Capital Economics: Αυτοί είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι των αγορών για το 2019

H αμερικανική οικονομία "κρατά" καλά προς το παρόν 

H αναταραχή της περασμένης εβδομάδας αποτελεί έναν καλό οδηγό για τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στις αγορές το επόμενο έτος, σημειώνει η Capital Economics. Συγκεκριμένα, ενώ οι αποδόσεις του S&P 500 και των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων έχουν αρχίσει να υποχωρούν λίγο νωρίτερα από ό,τι η ίδια είχε προβλέψει, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 2019 θα συνεχιστεί η πτώση πολύ πιο έντονα.

Σύμφωνα με το capital.gr η Capital Economics είχε υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η επόμενη μεγάλη κίνηση στον δείκτη S&P 500 θα είναι προς τα κάτω καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την εξασθένιση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Μπορεί τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία "κρατά" καλά προς το παρόν (η έκθεση για την απασχόληση τον Νοέμβριο και οι έρευνες του ISM ήταν πολύ θετικές), ωστόσο οι αγορές είναι προσανατολισμένες προς το μέλλον και η πτώση του S&P 500 την περασμένη εβδομάδα (που ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο εβδομάδας από τον Μάρτιο) καθώς και η αλλαγή στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων, δείχνουν ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες – όπως εκτιμά -  θα επιδεινωθούν το 2019, καθώς η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

Επιπλέον, τα σημάδια ότι η ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται, ενισχύουν αυτό το σενάριο. Κατά την άποψη της C.E. η ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω σε πολλές χώρες το επόμενο έτος, κυρίως στην Κίνα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με τον S&P 500 να φτάνει τις  2.500 μονάδες, από περίπου 2.700 τώρα (πτώση σχεδόν 7,5%).

Η Capital Economics επίσης εκτιμά πως η προσωρινή ανακωχή που συμφωνήθηκε στο G20 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πιθανότατα δεν σηματοδοτεί την αλλαγή του παιχνιδιού στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, αμφιβάλλει ότι οι μετοχές των κλάδων που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο, ή εκείνες της Κίνας, της Κορέας και της Ταϊβάν, οι οποίες είναι επίσης ευάλωτες στις εμπορικές ανησυχίες, θα καταφέρουν να καλύψουν το έδαφος που έχασαν το 2019.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για την πολιτική της Fed και τώρα, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αποτιμούν μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, σε σύγκριση με τρεις πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι ανησυχίες για την οικονομία που έχουν "χτυπήσει" μετοχές έχουν επίσης διαδραματίσει βασικό ρόλο.

Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την αποτίμηση των μεγάλων περικοπών επιτοκίων που η Capital Economics θεωρεί ότι τελικά θα τεθούν στο τραπέζι καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. Έτσι, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σημειωθεί περαιτέρω μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ από 2,9% τώρα σε 2,5% περίπου μέχρι το τέλος του 2019.

Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων αγορών ακόμη και εάν συνεχιστούν οι ανησυχίες γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και την κατάσταση στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ