Η πιο διάσημη δίκη στη Νέα Υόρκη: Η δολοφονία του αρχιτέκτονα που δημιούργησε το Madison Square Garden – Τον σκότωσε ο σύζυγος της πασίγνωστης ερωμένης του, Έβελιν Νέσμπιτ (φωτό & βίντεο)

Η δίκη που άφησε τη Νέα Υόρκη άυπνη. 

Τo Madison Square Garden είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Στην καρδιά της πόλης, εκτός από ένα μέρος που λάτρευαν οι νεοϋορκέζοι είναι και ο τόπος που έγινε μια από τις πιο «διάσημες» δολοφονίες στο Μανχάταν με πρωταγωνιστές ένα ερωτικό τρίγωνο που συμπεριελάμβανε το πιο διάσημο τοπ μόντελ της εποχής την Evelyn Nesbit, τον διαταραγμένο σύζυγό της, Harry Thaw και τον αρχιτέκτονα του Madison Square Garden, Stanford White.

Ένα όμορφο κορίτσι, δύο υπερβολικά διακεκριμένοι άνδρες. Η Έβελιν Νέσμπιτ ήταν μια από τις πολύ γνωστές διάσημες ηθοποιούς την δεκαετία του 1900. Διαφήμιζε καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα ομορφιάς....

Ήταν ένα από τα διάσημα «Gibson Girls» του Charles Dana Gibson, και διαφήμιζε τα πάντα, από σοκολάτες μέχρι ρούχα και αρώματα. Πόζαρε για το Vanity Fair και το Ladies Home Journal και όπως έγραψε η Paula Uruburu στο βιβλίο της «Αμερικανίδα Εύα», η Νέσμπιτ ήταν «μια εμβληματική φιγούρα που έθεσε το πρότυπο για την γυναικεία ομορφιά».

Η Έβελιν παντρεύτηκε τον πολυεκατομμυριούχο Χάρυ Κένταλ Θω, ο οποίος την πολιορκούσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και κατάφερε να την θαμπώσει με την περιουσία του. Παρόλα αυτά ο ίδιος παρουσίαζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Ξόδευε αλόγιστα την περιουσία του και συχνά ήταν πρωταγωνιστής σε κραιπάλες, όργια, ενώ έκανε και χρήση ναρκωτικών. Το ζευγάρι ήταν μαζί με τον Θω να θεωρεί δεδομένη την ταλαντούχα και πολύ όμορφη σύζυγό του.

Γρήγορα η ομορφιά της Έβελιν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Stanford White, του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Νέας Υόρκης.

Ο Γουάιτ σχεδίαζε σπίτια πλουσίων αλλά έγινε γνωστός για μια σειρά φημισμένων δημοσίων κτηρίων, όπως το Madison Square Garden, το Rosecliff, το Old Cambell Hall στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και πολλά άλλα διάσημα κτήρια....

Ψηλός, γοητευτικός, με κόκκινα μαλλιά και μεγάλο μουστάκι ήταν περιζήτητος σε όλη την Νέα Υόρκη και τα σαλόνια της. Ο Στάνφορντ Γουάιτ ζούσε μέσα στο Madison Square Garden, σε ένα πολυτελές διαμέρισμα που έκτισε για τον εαυτό του. Αν το πρώτο πάθος του Γουάιτ ήταν να δημιουργεί όμορφα κτίρια το δεύτερο ήταν σίγουρα να γοητεύει ωραίες γυναίκες. Και στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν υπήρχε πιο όμορφη και πιο διάσημη από την Έβελιν Νέσμπιτ.

Ο 46χρονος αρχιτέκτονας είχε ξελογιάσει την Evelyn, ενώ η μητέρας της η οποία γνώριζε την κατάσταση ενθάρρυνε την κόρη της για τον καινούργιο της φίλο. Από την άλλη ο σύζυγος της Έβελυν άρχισε να αποκτά ένα τεράστιο μίσος για τον άνθρωπο που του έκλεβε κάθε μέρα την γυναίκα.

Στις 25 Ιουνίου το 1906, ο Θω και η γυναίκα του η Έβελιν πήγαν στο Madison Square Building για να παρακολουθήσουν ένα σόου. Παρά τη ζέστη, ο Θω δεν έβγαλε το μακρύ μαύρο πανωφόρι του. Στις 11 το βράδυ και ενώ το σόου τελείωνε, εμφανίστηκε ο Γουάιτ στη συνηθισμένη του θέση που κρατούσε πάντα. Ο Θω τον πλησίασε από πίσω, έβγαλε από το παλτό, το κρυμμένο πιστόλι και τον πυροβόλησε στην πλάτη τρεις φορές φωνάζοντας ότι το έκανε επειδή κατέστρεψε τη γυναίκα του.

Η δίκη άφηνε τη Νέα Υόρκη άυπνη. Οι λεπτομέρειες για το σπίτι με το κόκκινο μετάξι έφταναν στο φως και στην πρώτη γραμμή των κουτσομπολιών από την υψηλή κοινωνία μέχρι τα σαλόνια του Lower Broadway. Η καριέρα της Νέσμπιτ καταστράφηκε. Η ίδια έζησε μια άτακτη ζωή, μακριά από τα εκατομμύρια του συζύγου της, άνοιξε ένα σαλούν στο Hells Kitchen, πάλεψε με τον εθισμό στην μορφίνη και πέθανε σε σχετική ανωνυμία στην ηλικία των 82 ετών. Το Madison Square Garden του Στάνφορντ Γουάιτ καταστράφηκε το 1925.

Στην διάσημη αυτή ιστορία του ερωτικού τριγώνου βασίστηκε και η ταινίας ‘’The Girl in the Red Velvet Swing’’ (1955), με την Τζόαν Κόλινς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ