Να λοιπόν τι αλλάζει για τις εισφορές σε μπλοκάκια, αποδείξεις δαπάνης και αμοιβές από παράλληλη απασχόληση

Τι φέρνει για το 2019 το νέο νομοσχέδιο;

Ανατροπές και για το "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών όσων αμείβονται με μπλοκάκι, αποδείξεις δαπάνης, αλλά και όσων είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και επαγγελματίες φέρνει για το 2019 το νομοσχέδιο που ψήφισε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι ψηφισμένες, πλέον, μειώσεις στις εισφορές κύριας ασφάλισης, αλλά και σε εκείνες υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες θα ισχύσουν σε γενικές γραμμές για τους ελευθερο-επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ αφορούν και τις εξής ειδικές κατηγορίες αυταπασχολούμενων:

* τους αμειβόμενους με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών) με πάνω από τρεις εργοδότες

* τους μισθωτούς που είναι παράλληλα και ελευθερο-επαγγελματίες

* τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (σ.σ. τίτλο κτήσης).

Αναλυτικά, από την 1η/1/2019:

1) Αμειβόμενοι με "μπλοκάκι" (δελτίο παροχής υπηρεσιών)

Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν από τρεις εργοδότες και πάνω (δηλαδή 3, 4, 5 κλπ.), θα μπορούν να καταβάλλουν εισφορές κύριας ασφάλισης κατ΄ ελάχιστον 13,3% (έναντι 20%) επί του εισοδήματός τους από την επαγγελματική δραστηριότητά τους, εφόσον αυτό ξεπερνά τα 7.032 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, αν οι ίδιοι το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να καταβάλλουν εισφορές έως 20% επί του εισοδήματος τους.

Σημειώνεται πως το Υπ. Εργασίας δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν το εισοδηματικό "ορόσημο" (σχετικά με το ύψος των εισφορών) των 7.032 ευρώ θα αφορά το εισόδημα που αποκτά ο αμειβόμενος με μπλοκάκι ανά εργοδότη ή το συνολικό εισόδημα και από τους τρεις εργοδότες.

Τα παραπάνω αφορούν κάθε ασφαλισμένο με μπλοκάκι (με πάνω από 3 εργοδότες) στον τέως ΟΑΕΕ, αλλά και κάθε ασφαλισμένο με μπλοκάκι στο τέως ΕΤΑΑ με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (δηλαδή 6,7,8 κλπ).

Γι' αυτούς θα συνεχίσουν, πάντως, πιθανότατα, να ισχύουν και οι ήδη προβλεπόμενες εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές κύριας ασφάλισης, εφόσον έχουν εισόδημα από 7.032 έως 57.000 ευρώ.

Για τους "μπλοκάκηδες" ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ με κάτω από 5 έτη ασφάλισης (δηλαδή 1 έως και 5) ισχύουν εισφορές κύριας ασφάλισης 13,3%, ανεξαρτήτως εισοδήματος (δηλαδή είτε αυτό είναι κάτω, είτε είναι πάνω από 7.032 ευρώ).

Οι ελάχιστες εισφορές γι' αυτούς θα συνεχίσουν να υπολογίζονται επί του 70% του βασικού μισθού (σ.σ. επί των 4.922 ευρώ σε ετήσια βάση).

Για όσους "μπλοκάκηδες" έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών επικουρικού και εφάπαξ (σ.σ. μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς) θα ισχύσουν οι ελάχιστες εισφορές (7% και 4% αντίστοιχα) επί του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος 7.032 ευρώ ετησίως, αν έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης.

Για όσους έχουν έως 5 έτη ασφάλισης, θα υπολογισθούν επί των 4.922 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι εισφορές υγείας παραμένουν στο 6,9%.

2) Μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα σε ελεύθερο επάγγελμα

Όσοι είναι μισθωτοί και παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, θα μπορούν να καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές (13,3% έναντι 20%), εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους από την ελεύθερη (δηλαδή μη μισθωτή) δραστηριότητα ξεπερνά τα 7.032 ευρώ ετησίως.

Αν θέλουν, όμως, και μπορούν οικονομικά, τους δίδεται η δυνατότητα να καταβάλλουν εισφορές έως 20%.

Στην περίπτωση, πάντως, που το ετήσιο εισόδημα τους από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα είναι χαμηλότερο των 7.032 ευρώ, θα πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλουν εισφορές κύριας ασφάλισης 20%.

Τα παραπάνω αφορούν μόνο τους ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (σ.σ 6,7, κλπ.).

Γι' αυτούς, επίσης, συνεχίζουν να ισχύουν και οι ήδη προβλεπόμενες εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές κύριας ασφάλισης, εφόσον έχουν εισόδημα από 7.032 έως 57000 ευρώ.

Για τους παράλληλα απασχολούμενους σε ελεύθερο επάγγελμα, ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ που έχουν κάτω από 5 έτη ασφάλισης (δηλαδή 1 έως και 5) ισχύουν εισφορές κύριας ασφάλισης 13,3% (ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος).

Οι ελάχιστες εισφορές γι' αυτούς υπολογίζονται επί του 70% του βασικού μισθού (σ.σ. επί των 4.922 ευρώ σε ετήσια βάση).

Για όσους παράλληλα απασχολούμενους σε ελεύθερο επάγγελμα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών επικουρικού και εφάπαξ (σ.σ. μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς) θα ισχύσουν οι ελάχιστες εισφορές (7% και 4% αντίστοιχα) επί του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος 7.032 ευρώ ετησίως, αν έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν έως 5 έτη ασφάλισης, θα υπολογισθούν επί των 4.922 ευρώ.

Οι εισφορές υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) παραμένουν στο 6,9%.

Για όσους έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών επικουρικού και εφάπαξ, θα ισχύσουν οι ελάχιστες εισφορές (7% και 4% αντίστοιχα) επί του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος (7.032 ευρώ ετησίως).

3. Αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης

Όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (ανεξάρτητα αν παράλληλα είναι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, "μπλοκάκηδες") θα καταβάλλουν –σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο– εισφορές κύριας ασφάλισης 20% αν το ετήσιο εισόδημα από τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητά τους δεν ξεπερνά τα 7.032 ευρώ.

Αντίθετα, αν ξεπερνά τα 7.032 ευρώ ετησίως, θα καταβάλλουν κατ΄ ελάχιστον εισφορές 13,3%, ενώ αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούν να καταβάλλουν εισφορές έως 20%.

Τα παραπάνω θα ισχύουν μόνο για όσους ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης (δηλ. 6,7 κλπ.), σύμφωνα με το ίδιο σενάριο.

Όσοι έχουν κάτω από 5 έτη ασφάλισης (1 έως και 5) θα καταβάλλουν 13,3% (πιθανότατα, ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, δεν θα ισχύσει τίποτα από όσα προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις αποδείξεις δαπάνης από την 1η/1/2017, δηλαδή την υπαγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας στο 20% με ελάχιστη βάση υπολογισμού τα 7.032 ευρώ ετησίως.

Ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΑ έχουν έως 5 έτη ασφάλιση, θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, τα 4.922 ευρώ ετησίως.

Δεν θα ισχύσει, κατά το ίδιο σενάριο, τίποτα από όσα προέβλεπε ύστερη τροπολογία από την 1η/1/2018 δηλαδή υπαγωγή στο 20% χωρίς ελάχιστη βάση υπολογισμού.

Με άλλα λόγια, αν επαληθευθεί το σχετικό σενάριο, έως και την 31η/12/2018 θα ισχύει το "καθεστώς" το οποίο ίσχυε έως και την 31η/12/2016, σύμφωνα με το οποίο δεν επιβάλλονταν εισφορές σε εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως.

Για όσους έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών επικουρικού και εφάπαξ, θα ισχύσουν και σ' αυτήν την περίπτωση, οι ελάχιστες εισφορές (7% και 4% αντίστοιχα) επί του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος (7.032 ευρώ ετησίως). Ελάχιστο εισόδημα για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ με έως 5 έτη ασφάλισης παραμένουν και για τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ τα 4.922 ευρώ.

Οι εισφορές υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) παραμένουν στο 6,9%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ