Πέθανε η καλλονή Σταρ Ελλάς του 1952 Νταίζη Μαυράκη σε ηλικία 83 ετών

Τα Μις Υφήλιος, η φιλία με τον Μητσοτάκη και το σπίτι στο Ακρωτήρι

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Νταίζη Μαυράκη. Η κηδεία της Μαυράκη σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr θα γίνει το Σάββατο στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει η ταφή της, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Νταίζη Μαυράκη μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμενε πανέμορφη και δραστήρια, απολαμβάνοντας κάθε καλοκαίρι τα μπάνια της στο Μαράθι κατά την διαμονή της στο σπίτι της στο Ακρωτήρι Χανίων.

Στα 17 της μόλις χρόνια, η Νταίζη Μαυράκη, για μία ψήφο δεν εξελέγη Μις Υφήλιος, ενώ γύρισε την πλάτη στις προτάσεις για καριέρα στο Χόλιγουντ για να επιστρέψει στην αγαπημένη της Ελλάδα. Η Νταίζη Μαυράκη υπήρξε μακρινή εξαδέλφη και στενή φίλη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, στα καλλιστεία όπου αναδείχτηκε “Σταρ Ελλάς” το 1952, ο νεαρός βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. Ο Μητσοτάκης είχε κάθε λόγο να βρίσκεται στη πασαρέλα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Διαγωνιζομένη ήταν η ξαδέλφη του, Νταίζη Μαυράκη, που κέρδισε πανηγυρικά τον διαγωνισμό. Παρουσιαστές ήταν η Μέλινα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος.

Παρόντες, ο Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί. Μετά το τέλος των καλλιστείων υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Universal αλλά δεν άντεχε να βρίσκεται μακριά από την οικογένεια της και επέστρεψε στην Ελλάδα. Στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχε στη δραματική ταινία του 1954 με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια» .

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Στην πρώτη σειρά αριστερά, η Νταίζη Μαυράκη Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας, Βελλή αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε. Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γιατρό Αντώνη Κομνηνό, ο οποίος μετρούσε μισό αιώνα. Απέκτησε δύο παιδιά και εγγόνια.

Δείτε την μοναδική συνέντευξη που έδωσε η Νταίζη Μαυράκη στον Νίκο Νικόλιζα:

Κοκέτα, ντίβα, πραγματική σταρ αλλά με τσαγανό Κρητικοπούλας. Με αυτές τις λέξεις και μόνο μπορείς να περιγράψεις τη γυναίκα, η οποία με την ομορφιά της σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Νταίζη Μαυράκη σαν όνομα μέσα από βιβλία αλλά και από το Διαδίκτυο, καθώς αναφέρεται ως η πρώτη Σταρ Ελλάς. Οι παλαιότεροι τη θυμούνται να ανεβαίνει το 1952 στην πασαρέλα και σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι να μένουν άφωνοι. Από τότε, 61 χρόνια σιωπής!

Ήταν 17 ετών όταν κατάφερε να καθηλώσει με την κορμοστασιά και το χαμόγελό της την κριτική επιτροπή, που αποτελούσαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Άννα Συνοδινού και ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, στο διαγωνισμό που έγινε στη Μεγάλη Βρετάνια και τον οποίο παρουσίασαν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Παππάς. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή και η επιτροπή αποφάσισε: «Σταρ Ελλάς 1952 Νταίζη Μαυράκη».

Λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Ιουλίου του 1952, η καλλονή βρέθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή οργανισμό ομορφιάς. Και εκεί θριάμβευσε. Έχασε την πρωτιά για μόλις μία ψήφο και κέρδισε τη θέση της επιλαχούσας «Μις Υφήλιος».

Στην οδό Κουμπάρη, δίπλα από το Μουσείο Μπενάκη στο Σύνταγμα, το σπίτι της θυμίζει αλλοτινές εποχές. Πίνακες μεγάλων ζωγράφων, πανάκριβα χαλιά και βαριά έπιπλα εποχής συνθέτουν το σκηνικό του νεοκλασικού διαμερίσματος στο οποίο ζει μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια της καθώς και τον πιστό της σκύλο. Η υποδοχή που μας επιφυλάσσει είναι θερμή. «Δεν ξέρω πώς με πείσατε να σας μιλήσω. Είναι η πρώτη φορά που δίνω συνέντευξη. Μόνο όταν κέρδισα το ‘52 είχα δώσει κάποιες και μετά τίποτα. Άλλωστε δεν είμαι και αστροφυσικός για να έχω ενδιαφέρον ως πρόσωπο» μας λέει χαμογελώντας και καπνίζοντας στο μπαλκόνι του σπιτιού της!

«Απολογισμός ζωής…»

Τα λόγια της είναι μετρημένα. Άλλοτε με κοιτάζει στα μάτια και άλλοτε κοιτάζει τον Λυκαβηττό που της φέρνει στο μυαλό εικόνες. «Το παρελθόν το άφησα πίσω, άλλωστε τι μπορώ να κάνω με αυτό; Ωστόσο μου αρέσει να το διηγούμαι στα εγγόνια μου. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου ήταν ασφαλιστής και η μητέρα μου διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η οικογένειά μας ήταν πολύ πλούσια. Έπειτα φύγαμε από το Ηράκλειο και πήγαμε στα Χανιά γιατί δεν μας άρεσε η μεγαλούπολη. Από εκεί λόγω πολέμου ήρθαμε στην Αθήνα με μια κορβέτα της κακιάς ώρας και εγκατασταθήκαμε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι – εκεί θυμάμαι έμενε και η Μαίρη Χρονοπούλου. Και εντελώς τυχαία μπαίνω στο διαγωνισμό ομορφιάς».

Η Νταίζη Μαυράκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σχεδόν πάντα με ζωγραφισμένο το χαμόγελο στα χείλη. Αμακιγιάριστη, οι ρυτίδες στο πρόσωπό της φανερώνουν τα χρόνια που πέρασαν από τότε που μεσουρανούσε, ωστόσο η ομορφιά της παραμένει αναλλοίωτη! «Είχε στείλει ο θείος μου, ο Καρλάφτης, μια φωτογραφία μου στην εφημερίδα που διοργάνωνε το διαγωνισμό. Επειδή ήμουνα από καλή οικογένεια, είχε βάλει στα μάτια μου, μαύρη ταινία για να μη φαίνομαι. Στην επιτροπή είδαν τη φωτογραφία και είπαν: “καλή φαίνεται, όμως είναι κοντή”. Πήγα στο διαγωνισμό και βλέπω απέναντί μου την Κοτοπούλη, τον Μιχαηλίδη, τον Δαμασκηνό, τη Συνοδινού και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα» λέει και σκάει στα γέλια με τον τρόμο που είχε νιώσει μπροστά στην κριτική επιτροπή.

«Και τελικά εξελέγην μέσα σε πλήθος κοριτσιών. Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια, αλλά μου ήταν και αδιάφορο. Πήγα στην Αμερική για το διαγωνισμό “Μις Υφήλιος” όπου βγήκα τρίτη. Τότε υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με την κινηματογραφική εταιρία Universal με σκοπό να μείνω εκεί. Όμως δεν άντεχα μακριά από την πατρίδα. Θυμάμαι μου έστελναν τηλεγραφήματα οι δικοί μου που έλεγαν: “Αν θέλεις να μείνεις, μείνε” και το άλλο τηλεγράφημα έλεγε: “γύρισε αμέσως πίσω”. Στην Ελλάδα έκανα ένα φιλμ με τίτλο “Νυχτερινή περιπέτεια”. Μετά πήγα στη Βιέννη όπου σπούδασα σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Έμεινα πέντε χρόνια και επέστρεψα με πολύ καλό απολυτήριο», λέει και μας δείχνει παλιές φωτογραφίες από το άλμπουμ των αναμνήσεων!

Ο… τσολιάς

Στην ομορφιά της, όπως λέει η ίδια η Νταίζη Μαυράκη 61 χρόνια μετά την ιστορική εκλογή της, δεν έδινε μεγάλη σημασία. «Ωστόσο ήξερα πως δεν περνούσα απαρατήρητη. Με φώναζαν “τσολιά στ’ ανάκτορα”» λέει και γελάει δυνατά. Φλερτ και κατακτήσεις είχε πολλά στα εφηβικά της χρόνια, όμως από τότε που παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον Δελλή ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας κλωστοϋφαντουργίας, δεν ξαναγύρισε κεφάλι. «Έπειρα από μερικά χρόνια παντρεύτηκα τον δεύτερο σύζυγό μου, τον καθηγητή της ιατρικής Αντώνη Κομνηνό, με τον οποίο απέκτησα δύο παιδιά. Είμαστε παντρεμένοι μισό αιώνα και μαζί γυρίσαμε όλο τον κόσμο. Ο ένας έδειχνε κατανόηση για τον άλλον και αυτό ήταν το μυστικό στο γάμο μας» λέει με αισιοδοξία η Νταίζη Μαυράκη ενώ όπως παραδέχεται, θέλει πλέον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα της και στο σπίτι που έζησε τις ωραιότερες στιγμές της ζωής της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ