Τελικά καταφθάνει η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Ιανουαρίου 2019

Η διαδικασία θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η διαβούλευση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η πρώτη συνεδρίαση έγινε χωρίς τη ΓΣΕΕ, η οποία διαφωνεί και ζητεί την επαναφορά της ευθύνης διαμόρφωσης του μισθού στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων δεν παρέστη η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Ως εκ τούτου, η εργατική πλευρά δεν εκπροσωπήθηκε στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό».

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού υπό προϋποθέσεις τάσσεται ο ΣΕΒ στη δική του ανάλυση, συνδέοντας το ύψος της αύξησης με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για την αύξηση του 2019 οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. Η αύξηση δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4% (νέος κατώτατος μισθός στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ).

Παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι αμοιβές τους θα είναι ίδιες με των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ίσχυσε από το 2012 έως και σήμερα, στα 511 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ