Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ήλιος "Made in China": Έφτιαξαν τεχνητό ήλιο 7 φορές πιο ζεστό (φωτό-βίντεο)

Πρόκειται για το EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), το οποίο πέτυχε θερμοκρασία ηλεκτρονίων άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου στο πλάσμα του πυρήνα του

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα την δημιουργία τεχνητού ήλιου, ο οποίος είναι 7 φορές πιο ζεστός από τον πραγματικό. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα  στον τομέα της ενέργειας από σύντηξη σημείωσε η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποιώντας έναν «τεχνητό ήλιο».

Πρόκειται για το EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), το οποίο πέτυχε θερμοκρασία ηλεκτρονίων άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου στο πλάσμα του πυρήνα του, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Η θερμοκρασία αυτή, όπως υπογραμμίζει η ακαδημία σε ανακοίνωσή της, είναι περίπου επταπλάσια αυτής του εσωτερικού του ήλιου, που είναι στα 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του EAST στα Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών Χεφέι, σε συνεργασία με «εγχώριους και διεθνείς συναδέλφους» και η θερμική ενέργεια που επετεύχθη ήταν στα 10 MW.

Μιλώντας στο ABC, ο καθηγητής Matthew Hole από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε ότι το επίτευγμα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιστήμη της πυρηνικής σύντηξης.

«Είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα για το πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης της Κίνας και μια σημαντική εξέλιξη για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Hole, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη αντιδραστήρων σύντηξης θα μπορούσε να είναι η λύση στα παγκόσμια ενεργειακά προβλήματα.

«Το όφελος είναι απλό, διότι είναι μια πολύ μεγάλης κλίμακας παραγωγή (συνεχούς) ενέργειας βασικού φορτίου, με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και χωρίς ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης αποφεύγουν επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τους επί του παρόντος χρησιμοποιούμενους αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης, οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν σε επικίνδυνα όπλα και είναι επιρρεπείς σε πιθανές καταστροφικές κατακρημνίσεις.

Το EAST είναι ένας αντιδραστήρας tokamak, που αποτελείται από ένα μεταλλικό «ντόνατ» που εκβάλλει σε κενό και μετά υποδέχεται άτομα υδρογόνου. Τα άτομα αυτά θερμαίνονται με μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για τη δημιουργία πλάσματος που στη συνέχεια συμπιέζεται μέσω μιας σειράς ισχυρών μαγνητών.

Το πλάσμα αποκτά τόσο υψηλές θερμοκρασίες και συμπιέζεται τόσο πολύ, που οι συνθήκες μέσα στον αντιδραστήρια γίνονται αντίστοιχες αυτών στον ήλιο, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σύντηξη των ατόμων υδρογόνου, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ελπίζεται πως κάποια στιγμή θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός αντιδραστήρα όπου η αντίδραση σύντηξης θα είναι αυτάρκης, με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτήν που καταναλώνεται όπως αναφέρει το South China Morning Post

Το EAST πέτυχε αυτές τις πρωτοφανείς για τα δεδομένα της έρευνας στη σύντηξη θερμοκρασίες και πυκνότητες για περίπου 10 δευτερόλεπτα, συνδυάζοντας τέσσερις διαφορετικές μεθόδους θέρμανσης για δημιουργία του πλάσματος και έναρξη της διαδικασίας σύντηξης.

Μεταξύ των σκοπών του πειράματος ήταν η μελέτη τρόπων διατήρησης της σταθερότητας και της ισορροπίας του πλάσματος, του περιορισμού και της μεταφοράς του και της αλληλεπίδρασής του με άλλα σωματίδια. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη καινοτομία της υπόθεσης είναι πως αποδείχθηκε ότι είναι δυνατή η επίτευξη θερμοκρασιών άνω των 100 εκατ. βαθμών, που απαιτούνται για την ανάπτυξη και αξιοποίηση βιώσιμης τεχνολογίας πυρηνικής σύντηξης για παραγωγή ενέργειας.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ