Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Μπορούμε να νικήσουμε την γήρανση;

Τι λένε οι επιστήμονες για την γήρναση; 

Η γήρανση είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποφύγει. Εκείνο όμως που είναι εφικτό είναι η καθυστέρησή της και η αποφυγή των ασθενειών που έρχονται με την γήρανση, κατά το ποσοστό που επιτρέπουν τα γονίδια του καθενός.

Μια μοριακή βιολόγος από το Τέξας των ΗΠΑ ξεκίνησε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθούν πολλά προβλήματα υγείας που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση - όπως ο καρκίνος, οι ρευματισμοί και η νόσος Αλτσχάιμερ - σκοτώνουν 100.000 ανθρώπους κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται έτσι.

Εργαζόμενοι του BBC  μίλησαν με μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως σχετικά με τη φύση της γήρανσης - και για την επιστημονική έρευνα που θα μπορούσε να την «θεραπεύσει» από το ρόλο των μικροβιοκτόνων στα τρισδιάστατα όργανα.

Tι ακριβώς είναι η γήρανση;

Κάτι περίεργο συμβαίνει όταν γερνάτε επισημαίνει ο επιστήμονας Tuhin Bhowmick. Καθώς τα κύτταρα μεγαλώνουν, διαιρούνται για να αντικαταστήσουν κύτταρα που πεθαίνουν ή φθαρούν, αλλά αυτό δεν είναι μια τέλεια διαδικασία. Όσο περισσότερες φορές μια κυψέλη διαιρείται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνει αυτό που θα ονομάζαμε «γήρανση».

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μικροβιοκτόνο είναι τόσο σημαντικό για εμάς όσο μπορεί να είναι ένα επιπλέον όργανο. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και πόσο καλά ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικά φάρμακα. «Μερικές φορές [οι μικροβιοφόροι μας] μας κάνουν να νοσούμε, αλλά από την άλλη πλευρά, διαδραματίζουν επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να μας κρατήσουν υγιείς», λέει η μικροβιολόγος Wang.

Η Wang επέλεξε ένα από τα είδη των βακτηρίων που ζει μέσα στο έντερο ενός σκουληκιού για να κάνει διάφορες μελέτες και στη συνέχεια τροφοδότησε τα βακτήρια σε ξεχωριστές ομάδες σκουληκιών. Τρεις εβδομάδες αργότερα - μέχρι να πεθάνουν όλοι - τις έλεγξε.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη γιατί βρήκαμε σε μερικές περιπτώσεις ότι τα ζώα δεν ήταν νεκρά».

"Ήταν ακόμα ζωντανά όταν τους ελέγχαμε. "Πηδούσα από την χαρά μου γιατί δεν περιμέναμε να ζήσουν.’’

Οι μελέτες για την γήρανση συνεχίζονται με εκατομμύρια επιστήμονες να προσπαθούν καθημερινά να λύσουν ένα άλυτο μυστήριο.

Έτσι πίσω στην ερώτηση: πόσο καιρό θα μπορούσαμε να ζήσουμε;

Ίσως μια μέρα θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα κατεστραμμένα όργανα μας, να λάβουμε συμπληρώματα που μας δίνουν ένα νεανικό μικροβιοκτόνο και να σταματήσουμε τη γήρανση των κυττάρων μας.

Πόσα χρόνια θα μπορούσε να πάρει όλο αυτό; Αν προχωρήσουμε στην πρόβλεψη του Tuhin Bhowmick, εάν ανήκετε στην γενιά των millennials ίσως μπορέσετε να φτάσετε στα 135. Και όταν φτάσουμε στο 2116, ποιος ξέρει τι άλλο θα είναι δυνατό!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ