Μήπως περιμένετε πολλά από το παιδί σας; Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Μα γιατί δεν καταλαβαίνεις;” “Είναι τώρα λόγος αυτός για να κλαις;”

Όταν τα παιδιά μου δεν μπορούν να αντιδράσουν όπως θα ήθελα, συχνά αναρωτιέμαι αν είναι μόνο τα δικά μου παιδιά. Μήπως όμως περιμένω πάρα πολλά; Είναι στην ηλικία που πρέπει για τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που έχω;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γονείς έχουν απαιτήσεις από τα νήπια παιδιά τους που δε συνάδουν με την ηλικία τους.

Είναι επειδή πλέον όλα τα παιδιά είναι πιο μπροστά από ό,τι εμείς σε αντίστοιχη ηλικία; είναι μήπως επειδή η ταχύτητα με την οποία τρέχει η ζωή μας και η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει την πολυτέλεια του χρόνου για τους πιο αργούς ρυθμούς των παιδιών; Δεν ξέρω.

Η εξέλιξη των παιδιών έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με κάποιες αποκλίσεις, τα περισσότερα παιδιά φτάνουν σε αναπτυξιακά ορόσημα σε συγκεκριμένες ηλικίες. Αν δεν το γνωρίζουμε αυτό, οι αντιδράσεις των παιδιών και οι δικές μας απαιτήσεις έρχονται σε σύγκρουση.

Είμαι όμως ένοχη! Περιμένω από τον 4χρονο γιο μου να μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Αναρωτιέμαι γιατί η 2χρονη κόρη μου δεν έχει αυτοέλεγχο και δεν μπορεί να μοιραστεί με τον αδελφό της και να περιμένει τη σειρά της.

Γιατί και τα δύο παιδιά μου έχουν την τάση να κάνουν το απαγορευμένο; Σε ό,τι πω όχι, γίνεται για αυτά στόχος, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Θέλει πολύ υπομονή και δικό μου αυτοέλεγχο για να πείσω τον εαυτό μου και να του θυμίσω ότι:

  • ο αυτοέλεγχος αρχίζει να εξελίσσεται μετά τα 3,5 χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσεται για χρόνια
  • η ικανότητα να μοιράζονται αναπτύσσεται ανάμεσα στα 3 και 4 χρόνια
  • ο συναισθηματικός έλεγχος δεν έρχεται παρά μόνο ανάμεσα στα 3 1/2 και 4 χρόνια.

Οι κρίσεις θυμού ή νεύρων ή παράλογων απαιτήσεων μπορούν να με εξωθήσουν στα άκρα. Τα πρώτα όμως χρόνια πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας, να τους δίνουμε τη δυνατότητα  να μάθουν και όχι να τα τιμωρούμε.

Όταν δεν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις είναι πιο εύκολο να αντιδρούμε πιο ψύχραιμα και με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα μάθουν και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να έχουν αυτοέλεγχο. Μέχρι τότε χρειάζεται μόνο υπομονή, ψυχραιμία και αναγνώριση του τι μπορούν πραγματικά να κάνουν για την ηλικία τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ