Γυμνάσου σωστά ανάλογα το σωματότυπο σου

Οι περισσότερες από εμάς μπορούμε να κατατάξουμε τους εαυτούς μας σε σωματότυπους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις αναλογίες μας. Όλες έχουμε ακούσει τους όρους μήλο ή αχλάδι και λίγο-πολύ κατανοούμε τη σημασία τους. Το να γνωρίζουμε το σώμα μας είναι απελευθερωτικό, μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στο χτίσιμο μιας σφιχτής αλλά και υγιούς μάζας σώματος.

Κάτω από τους διαφορετικούς σωματότυπους υπάρχουν βέβαια και πολλές υποκατηγορίες αφού όλες μας ξεχωρίζουμε βάσει ύψους, βάρους, μεταβολισμού. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να διακρίνουμε 3 βασικές κατηγορίες που αν αναγνωρίσουμε τις  ανάγκες τους και ταυτιστούμε με κάποιον από αυτούς, τότε σίγουρα είμαστε στο σωστό δρόμο για να χάσουμε βάρος γρήγορα και εύκολα.

Φυσικά, ό,τι και να λένε οι κατηγορίες που θα δεις παρακάτω, εάν είσαι εσύ η ίδια χαρούμενη με το σώμα σου κάνοντας μια ζωή ναι μεν υγιεινή αλλά και προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου «θέλω», δεν έχεις κανέναν λόγο να ανησυχείς. Ο ιδανικός σωματότυπος έχει να κάνει με τους στόχους του καθενός.

Μια αθλήτρια, για παράδειγμα, στοχεύει να αυξήσει τη μυική της μάζα ελαττώνοντας τα ποσοστά λίπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, το λίπος είναι απαραίτητο στο ανθρώπινο σώμα και κυρίως για εμάς τις γυναίκες και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Οπότε, αν στοχεύεις σε μηδενικά ποσοστά λίπους τότε σίγουρα πρέπει να το ξανασκεφτείς, σύμφωνα με το ediva.

Τρόποι να χάσεις κιλά με βάση το σωματότυπο σου

Εκτομορφικός

ektomorphikos

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία τότε μάλλον είσαι πολύ αδύνατη χωρίς παραπανίσιο βάρος και με γρήγορο μεταβολισμό με αποτέλεσμα να παίρνεις δύσκολα κιλά ακόμα κι αν τρως πολύ. Έχεις επίσης μικρή μυική μάζα αφού ο γενετικός σου μηχανισμός δεν βοηθάει στο να πάρεις κιλά αλλά και στο να δεις κάποιο άμεσο αποτέλεσμα στο γυμναστήριο. Για να χτίσεις ένα πιο δυνατό σώμα, θα πρέπει να έχεις στη διατροφή σου πρωτεϊνούχα τρόφιμα και καλής ποιότητας λιπαρά και υδατάνθρακες. Επίσης, η γυμναστική σου θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντίστασης. Τρία γεύματα την ημέρα θα ήταν ιδανικά για σένα με ένα πιο λάιτ βραδινό αν προσθέσεις στο πρόγραμμα και το απογευματινό σνακ.

Μεσομορφικός

pilates

Οι μεσομορφικοί μπορούν να πάρουν αλλά και να χάσουν γρήγορα βάρος καθώς και να χτίσουν την μυική τους μάζα πιο εύκολα. Τέτοια είναι κυρίως τα σώματα των αθλητών με μεγάλο κορμό και πιο κοντά άκρα. Στη γυμναστική, τους ταιριάζουν κυρίως οι ασκήσεις δύναμης και αντοχής, cardio, έντονη διαλειμματική άσκηση αλλά και Pilates ή Yoga.  Στη διατροφή τους πρέπει να υπάρχον καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και μέτρια ποσότητα υδατανθράκων. Τις μέρες που δεν κάνεις γυμναστική αν είσαι μεσομορφικός καλύτερα να αντικαταστήσεις το απογευματινό σου με έναν καφέ ή τσάι.

Ενδομορφικός

endomorphikos

Εάν έχεις ενδομορφικό σωματότυπο τα κακά νέα είναι απλά και μόνο ότι ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία. Οι ενδομορφικοί παίρνουν πολύ εύκολα κιλά αφού ο μεταβολισμός τους είναι αρκετά αργός και δεν συγχωρεί ατασθαλίες. Για να διατηρήσεις μια σωστή σιλουέτα σαν ενδομορφικός θα  πρέπει να περιορίσεις αρκετά τους υδατάνθρακες και την ζάχαρη, για να ελέγχεις την ινσουλίνη σου, καθώς και τα σνακ πριν  και μετά το γυμναστήριο. Πρέπει σίγουρα να κάνεις μια συνειδητή επιλογή ζωής και να εντάξεις στην καθημερινότητα σου άσκηση έντονου ρυθμού, όπως crossfit, για καλύτερη καύση λίπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ