Σε ναδίρ 1,5 έτους η στερλίνα- Η Μέι φτάνει στο rien ne va plus & παίζει το κεφάλι της με κορώνα το Brexit (φωτό & βίντεο)

Αναβλήθηκε και επίσημα η ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε ότι η πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να "ενισχύσει" τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ματαιώνει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, επί της συμφωνίας της για το Brexit, σύμφωνα πάντα με το BBC, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Η Μέι πραγματοποίησε σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό οδηγεί τη στερλίνα στα 1,2656 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί επίσης σε χαμηλά τριών μηνών έναντι του ευρώ. Με πτώση 0,6% η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 90,05 πένες ανά ευρώ.

Η Μέι παίζει το Brexit και το μέλλον της

Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα για το οποίο ο βρετανικός λαός υποτίθεται ότι αποφάσισε το καλοκαίρι του 2016, όταν είπε «ναι» στο δημοψήφισμα για το Brexit με ποσοστό 51,9%. Δυόμισι χρόνια αργότερα, το διαζύγιο παραμένει ακόμη στα λόγια. Τις επόμενες 24 ώρες, όμως, το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταθέτει την περιβόητη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες παίζοντας επί της ουσίας το μέλλον τόσο του Brexit όσο και το δικό της. Τι ακριβώς μπορεί να συμβεί;

Η κυβέρνηση χάνει την ψηφοφορία με περισσότερους από 100 βουλευτές

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά το πέρας αυτών, η λίστα των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν τη συμφωνία της Μέι αυξάνεται διαρκώς. Οι τελευταίοι προστέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σύμφωνα με την naftemporiki.gr πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες – από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να καταψηφίσουν τη συμφωνία περισσότεροι από 100 βουλευτές καταγράφοντας μία πρωτοφανή στη σύγχρονη βρετανική ιστορία ήττα. Αντιμέτωπη με μία τέτοια πανωλεθρία, η Μέι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραιτηθεί ή θα δεσμευτεί να ανοίξει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Πολύ πιθανό επίσης είναι είτε οι Εργατικοί να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είτε αντάρτες των Τόρις να καταθέσουν επιστολές μομφής κατά της Μέι.

Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς την απόφασή της για Brexit

Η κυβέρνηση χάνει με 30 έως 50 ψήφους

Είναι ένα σενάριο σχεδόν απίθανο, καθώς τόσοι είναι μόνο οι αντάρτες των Τόρις που είτε παραιτήθηκαν λόγω της συμφωνίας είτε υπέγραψαν τις επιστολές μομφής κατά της Μέι.

Υπό αυτές τις καλές συνθήκες ωστόσο - «καλές», δεδομένης της πολύ μεγαλύτερης αντίδρασης – η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει στο πόστο της με τη δέσμευση ότι θα αξιώσει αλλαγές από τις Βρυξέλλες ή θα κάνει υποχωρήσεις έναντι των Εργατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να φέρει ξανά τη συμφωνία στη βουλή, αισιοδοξώντας ότι θα έχει τη στήριξη των Εργατικών – αλλά όχι των σκληροπυρηνικών Brexiters του κόμματός της που θα επιδιώξουν σίγουρα την ανατροπή της.

Η κυβέρνηση κερδίζει την ψηφοφορία

Σχεδόν απίθανο. Ακόμη ωστόσο και αν υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να συμβεί, τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τη Μέι. Όσοι επιμένουν μέχρι κεραίας στο Brexit έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τη διαδικασία ενώ το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει την εύθραυστη πλειοψηφία της Μέι, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει να το κάνει εάν ψηφιστεί η συμφωνία.

Κόρμπιν: Δεύτερο δημοψήφισμα, με επιλογή remain

Η παραμονή στην Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την επόμενη εβδομάδα, είτε προχωρήσει στην ψηφοφορία της Τρίτης για το Brexit είτε όχι, ακόμη και εάν καταψηφιστεί από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία αποχώρησης της Μέι δεν θα εγκριθεί, είναι «γελοία» και «δεν πρόκειται να δουλέψει, όλοι το ξέρουν αυτό», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ο Κόρμπιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή «Remain» (παραμένω), διευκρινίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι «ποιοτικά διαφορετικό από το προηγούμενο» και ότι θα έπρεπε να «υπάρχει δυνατότητα επιλογής για το τι προσφέρεται» σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστήριξε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί, σεβόμενο παράλληλα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Ιούνιο του 2016.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ