Δύο νέα παιδιά παρουσιάζουν: Συναρπαστικές – συγκλονιστικές- μαγικές εικόνες από μια άλλη Ελλάδα (φωτό)

Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα.

Μια πανέμορφη κοπέλα ντυμένη νύφη με την παραδοσιακή φορεσιά της Καρπάθου, χαρίζει το πιο λαμπερό της χαμόγελο στο φακό. Πίσω της οι φίλες και οι συγγενείς της ντυμένες επίσης με παραδοσιακή φορεσιά. Τη συνοδεύουν στην πιο όμορφη στιγμή της ζωής της.

Γάμος στην Κάρπαθο

 

Ένας νεαρός άντρας περνάει έφιππος κάτω από τα ανοικτά παραθύρια στο Αιτωλικό με τους κατοίκους του σπιτιού να του χαρίζουν τα χαμόγελα τους. Είναι το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης.

 Αιτωλικό. Πανηγύρι Αγίας Αγάθης, 2016

Μία γυναίκα σφίγγει τα δόντια της για να αντέξει τη διαδρομή. Έχει τάξει να πάει γονατιστή στο εικόνισμα της Παναγίας της Τήνου από τη στιγμή που θα βγει από το καράβι.

Τήνος, 2015​​​​​​​

 

Γυναίκες φορτωμένες με τα προικιά του γαμπρού τα μεταφέρουν στο σπίτι της νύφης στον Όλυμπο Καρπάθου.

Όλυμπος Καρπάθου. Μεταφορά των προικιών, 2016

Στα Ανώγεια της Κρήτης, η κυρία Ζαχαρένια φωτογραφίζεται στο σπίτι της μπροστά στα μπακιρένια της σκεύη.

Κρήτη, Ανώγεια. Η Ζαχαρένια στο σπίτι της. 2017​​​​​​​

 

Γιαγιάδες με την ιστορία του νησιού χαραγμένη στα πρόσωπα τους, είναι έτοιμες για τη γιορτή της φακής στην Εγκλουβή της Λευκάδας.

Λευκάδα. Γιορτή της φακής στην Εγκλουβή, 2015.​​​​​​​

Τι δουλειά έχει ένα στρωμένο πασχαλινό τραπέζι σε ένα νεκροταφείο; Είναι έθιμο. Κάθε Κυριακή του Θωμά, πηγαίνουν οι άνθρωποι στο νεκροταφείο του Σχιστού στον Πειραιά και στρώνουν τραπέζια για να «γιορτάσουν» μαζί με τον νεκρό τους.

Νεκροταφείο Σχιστού - Κυριακή του Θωμά 2017

Συγκλονίζει η ματωμένη πλάτη. Μουσουλμάνοι Σιίτες μαζεύονται μια φορά στο χρόνο στον Πειραιά και τηρούν το θρησκευτικό τους έθιμο να αυτομαστιγώνονται. Είναι κι αυτό «εικόνα από μια άλλη Ελλάδα αφού συμβαίνει εδώ», μου λέει ο δημιουργός της φωτογραφίας o Μιχάλης Παππάς.

Πειραιάς - 2017

Δύο νέα παιδιά, ο Γιώργος Ταττάκης κι ο Μιχάλης Παππάς ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα και αποτύπωσαν στο φακό τους το «έθος» και το «ήθος», σε εικόνες από μια άλλη - σύγχρονη Ελλάδα.

Για τον Μιχάλη το ταξίδι ξεκίνησε – όπως μου λέει - το 2012 με αφορμή ένα πρότζεκτ που ετοίμαζε για τη σχολή του. Στην πορεία συνάντησε τον Γιώργο. Ταίριαξαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις «δυνάμεις» τους και τις φωτογραφίες τους.

Καστελόριζο. Καπετάν Σταύρος Χούλης. Πάσχα, 2017. 

Η έκθεση με τίτλο «ΗΘΟΣ. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», που άνοιξε τις πύλες της στο μουσείο Μπενάκη στις 6 Νοεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019, δεν είναι μια απλή καταγραφή των ηθών και των εθίμων που ζουν έως σήμερα στη χώρα μας.

Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε εικόνες συγκλονιστικές, μαγικές, συνταρακτικές, εικόνες από μια Ελλάδα του σήμερα, που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες. Πολλές από αυτές τραβήχτηκαν το 2017 και το 2018.

Όλυμπος Καρπάθου. Πάσχα, 2016

Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι εικόνες τους δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την πλατφόρμα https://pculiar.com, η οποία είναι ένας on line οδηγός για τέτοιου είδους δρώμενα.

ΗΘΟΣ: Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα - Άποψη της έκθεσης

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η δουλειά τους αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως οι Κ. Μάνος, Ν. Οικονομόπουλος, J. Koudelka κ.ά., αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.

ΗΘΟΣ: Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα - Άποψη της έκθεσης

Η αγάπη τους για ανθρωποκεντρικές εικόνες αλλά και την ελληνική επαρχία τους ώθησε στη δημιουργία εικόνων με αφετηρία τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια και την παραγωγή ενός περισσότερο βιωματικού έργου. Στόχος τους είναι να επικοινωνήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και τα συμπεράσματα αυτών των αναζητήσεων στο ευρύ κοινό, μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Βασική αρχή τους είναι πως η πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου, όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να μπορεί να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να είναι σε θέση να επικοινωνήσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Το έργο των Τατάκη - Παππά επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, που παρά τις διαφορετικές τους προσωπικότητες, συνδέονται μεταξύ τους μέσα από κοινές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Πιστεύουν πως, όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η φωτογραφία αποκτά νόημα όταν είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να αλλάξει ελαφρώς την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

Στο επίκεντρο του έργου που παρουσιάζει η έκθεση «Ήθος» βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, πτυχές της ιστορίας ή τοπικά έθιμα.

Το αποτέλεσμα του φωτογραφικού ταξιδιού αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς σε έθιμα τα οποία διαφέρουν φαινομενικά τόσο μεταξύ τους, όσο ένα διονυσιακό δρώμενο από μια θρησκευτική τελετουργία.

Κοινός παρανομαστής τόσο των μεν όσο και των δε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, με τις ευαισθησίες του και τις ανάγκες του.

Η δουλειά των δύο φωτογράφων προσπαθεί να αναπαραστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να έρθουν κοντά, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, παρουσιάζοντας έτσι μια πιο περίπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που τελικός της στόχος είναι να διώξει την πλήξη την οποία η ομοιογένεια των μεγάλων αστικών κέντρων έχει επιβάλει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Γιώργος Τατάκης

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εδιμβούργο, επειδή πίστευε ότι η φωτογραφία θα ήταν μια οικονομικά επισφαλής σταδιοδρομία. Εντούτοις, ανέκαθεν είχε πάθος με την τέχνη. Με τον πρώτο του μισθό ως μηχανικός αγόρασε την πρώτη του μηχανή. Τελείως αυτοδίδακτος, μελέτησε λευκώματα, έκανε μαθήματα ζωγραφικής και μετέτρεψε την κρεβατοκάμαρά του σε σκοτεινό θάλαμο. Το 2013 αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του και να κάνει τη μετάβαση σε μια καριέρα πλήρους απασχόλησης στη φωτογραφία. Έχει περάσει το χρόνο του ταξιδεύοντας και αναζητώντας παραδοσιακά έθιμα – κυρίως στην πατρίδα του, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Προσπαθεί να δημιουργεί εικόνες που έχει ήδη στο μυαλό του. Οι παραδόσεις και τα έθιμα που ακολουθεί είναι μόνο η αφορμή. Τα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη και σκηνοθετεί το περιβάλλον γύρω του σε έναν νέο φωτογραφικό κόσμο.

Σήμερα φωτογραφίες του δημοσιεύονται σε σημαντικά μέσα του εξωτερικού, εκθέτει το έργο του και παρέχει μαθητεία σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.

Ήθος: Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα

 

Μιχάλης Παππάς

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόρεια Εύβοια, στο χωριό Κήρινθος. Σπούδασε φωτογραφία στην Ακαδημία της Leica στην Αθήνα την περίοδο 2010-2012. Έχει φωτογραφήσει για μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειά του και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα μέσα του εξωτερικού και της Ελλάδας, καθώς και στην ελληνική τηλεόραση. Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας και υπήρξε υπεύθυνος φωτογραφίας στο protagon.gr. Το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου τον οδήγησε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τον ώθησε στη φωτογράφησή τους. Θέμα του είναι η σύνθεση της εικόνας. Τα έθιμα του δίνουν μια καλή αφορμή για να βγάλει στο φως τις εμμονές του. Τα θέματα που φωτογραφίζει έχουν φωτογραφηθεί στο παρελθόν και σίγουρα θα ξαναφωτογραφηθούν. Αυτό που αλλάζει σε κάθε φωτογράφηση είναι η προσωπική ματιά του κάθε φωτογράφου, η ευκαιρία που του δίνεται, μέσα από την τέχνη του, να φέρει στο φως τις εμμονές του. Πιστεύει ότι όσο πιο αληθινός και ειλικρινής είναι, πρώτα με τον εαυτό του και μετά με το μέσο που χρησιμοποιεί, τόσο πιο πρωτότυπος θα γίνει.

ΗΘΟΣ: Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα- Παραδοσιακή φορεσιά της Καρπάθου

Επιμέλεια Ειρήνη Πιτσόλη

Φωτογραφίες: Μουσείο Μπενάκη - Ειρήνη Πιτσόλη

 

Info

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΑΚΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΗΘΟΣ

Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα

 

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Κουμπάρη 1 - Κολωνάκι

Διάρκεια: 7 Νοεμβρίου 2018 έως 13 Ιανουαρίου 2019

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους φωτογράφους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:

Πέμπτη, 15/11 στις 18:30.

Σάββατο, 24/11 στις 12:00.

Κυριακή, 16/12 & 13/1/2019, στις 12:00.

Για κράτηση θέσεων: Τ 210 3671014, Δευτέρα - Πέμπτη 10:00-15:00.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά €2.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ Δρ Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με θέμα: «Οι άνθρωποι και οι τόποι στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής. Με αφορμή τις εικόνες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ