Πώς έφτασε στην πτώχευση η ιστορική "Μύλοι Χατζηκρανιωτης" & τι έγραψε στο site ο 86χρονος ιδιοκτήτης

"Αν ποτέ δεις το έργο της ζωής σου πεσμένο σε ερείπια, βαλθείς να το ξαναφτιάξεις με φθαρμένα εργαλεία θα είσαι κάτι παιδί μου".

Αυτή τη φράση επέλεξε ο Θωμάς Χατζηκρανιώτης, επικεφαλής της ομώνυμης αλευροβιομηχανίας, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της ιστοσελίδα της εταιρείας.

Γράφει ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο Capital.gr

Μένει να αποδειχθεί εάν τα λόγια του 86χρονου σήμερα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ιστορικής εταιρείας θα μπορέσουν να γίνουν πράξη στην περίπτωση της ιστορικής "Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη - Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου Α.Ε.” που μετρά 111 έτη δραστηριότητας. Διότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που της προκάλεσε η 10ετής κρίση.

Η δικάσιμος ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας έχει οριστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2019 και μέχρι τότε η εταιρεία τελεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει: μια ακόμη βιομηχανία οδεύει –εκτός εάν στην πορεία προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον- σε λουκέτο, αδυνατώντας να επιβιώσει στο τοξικό οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών.

Στην περίπτωση της "Μύλοι Χατζηκρανιώτη”, μιας κατά βάση οικογενειακής βιομηχανίας με αξιόλογη θέση στον κλάδο της που όμως δεν μπόρεσε να αναπτύξει σύγχρονες εταιρικές δομές και λειτουργίες, οι δυσκολίες ξεκίνησαν σχεδόν με το ξέσπασμα της κρίσης.

Στη διετία 2007 - 2008 οι πωλήσεις της κινούνταν σταθερά στα επίπεδα των πέριξ των 8 εκατ.ευρώ, συνοδευόμενα από κερδοφορία αλλά και από τον "αστερίσκο” του συγκριτικά υψηλού δανεισμού. Το 2010 οι πωλήσεις διολισθαίνουν στα 6,7 εκατ. και η εταιρεία εμφανίζει προ φόρων ζημιές.  Μια διετία μετά, υποχωρούν στα 5,4 εκατ. ευρω με ζημιές που συρρικνώνονται ελαφρώς.

Το 2014 οι πωλήσεις πέφτουν στα 4,1 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διατηρούνται, ενώ το 2016 (τελευταίος ετήσιος δημοσιοποιημένος ισολογισμός) ο κύκλος εργασιών αγγίζει τα 2,3 εκατ. ευρώ και οι ζημιές το 1 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο του 2017, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 833 χιλ. ευρώ έναντι 1.2 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 32%. Συνολικά, μέσα σε μια 10ετία, η εταιρεία έχασε πάνω από το 70% των πωλήσεών της.

Στο διάστημα αυτό η διοίκηση είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονταν στην αγορά. Υλοποίησε δύο επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού (είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου) που αφορούσαν στην αναδιάρθρωση των γραμμών παραγωγής για την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της, άλευρα για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.

Ωστόσο επιβαρύνθηκε δανειακά και οδηγήθηκε σε δυσμενή κατάσταση αφού δεν μπόρεσε (όπως αρκετοί άλλοι) να προβλέψει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Μοιραία προέκυψαν και ζητήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες.

Παράλληλα, την κατάσταση επιδείνωσε η αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει οφειλές από πελάτες της –αποτέλεσμα των εκατοντάδων λουκέτων των προηγούμενων ετών– που έφθασαν να ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αντιδρώντας, η "Χατζηκρανιώτης” ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους και ευρύτερων περικοπών. Η διοίκησή επιχείρησε να μετακυλήσει μέρος του κόστους παραγωγής με αύξηση στις τιμές πώλησης, ωστόσο δεν το κατόρθωσε λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Αντίστοιχα, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της (8,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017, στα οποία περιλαμβάνεται ομολογιακό που εκδόθηκε το 2013 για να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό και για κεφάλαιο κίνησης) δεν τελεσφόρησαν.

Στα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα (Α εξάμηνο 2017), ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ανέφερε πως "οι συνεχιζόμενες λειτουργικές ζημίες, οι μειωμένες ταμειακές ροές και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ... υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της”.

Η πορεία της είχε αποτυπωθεί στο Χρηματιστήριο (είχε εισαχθεί στο Χ.Α. το 1999) όπου έφθασε να αποτιμάται μόλις στις 500 χιλ.ευρώ, με ανύπαρκτη συναλλακτική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες.  Εν τέλει την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης για την αλευροβιομηχανία που ξεκίνησε το 1907 από έναν πετρόμυλο και για πάνω από έναν αιώνα στάθηκε με αξιώσεις στον κλάδο της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ