Vintage story: Deborah Sampson - Η γυναίκα στρατιώτης που υπηρέτησε με τον Ηπειρωτικό Στρατό & υποδύθηκε τον άνδρα

Η Deborah Sampson γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1760 στο Plympton της Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και υποδύθηκε τον άνδρα για να μπει στον στρατό και να πολεμήσει κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα το 1782 η Deborah Sampson είχε ντυθεί ως άνδρας και στρατολογήθηκε στον ηπειρωτικό στρατό με το όνομα Robert Shurtleff. 

Η Deborah από το Plympton της Μασαχουσέτη, πριν από την ένταξή της στο στρατό, ήταν υπηρέτρια και αφού προσπαθούσε να διδάξει στον εαυτό της να διαβάζει, έγινε δασκάλα.

 Στην ηλικία των 22 ετών, ανέλαβε τη νέα της ταυτότητα ως Robert Shurtleff.

Η Deborah ξεκίνησε την μεταμφίεση της βάζοντας ανδρικό κουστούμι και δένοντας το στήθος της με γάζες, αφήνοντας τους πάντες ανυποψίαστους για την πραγματική της ταυτότητα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Deborah ήταν αρκετά ψηλότερη, από τη μέση γυναίκα εκείνης της εποχής.

Επίσης η υπηρεσία της Deborah στον πόλεμο ήταν εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τον Patrick J. Leonard, ο Robert Shurtliff αναφερόταν πάντοτε με λαμπερούς όρους ως ένας από τους σκληρότερους, ισχυρότερους και πιο πατριωτικούς στρατιώτες στο Τέταρτο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης από το 1782 έως το 1783. 

Ενώ η φυσική αντοχή του Shurtliff ήταν θρυλική.και έδειχνε μοναδικό θάρρος, δύναμη και αφοσίωση καθώς υπηρετούσε τη χώρα. 


Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε μερικές φορές αλλά κατόρθωσε να κρατήσει την ταυτότητά της κρυφή.

Ωστόσο, σύντομα, η Deborah "χτυπήθηκε" από πυρετό και ήταν πολύ κοντά στο θάνατο όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 Ο γιατρός που την φρόντισε συνειδητοποίησε ότι προσποιείται ότι είναι άνδρας και αποκάλυψε το μυστικό στους αξιωματικούς της Deborah, οι οποίοι  αποφάσισαν να εκδικηθούν τη νεαρή γυναίκα λόγω της ηρωικής υπηρεσίας της.

Τρέιλερ από την ταινία: The Folklorist: Deborah Sampson
 

 Αργότερα η ίδια παντρεύτηκε έναν αγρότη τον Benjamin Gannet, όπου απέκτησε τρία παιδιά μαζί του, έζησε μια χορτάτη ζωή μέχρι το 1827 που πέθανε.

Στις 23 Μαΐου 1983, ο κυβερνήτης Μιχαήλ Δ. Δουκάκης υπέγραψε μια διακήρυξη που κήρυξε τη Deborah Sampson ως επίσημη ηρωίδα της Μασαχουσέτης. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ