Αγορές: Οι φθηνότερες μετοχές της πενταετίας και η μεγάλη ευκαιρία του 2019

Οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε χρόνια.

Γράφει η Νατάσα Στασινού στην naftemporiki.gr

Το 2018 ήταν το έτος της αστάθειας, του πολιτικού ρίσκου και των σφοδρών εμπορικών αντιπαραθέσεων, που λύγισαν το ηθικό των επενδυτών. Ήταν όμως όπως φαίνεται και η χρονιά, που γέννησε τις μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες για όσους επενδυτές σχεδιάζουν με το νέο χρόνο να επιστρέψουν στην αγορά. Οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, που παρουσιάζει η Wall Street Journal, η αναλογία μετοχικών τιμών προς εκτιμώμενα κέρδη στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών (ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εταιρείες ανά τον πλανήτη) είναι στο 13,3. Έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τις αρχές του 2018, όταν ήταν πάνω από το 16.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013. Η αναλογία μετοχικών τιμών προς ελεύθερες ταμειακές ροές δείχνει επίσης ότι οι μετοχές είναι πιο φθηνές από κάθε άλλη χρονιά από το 2012, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ήταν στο απόγειό της.

Η συρρίκνωση των αποτιμήσεων των μετοχών είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη και στην Κίνα. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς. Η γηραιά ήπειρος έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων, από την αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία έως την έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit, αλλά και τις επίμονες τραπεζικές ανησυχίες σε ορισμένες χώρες.

Όσο για την Κίνα βιώνει ήδη τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η κινεζική αγορά μετοχών ήταν άλλωστε μία από τις πρώτες που ήλθε φέτος με μεγάλη αιμορραγία και βυθίστηκε σε bear market.

To πλήγμα στην αξία των μετοχών έχει βεβαίως να κάνει και με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την αγορά ομολόγων. Καθώς τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα, οι επενδυτές μπορούν να βρουν μία επένδυση υψηλής απόδοσης αλλά εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου. Δεν έχουν λόγο να προτιμήσουν λοιπόν τις μετοχές σε μία περίοδο τόσο έντονης αβεβαιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές των διεθνών αγορών το 2019, η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν σε μία πολύ πιο ήρεμη χρονιά σε σχέση με το 2018. Οι ειδικοί της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα αποδειχθούν ανθεκτικές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stox Europe 600 να ενισχύεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες κατά 5%, αλλά και να προσφέρει συνολική απόδοση (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων δηλαδή) 9%. Αύξηση 5% αναμένεται και για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, με τη συνολική απόδοση για τους επενδυτές στο 7%.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ