Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει sushi burger: Το μυστικό είναι στο κρεμμυδάκι τουρσί

Θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:

Για το ρύζι

  • 250 γρ. ρύζι για σούσι
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μιρίν

 

Για το κρεμμυδάκι τουρσί

  • 1 κρεμμύδι
  • 50 γρ ξίδι από λευκό κρασί
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό

 

Για το burger

  • 250 γρ. φιλέτο σολομού
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • ½ κ.γ. σησαμέλαιο
  • ½ κ.γ. Worcestershire sauce
  • 1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισμένοι και σπασμένοι

 

Για το σερβίρισμα

  • 1 αβοκάντο
  • 1 ντομάτα
  • 2 ραπανάκια, κομμένα σε φέτες

 

Εκτέλεση:

Για το ρύζι

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ρύζι και το γεμίζουμε με νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Όπως θα παρατηρήσουμε το νερό θα γίνει λευκό.
  • Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε το ρύζι στο μπολ με καθαρό νερό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει διαυγές το νερό αλλά να μην σπάνε οι κόκκοι του ρυζιού όταν τους πιέζουμε με το νύχι μας (3-4 φορές πλύσιμο είναι αρκετές).
  • Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο rice cooker το ρύζι μαζί με τα 500 γρ. νερό. Φέρνουμε σε λειτουργία τη συσκευή και αφήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. 
  • Μετά τα 35-40 λεπτά προσθέτουμε το μιρίν και ανακατεύουμε με το ρύζι.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
  • Σε ένα στρογγυλό κουπάτ 8 εκ. στρώνουμε με ρύζι καλύπτοντας την επιφάνεια του. Αυτή θα είναι η βάση του burger.
  • Αφαιρούμε με προσοχή το κουπάτ και κάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη τα τοιχώματα και τον πάτο ενός στρογγυλού μπολ 8 εκ.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ρύζι και πιέζουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια του. Αυτό θα είναι το καπάκι του burger. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για 2 φορές. Αρα θα έχουμε σύνολο 3 βάσεις και 3 καπάκια.

 

Για το κρεμμύδι τουρσί

  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το ξίδι, τη ζάχαρη κρυσταλλική και το νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και αφήνουμε να κρυώσει το υγρό.

 

Για τον σολομό

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον σολομό, τον χυμό του λάιμ, το σησαμέλαιο, τη σόγια, τη Worcestershire sauce και τους σπόρους κόλιανδρου.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί ο σολομός για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το κομμάτι του σολομού από τη μαρινάδα και κόβουμε σε φέτες.

 

Συναρμολόγηση

  • Στρώνουμε τις βάσεις από το ρύζι στο πιάτο μας.
  • Κόβουμε σε φέτες τον σολομό και τον σερβίρουμε πάνω στις βάσεις.
  • Βάζουμε το αβοκάντο σε ένα μπολ. Πιέζουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί εντελώς το αβοκάντο και μοιράζουμε 1 κ.σ. πάνω από τον σολομό.
  • Αφαιρούμε τα σπόρια από την ντομάτα και ψιλοκόβουμε. Απλώνουμε πάνω από το αβοκάντο μαζί με το κρεμμύδι τουρσί και το ραπανάκι σε φέτες.
  • Σκεπάζουμε με τα καπάκια ρυζιού και σερβίρουμε.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ