Μπανάνα: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις - Διατροφικός θησαυρός

Η μυρωδιά της μπανάνας, μεταξύ άλλων, μπορεί να καταστείλει την όρεξή σου.

Η μπανάνα είναι από τα πιο αγαπητά τροπικά φρούτα στην Ευρώπη.

1 .Η μυρωδιά της μπανάνας μπορεί να καταστείλει την όρεξή σας: Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Ίδρυμα Θεραπείας και Ελέγχου Οσμής και Ελέγχου Γεύσης στο Σικάγο, η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων όταν πεινάτε μπορεί να σας χορτάσει. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι οι μπανάνες. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας πείσει ότι μπορείτε να απολαύσετε μπανάνες ενώ χάνετε βάρος, μυρίστε μια την επόμενη φορά που θα είστε πεινασμένοι.

2. Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική σας απόδοση: Μπορεί να υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου αγαπούν τις μπανάνες. Μια πρόσφατη μελέτη από το Human Performance Lab του Appalachian State University κατέδειξε ότι η κατανάλωση μίας μπανάνας κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ποδηλατοδρομίας ήταν εξίσου αποτελεσματική με την κατανάλωση ενός υδατοδιαλυτού αθλητικού ποτού ανά 15 λεπτά. Εάν αθλείστε συστηματικά, οι μπανάνες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να τροφοδοτήσετε τους μυς σας ενώ παράλληλα σας παρέχει αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που απουσιάζουν από τα αθλητικά ποτά.

3. Οι μπανάνες έχουν υψηλή διατροφική αξία: Μια μέτρια μπανάνα έχει 110 θερμίδες και παρέχει 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός από τις φυτικές ίνες, οι μπανάνες περιέχουν 2-3 γραμμάρια ανθεκτικό άμυλο, που σας βοηθά να αισθανθείτε κορεσμό. Αυτό κάνει τις μπανάνες ένα τέλειο σνακ 1 ώρα πριν την προπόνηση.

4. Οι μπανάνες είναι το πιο δημοφιλές φρούτο: Σύμφωνα με την έκθεση Lempert, κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάνω από 28 κιλά μπανανών κάθε χρόνο, με πάνω από το 96% των νοικοκυριών που αγοράζουν μπανάνες τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα. Ο Dan Koeppel δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί τρώνε όσες μπανάνες όσο μήλα και πορτοκάλια». Η συνολική ετήσια παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται σε 86 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Κηπευτικών Ινδίας, η Ινδία οδηγεί τον κόσμο στην παραγωγή μπανάνας με ετήσια παραγωγή περίπου 14 εκατομμυρίων τόνων (23% της παγκόσμιας παραγωγής μπανανών). Οι περισσότερες από τις ινδικές μπανάνες και φρούτα χρησιμοποιούνται για εγχώρια κατανάλωση και δεν εξάγονται σε άλλες χώρες. Οι άλλες κορυφαίες χώρες παραγωγής μπανανών είναι η Βραζιλία, ο Εκουαδόρ, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Κολομβία.

5. Οι μπανάνες είναι το πιο εύκολο και θρεπτικό σνακ: Οι μπανάνες είναι ένα απίστευτα ευπροσάρμοστο φρούτο που μπορεί να τρώγεται όπου και αν βρίσκεστε ή να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε συνταγές «υγιεινού» γλυκού.

Για μια υγιεινή επιλογή επιδόρπιου δοκιμάστε αυτό: πάρετε μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας (πάνω από 70% εκατό κακάο) και λειώστε το.

  • Κόψτε μια μπανάνα και βουτήξτε κάθε φέτα στη σοκολάτα έως ότου οι φέτες να καλυφθούν πλήρως.
  • Τοποθετήστε τες σε ένα δοχείο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
  • Αφήστε τες να παγώσουν και να απολαύστε μια φέτα σαν σνακ ή επιδόρπιο.

 

6. Οι μπανάνες σας δίνουν μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C: Είναι συνήθως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C, αλλά μια μερίδα μπανάνας μας παρέχει το 15% της καθημερινής απαίτησης για βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου που συγκρατεί μαζί τους μυς, τα οστά και άλλους ιστούς. Εάν χρειάζεστε ακόμη περισσότερους λόγους, η βιταμίνη C βοηθάει στο να διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος.

7. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6: Ίσως το ρητό να πρέπει να είναι "μια μπανάνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα." Οι μπανάνες περιέχουν 20% των καθημερινών απαιτήσεων της βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Νάντια Αναγνωστή στο logodiatrofis.gr, βοηθά το σώμα στην παραγωγή ινσουλίνης, αιμοσφαιρίνης και αντισωμάτων που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

8. Οι μπανάνες μας ανακουφίζουν από γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Οι μπανάνες είναι εξαιρετικές επειδή είναι εύπεπτες και καταπραϋντικές για το στομάχι και τον άνω γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελούν μέρος της κλινικής διατροφής BRAT - μπανάνες, ρύζι, μήλα και ξηρό τοστ - που είναι ένα σχέδιο διατροφής που έχει καταχωρηθεί από τους διαιτολόγους όταν οι ασθενείς έχουν οξεία διάρροια. Οι μπανάνες είναι επίσης ένας από τους πρώτους καρπούς που εισάγονται στα μικρά παιδιά όταν αρχίζουν να τρώνε στερεά τρόφιμα.

9. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση: Μια μεσαία μπανάνα έχει 422mg κάλιο ενώ δεν περιέχει νάτριο, που επιβαρρύνει την αρτηριακή πίεση. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι όσοι πραγματοποιούν δίαιτες πλούσιες σε κάλιο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ενήλικες χρειάζονται 4.700mg καλίου την ημέρα, έτσι μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει σχεδόν το 10% της καθημερινής απαίτησης.

10. Οι μπανάνες σας κάνουν χαρούμενους: Πως θα σας φαινόταν το να καταναλώσετε μια μπανάνα για να αισθανθείτε καλύτερα ; Μια μικρή μπανάνα παρέχει 27mg μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται 420mg και 320mg μαγνησίου ανά ημέρα, αντίστοιχα. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του ορυκτού συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος, την ευερεθιστότητα και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ