Η αποθέωση του Λευτέρη Βογιατζή στην Επίδαυρο

Το Σάββατο 4 Αυγούστου ήταν η πρεμιέρα της δεύτερης φετινής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου ήταν η πρεμιέρα της δεύτερης φετινής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου τους θεατές περίμενε ένα γαϊτανάκι, το μόνο σκηνικό, μαζί με μια διάφανη σχεδόν αυλαία (σκηνικά Εύα Μανιδάκη). Οι ηθοποιοί είχαν καθίσει από νωρίς στις πρώτες σειρές του κοίλου, ντυμένοι στα πράσινα (κοστούμια Αγγελος Μέντης).

Θα παρακολουθούσαμε τις περιπέτειες του Αμφιτρύωνα (Γιώργος Γάλλος) και της Αλκμήνης (Αμαλία Μουτούση) που ο Δίας (Νίκος Κουρής) και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης) βάλθηκαν να ταλαιπωρήσουν. Ο Δίας πήρε τη μορφή του Αμφιτρύωνα και ξεγέλασε την αθώα Αλκμήνη, και ο Ερμής πήρε τη μορφή του Σωσία, του υπηρέτη του Αμφιτρύωνα (Δημήτρης Ημελλος). Μια κωμωδία μεταμορφώσεων σε πρώτο επίπεδο, μια ιστορία των πολλαπλών εαυτών, των δίπολων, διαφορετικών ανθρώπων που διεκδικούσαν να είναι ένας.

Είδαμε τον Χρήστο Λούλη να περπατάει για ώρα πάνω σε ξυλοπόδαρα, τη Στεφανία Γουλιώτη να στρογγυλοκάθεται στην κορυφή στο γαϊτανάκι υποδυόμενη τη νύχτα, είδαμε «βεγγαλικά». Η πρωτότυπη και υπαινικτική μουσική (Δημήτρης Καμαρωτός) βασίστηκε σε απλά μουσικά κουτιά και, κυρίως, στις ρυθμικές φωνές και τους φθόγγους των ηθοποιών. Ενα άλλο εύρημα ήταν ο αντίλαλος που δημιουργούσαν συχνά οι ηθοποιοί στα λόγια κάποιων από τους κεντρικούς ήρωες της παράστασης.

Μεγάλο ατού της παράστασης ήταν η έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη «με τον δικό μας παραδοσιακό στίχο των δεκαπέντε συλλαβών», που κατάφερε να μεταφέρει το χιούμορ, τις συγκρούσεις, τις ψυχικές μεταπτώσεις, και να αναδείξει τον πλούτο της γλώσσας που δεν χρειάζεται ούτε χυδαίες λέξεις ούτε πονηριές για να βγάλει γέλιο.

Δύο ώρες μετά, οι παρεξηγήσεις είχαν λυθεί, ο πραγματικός Αμφιτρύωνας βρήκε τη γυναίκα του, και ο Σωσίας τη δική του, την Κλεάνθη (Εύη Σαουλίδου). Oι περίπου 8.000 θεατές άρχισαν να χειροκροτούν θερμά. Η ένταση κορυφώθηκε στην υπόκλιση των ηθοποιών, και έγινε αποθέωση όταν οι ηθοποιοί έφεραν στη σκηνή τον σκηνοθέτη της παράστασης, τον Λευτέρη Βογιατζή. Ο ίδιος πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε με το χέρι στην καρδιά.

Πηγή: kathimerini.gr, Όλγα Σελλά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ