Δίαιτα Ντουκάν: Έχει αποτελέσματα στα παχύσαρκα άτομα; Την ακολουθούν στο Χόλιγουντ!

Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για τη «θαυματουργή» δίαιτα Ντουκάν, την οποία ακολουθούν πολλά άτομα στο Χόλιγουντ.

Είναι η δίαιτα που επιλέγουν πολλά άτομα τα οποία θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς να καταβάλλουν πολλή προσπάθεια. Εξάλλου, δεν απαιτεί καθόλου γυμναστική και μπορείτε να τρώτε σχεδόν τα πάντα.

Όσοι έχουν μελετήσει τη δίαιτα, συμφωνούν πως δεν έχει αποτελέσματα στο 80% όσων την έχουν δοκιμάσει, ειδικά σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία.
Ο Γάλλος Δρ. Ντουκάν έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για τη θαυματουργή του δίαιτα, και όλα τους έχουν επιτυχημένες πωλήσεις. Στην Ισπανία, οι τρεις εκδόσεις του είναι «best sellers» με πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί γύρω από τη δίαιτα δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Το Ισπανικό Ίδρυμα για την Ασφάλεια και τη Θρεπτική Αξία των Τροφίμων (AESAN) διεξήγαγε μια μελέτη, στην οποία χαρακτηρίζει τη μέθοδο του Δρ. Ντουκάν ως «δόλια, παράνομη και πως δε βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος αλλά και πως όσοι την εφαρμόζουν βρίσκονται σε κίνδυνο.»

Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει ν’ ακολουθούν τη δίαιτα όταν είδαν πόσο γρήγορα έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννηση του γιου της, η ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ. Επίσης, είδαν και τη μελλοντική Βασίλισσα της Αγγλίας, Κέιτ Μίντλετον (λέγεται ότι ο Δρ. Ντουκάν έστειλε ένα αντίγραφο του βιβλίου του στο σπίτι της, καθώς επίσης την ευχαριστούσε για την εμπιστοσύνη που του δείχνει).
Έχει αποτελέσματα η δίαιτα Ντουκάν στα παχύσαρκα άτομα;
Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την καλύτερη δίαιτα για όσους πάσχουν από παχυσαρκία. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι καλή μονάχα αν θέλει κάποιος να χάσει λίγα κιλά. Η μέθοδος υπόσχεται αποτελέσματα που διαρκούν (εφ’ όρου ζωής) αλλά πολλοί ερευνητές έχουν επικρίνει αυτή την υποτιθέμενη θαυματουργή τεχνική.

Μια από τις μελέτες η οποία δείχνει το γιατί αυτή η δίαιτα δε θα έχει αποτελέσματα, διεξήχθη από μια ομάδα η οποία εναντιώνεται σθεναρά απέναντι στον Δρ. Ντουκάν.

Ρώτησαν 5.000 άτομα τα οποία έχουν εφαρμόσει τη δίαιτα.

Ενώ η πλειοψηφία επισήμανε πως η μέθοδος ήταν αποτελεσματική στην αρχή, στη συνέχεια ανέφεραν ότι:

  • 35% πήραν ξανά τα κιλά τα οποία έχασαν μέσα σ’ ένα χρόνο.
  • 48% επέστρεψαν στο αρχικό τους βάρος μετά από έναν χρόνο.
  • 64% πήραν περισσότερα κιλά απ’ όσα είχαν στην αρχή της δίαιτας, μετά από δύο χρόνια εξάσκησής της.
  • 70% ξεπέρασαν το αρχικό τους βάρος μετά από τρία χρόνια.
  • 80% των ερωτηθέντων ζύγισαν περισσότερο μετά από τέσσερα χρόνια απ’ όταν ξεκίνησαν τη δίαιτα.

Ένα από τα αποφθέγματα της μεθόδου είναι «αν δεν πάρετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι επειδή δε δείξατε την απαιτούμενη αφοσίωση.» Με λίγα λόγια, πρόκειται για λάθος του ασθενούς, όχι της μεθόδου.

Δείτε μονάχα κάποιες από τις απαντήσεις της έρευνας. Το 60% των ανθρώπων είπε ότι δεν έχασαν βάρος επειδή έτρωγαν πολύ, δεν γυμναζόντουσαν αρκετά στα αρχικά στάδια της δίαιτας ή έφαγαν κάτι που δεν έπρεπε.

Αυτό το αίσθημα ενοχής είναι οι ψυχολογικές συνέπειες οι οποίες σχετίζονται με τη δίαιτα Ντουκάν, αλλά δεν είναι οι μόνες.

Επιπλέον, οι ακόλουθοι της δίαιτας Ντουκάν υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης επειδή κοίταξαν στον καθρέφτη μια μέρα και είδαν μια όμορφη φιγούρα. Έπειτα, λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν όλα όπως πριν… ή χειρότερα.

Αξίζει, επίσης, ν’ αναφέρουμε πως ο ίδιος ο Πιέρ Ντουκάν είπε ότι όσοι έχουν λίγα παραπάνω κιλά είναι «άρρωστοι», πόσο μάλλον όσοι υποφέρουν από παχυσαρκία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε μια παρόμοια διαπίστωση το 1997 όταν περιέγραψε την παχυσαρκία ως χρόνια ασθένεια. Δυστυχώς, ο Δρ. Ντουκάν μεταχειρίζεται οποιονδήποτε δεν είναι εξίσου λεπτός, σαν να έχει κάποιο πρόβλημα.

Εκτιμάται πως άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 2.5 κιλά μετά από ένα μήνα με τη δίαιτα Ντουκάν. Δεν είναι μεγάλο το νούμερο όμως, αν αναλογιστείτε τις ακρότητες που πρέπει να κάνετε με την κατανάλωση φαγητού ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο.

Υπάρχουν πιο αποδοτικά και υγιεινότερα διατροφικά πλάνα τα οποία μπορείτε ν’ ακολουθήσετε και να πάρετε καλά αποτελέσματα.

Το λίπος θα λιώσει αν καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα αλεύρια, ζάχαρη, και λιπαρά, και αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Επίσης, μπορείτε να γυμνάζεστε τακτικά και ν’ αποφύγετε τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Δε χρειάζεται να καταφύγετε σε δραστικά μέτρα με υψηλό κίνδυνο παρενεργειών. Επιπροσθέτως, το πιο πιθανό είναι πως θα μπορέσετε ν’ αποφύγετε να πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε.

Ανάμεσα στα πολλά άτομα τα οποία συμφωνούν πως η δίαιτα Ντουκάν δεν είναι για όλους, είτε είναι παχύσαρκοι είτε όχι, είναι και ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα (Ισπανία).

Ο Δρ. Σίλβα πιστεύει ότι ακόμη και αν ακολουθήσετε τη μέθοδο σελίδα-σελίδα από το βιβλίο, δε θα έχετε εγγυημένα αποτελέσματα.

Φυσικά, ο Δρ. Ντουκάν δεν είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί την εξέλιξη του ασθενούς, όπως ένας διατροφολόγος σε ένα κέντρο υγείας. Ούτε μπορεί να ελέγξει την κατανόηση του ασθενούς σχετικά με τη δίαιτα. Και για να γίνουν λίγο χειρότερα τα πράγματα, το βιβλίο είναι κάπως γενικό και δεν επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι δε μπορεί ν’ ακολουθήσει ο καθένας την ίδια δίαιτα, εξαιτίας των διαφορών:

  • Στην ηλικία
  • Στη φυσική διάπλαση
  • Στο βάρος
  • Στις συνήθειες και τις δραστηριότητες
  • Στους παράγοντες κληρονομικότητας
  • Στις παθήσεις

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πρώτα και να λάβετε υπόψη σας άλλους τρόπους για να χάσετε βάρος, πιο υγιεινά και με τον δικό σας ρυθμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ