000
  • Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη
  • Τηλ. 2109347600
  • Γεωργίου Θεοτόκη 2 & Σαχτούρη, Πειραιάς
  • Τηλ. 2104528500
  • Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Τηλ. 2103210888

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Mε ιστορία που κρατάει από τη δεκαετία του ’40, ο φρεσκαρισμένος παρεΐστικος «Πλάτανος» φέρνει από το περασμένο καλοκαίρι αέρα ανανέωσης σε μια γειτονιά που κάποτε έλαμπε ως κοσμικός πόλος έλξης προσωπικοτήτων, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αλλά και κινηματογραφικό σκηνικό μερικών από τις πιο αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά· αν σας θυμίζουν κάτι τα φιλόξενα τραπεζάκια και οι ξύλινες νοσταλγικές καρέκλες του «Πλατάνου», είναι επειδή ακριβώς εδώ γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία του Φίνου «Η θεία απ’ το Σικάγο». 

Και αφού κέρδισε το στοίχημα εμπιστοσύνης με ντόπιους κι επισκέπτες της ολοένα και πιο ανερχόμενης Κυψέλης, μας υποδέχεται τώρα το χειμώνα, με all day διάθεση, για καφέ και τσίπουρο, ούζο ή κρασί αλλά και «τσιμπολοΐδια» τρυφερών κρεατικών, φρέσκων θαλασσινών και μυρωδάτων μαγειρευτών που ξεκινούν μόλις από 3 ευρώ! 

Tip: Μην ξεχνάτε πως, εκτός από τα πεντανόστιμα μεζεδάκια, η σχάρα και τα τεντζερέδια του «Πλατάνου» ανεβάζουν τη θερμοκρασία με πιάτα παρεΐστικα, χορταστικές ποικιλίες, μεγάλα ψάρια, τηγανιές, σαγανάκια, ακόμη και καραβιδομακαρονάδες!

ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΡΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Aφού εδραίωσε τη βολιώτικη μενταλιτέ των τσιπουρομεζέδων στα βόρεια προάστια με το κατάστημα της Άνοιξης, το... ανοιξιάτικο μεζεδοπωλείο, που μετρά τις γαστρονομικές του εκπλήξεις σε γύρες, κατηφόρισε τώρα και στο Γκάζι για να σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες (ολόφρεσκα ψαράκια, θραψαλάκια, γαρίδες, χταποδάκια και πλήθος από όστρακα πρωταγωνιστούν στη γευστική παλέτα) συνοδεία 20 και πλέον ετικετών τσίπουρου, ούζου, κρασί Τιρνάβου, χανιώτικης τσικουδιάς κι ελληνικών μπιρών. 

Το σύστημα είναι παραδοσιακό βολιώ­τικο: παραγγέλνουμε το ποτάκι μας, κι ενώ απολαμβάνουμε τη live μουσική, που εναλλάσσει λαϊκές, ρεμπέτικες κι έντεχνες νότες τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αφηνόμαστε στα χέρια της κουζίνας, η οποία εναλλάσσει με τη σειρά της όχι μόνο τα πιάτα που μας φέρνει σε τριπλέτες ανά γύρα αλλά και τις συνταγές που ετοιμάζει ανά εβδομάδα – άντε μετά να ξεκολλήσεις! 

Tip: Για μεγαλύτερες πείνες, η κουζίνα μπορεί να ετοιμάσει και μεγάλα ψάρια, χορταστικές μερίδες και ποικιλίες κρεατικών για τη μέση – ή και... όχι!

  • Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Τηλ. 2108145588
  • Δεκελέων 24 & Ζαγρέως 17, Γκάζι
  • Τηλ. 2121066888, 6944446010

ΔΥΟΣΜΟΣ
Mε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας πίσω του, το εδεσματοπωλείο «Δυόσμος» στη Φρεαττύδα έχει καταφέρει να γίνει στέκι – και όχι μόνο για τους Πειραιώτες. Η ξεχωριστή γοητεία του νεοκλασικού με την επιβλητική σκάλα, τη σάλα με το ξύλινο πάτωμα και την οικεία, χαλαρή ατμόσφαιρα ­φτιάχνουν ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε τις νοστιμιές της κουζίνας, που έχουν άρωμα Ελλάδας, ενώ οι γλυκές τιμές κάνουν τον «Δυόσμο» καλή πρόταση για παρεΐστικες εξόδους χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό. 

Το team της κουζίνας μαγειρεύει με την καρδιά του, αναζητά τις πρώτες ύλες σε κάθε γωνιά της χώρας και ποτέ δεν εφησυχάζει. Τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα δίνουν το στίγμα τους στις ψαγμένες γεύσεις, όπως ο γύρος από ψιλοκομμένο μπούτι προβάτου πάνω σε πίτα, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες και η πληθωρική κοτολέτα. Για το κλείσιμο, μη χάσετε το μπέργκερ σοκολάτας με παγωτό καϊμάκι και γλυκό του κουταλιού φράουλα. 

Tip: Το κτίριο που στεγάζει τον «Δυόσμο» έχει τη δική του ιστορία: το σχεδίασε ένας Κωνσταντινουπολίτης το 1920, ενώ γνώρισε δόξες τη δεκαετία του ’80 ως κρεπερί, όπου έδιναν το ραντεβού τους οι Πειραιώτες.

  • Λεωφ. Φρεαττύδος 42Α, Φρεαττύδα
  • Τηλ. 2104611335
  • Site: www.diosmos.gr

BIFTEKAKIA & SOUVLAKIA


H επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων που μας επανασύστησε τις εθνικές μας λιχουδιές, σερβίροντάς τις σε ένα περιβάλλον σύγχρονης αισθητικής, με έμφαση στα καλά υλικά και στο γρήγορο κι ευγενικό σέρβις, μεγαλώνει και ανανεώνεται. Μετά την τριπλέτα των βορείων προαστίων (Ψυχικό, Κηφισιά, Δροσιά) ένα καινούργιο εστιατόριο έρχεται να προστεθεί στη ζωηρή πιάτσα της οδού Φοίβης στη Γλυφάδα, ακολουθώντας το signature style με τα λευκά τραπεζοκαθίσματα και τα ράφια με τα παραδοσιακά προϊόντα. 

Ο κατάλογος, κοινός σε όλα τα μαγαζιά, έχει αναβαθμιστεί στη λογική ενός μοντέρνου grill house περιλαμβάνοντας και νέες προτάσεις, όπως μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, σπαλομπριζόλα, συκώτι μοσχαρίσιο, χοιρινή μπριζόλα Τomahawk και ακόμη πολλά κρεατικά, τα οποία σερβίρονται με τραγανές τηγανητές πατάτες με ανθό αλατιού ή ρύζι μπασμάτι. Φυσικά δεν λείπουν τα δημοφιλή classics, όπως οι γύροι, τα διάσημα μπιφτεκάκια και τα σουβλάκια από εκλεκτά κρέατα. Οι μεγάλες μερίδες, αντιστρόφως ανάλογες με τις χαμηλές τιμές, εξασφαλίζουν μια κατεξοχήν value for money έξοδο. 

Tip: Οι ωραίες φρέσκες σαλάτες και τα ορεκτικά, με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα, όπως το ταλαγάνι, το μπουγιουρντί με φέτα και ανθότυρο ή τα μυζηθροπιτάκια με δυόσμο, προσθέτουν πόντους.

  • Φοίβης 17, Γλυφάδα
  • Τηλ. 2108948000
  • Λεωφ. Μαραθώνος 1, Δροσιά
  • Τηλ. 2108130005
  • Ιλισίων 26, Κηφισιά
  • Τηλ. 2108001050
  • Λεωφ. Κηφισίας 202, N. Ψυχικό
  • Τηλ. 2106723900
  • Site: www.biftekakiasouvlakia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ