Αιθέριο Έλαιο κουρκουμά : Τα οφέλη του στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ένας αληθινός θησαυρός για την υγεία και την ομορφιά μας - Πως να τον χρησιμοποιήσετε

Το αιθέριο έλαιο από κουρκουμά είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντι-ελονοσιακές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.    Ο  κουρκουμάς έχει μακρά ιστορία ως φάρμακο, ως μπαχαρικό και ως χρωστική ουσία.

Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά θεωρείται ένας εξαιρετικός παράγοντας για την υγεία – και φαίνεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες που χαρίζουν ελπίδες. 

Τα οφέλη του κουρκουμά οφείλονται στις βιταμίνες, τις φαινόλες και άλλα αλκαλοειδή. Το αιθέριο έλαιο του κουρκουμά θεωρείται ισχυρό χαλαρωτικό και, σύμφωνα με την αγιουβερδική ιατρική, ενισχύει την ισορροπία του οργανισμού.

 

Ας δούμε ορισμένα σημαντικά οφέλη του αιθέριου ελαίου από κουρκουμά για την υγεία

Τα οφέλη περιλαμβάνουν όχι μόνο αντικαταθλιπτικές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 
Σύμφωνα με μελέτες η αρωματική ουσία τουρμερόνη, που υπάρχει στο αιθέριο έλαιο κουρκουμά, καθώς και η κουρκουμίνη ενισχύουν την ιδιότητα του ελαίου αυτού στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πειραματόζωα. Λέγεται ότι ο συνδυασμός κουρκουμίνης και τουρμερόνης που χορηγείται από το στόμα σε χαμηλές και υψηλές δόσεις αναστέλλει τον σχηματισμό όγκου.

Σύμφωνα με έρευνες η τουρμερόνη είναι «μια νέα ουσία που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου». Επίσης οι ερευνητές θεωρούν ότι η τουρμερόνη σε συνδυασμό με κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη των φλεγμονών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νεοπλασία.

 

Βοηθά στην πρόληψη νευρολογικών ασθενειών.

 

Σύμφωνα με μελέτες  η τουρμερόνη, μια μείζων βιοδραστική ένωση από έλαιο κουρκουμά, αναστέλλει την ενεργοποίηση της μικρογλοίας, ενός τύπου κυττάρων που βρίσκεται στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η ενεργοποίηση του μικρογλοίας είναι ενδεικτικό σημάδι εγκεφαλικής νόσου. Οπότε, το αιθέριο έλαιο κουρκουμά είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία της εγκεφαλικής νόσου. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες σε πειραματόζωα, τόσο in vitro όσο και in vivo, η τουρμερόνη προκαλεί ταχεία αύξηση του αριθμού των νευρικών βλαστικών κυττάρων. Η τουρμερόνη θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος φυσικός τρόπος για τη βελτίωση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, ή του Alzheimer, βλάβες του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλικό.

 

Ενδεχομένως να ανακουφίζει από την επιληψία

Οι αντισπασμωδικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου από κουρκουμά έχουν αποδειχθεί σε πειραματόζωα. Η τουρμερόνη είχε επίσης την ιδιότητα να ρυθμίσει τα πρότυπα έκφρασης δύο γονιδίων που σχετίζονται με επιληπτικές κρίσεις σε ζεβρόψαρα

Μειώνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας και ζητημάτων των αρθρώσεων.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην κινεζική και ινδική παραδοσιακή αγιουβερδική ιατρική για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς βοηθά στη μείωση του πόνου, των φλεγμονών και της ακαμψίας που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες το ακατέργαστο αιθέριο έλαιο κουρκουμά σε δόση 5.000 χιλιοστόγραμμων ημερησίως επέδειξε μέτρια αντιφλεγμονώδη δράση στις αρθρώσεις ζώων.  

 

Βελτιώνει την υγεία του ήπατος.

Ο κουρκουμάς συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του ήπατος. Το ήπαρ είναι το πιο ζωτικό όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού και η λειτουργία του επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με μελέτες αυτή η ιδιότητα οφείλεται εν μέρει στην αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα του κουρκουμά. Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην προστασία του ήπατος από την τοξικότητα, λειτουργώντας ως προληπτικό αποτοξινωτικό. 

Επιπρόσθετα, οι μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στο αίμα και στον ορό αυξήθηκαν μετά τη χορήγηση κουρκουμά. 

Αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με έρευνες η τουρμερόνη αναστέλλει την ανεπιθύμητη ενζυματική δραστηριότητα και την έκφραση των ΜΜΡ-9 και COX-2 σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Η τουρμερόνη αναστέλλει επίσης την επαγόμενη από ΤΡΑ εισβολή, μετανάστευση και σχηματισμό αποικιών σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα ότι τα συστατικά του αιθέριου ελαίου του κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν τις ικανότητες του ΤΡΑ, εφόσον το ΤΡΑ είναι ένας ισχυρός παράγων εκδήλωσης όγκων όπως αναφέρει το naturalsoul.gr

 

Ενδεχομένως να μειώνει καρκινικά κύτταρα λευχαιμίας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Μοριακής Ιατρικής η τουρμερόνη προκάλεσε επιλεκτική επαγωγή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου σε καρκινικά κύτταρα λευχαιμίας τύπου Molt 4Β και HL-60. Εντούτοις, η τουρμερόνη δυστυχώς δεν είχε την ίδια θετική επίδραση στα κύτταρα του στομαχικού καρκίνου, ωστόσο είναι μια πολλά υποσχόμενη έρευνα για τρόπους φυσικής καταπολέμησης της λευχαιμίας. 

 

Ανακουφίζει από κατάθλιψη και άγχος.

Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά θεωρείται ισχυρό χαλαρωτικό και σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση δύο εξαιρετικά κοινών διαταραχών διάθεσης, της κατάθλιψης και του άγχους. Σύμφωνα με μία μελέτη η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης BCM-95 όχι μόνο μείωσε επιτυχώς τα συνολικά συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά λειτούργησε και ως παράγοντας κατά του άγχους.    Η κουρκουμίνη BCM-95 παράγεται με τον συνδυασμό κουρκουμίνης και αιθέριου ελαίου του κουρκουμά χωρίς συνθετικά πρόσθετα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη καταθλιπτικά άτομα που έλαβαν χαμηλή δόση (250 χιλιοστογραμμάρια) BCM-95 κουρκουμίνης, υψηλή δόση (500 χιλιοστογράμμων) BCM-95 ή συνδυασμό χαμηλής δόσης κουρκουμίνης και σαφράν για 12 εβδομάδες είδαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους 

Ανακουφίζει από το κοινό κρυολόγημα

Η αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή ιδιότητα του αιθέριου ελαίου ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση που συνήθως συνοδεύει το κοινό κρυολόγημα. Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες κουρκουμά σε έναν διαχύτη ή σε ένα μπολ με ζεστό νερό και εισπνεύστε. Η εισπνοή αιθέριου ελαίου κουρκουμά βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν διάφορες ιώσεις.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει λάμψη στο δέρμα και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες τον καθιστούν φυσική θεραπεία της ακμής. Απλά θυμηθείτε ότι χρειάζεται μικρή ποσότητα αραιωμένου κουρκουμά για να αποφύγετε τους κίτρινους λεκέδες στο πρόσωπο.

 

Αιθέριο έλαιο κουρκουμά – Προέλευση και χημική σύνθεση.

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας τζίντζερ (Zingiberaceae). Αναπτύσσεται σε ύψος περίπου ενός μέτρου με κίτρινα άνθη. Η ρίζα του έχει λαμπερό πορτοκαλί χρώμα με λεπτό καφετί φλοιό. Φύεται στη νότια Ινδία και την Ινδονησία, καλλιεργείται στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα ριζώματα ή τις ρίζες. Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από τη ρίζα μέσω απόσταξης CO2 ή ατμού με τη χρήση του εξάνιου. Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά είναι κίτρινο και έχει ενδιαφέρον άρωμα, γλυκό με άρωμα μπαχαρικών.

Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε τουρμερόνη (25,3%), α-τουρμερόνη (18,3%) καρυοφυλλένιο (2,26%), ευκαλυπτόλη (1,60%) και α-φελανδρένιο (0,42%) (17). Αυτά τα συστατικά τον καθιστούν εξαιρετικά ισχυρό στη φυσική καταπολέμηση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ιστορία και ενδιαφέροντα στοιχεία του αιθέριου ελαίου από κουρκουμα

Η χρήση του κουρκουμά μάς στην Ινδία, περίπου 4.000 χρόνια πίσω, όπου χρησιμοποιήθηκε στο μαγείρεμα και σε θρησκευτικές τελετές. Πιθανότατα έφτασε στην Κίνα το 700 μ.Χ., στην Ανατολική Αφρική το 800 μ.Χ. και στη Τζαμάικα τον 18ο αιώνα.

Το 1280, ο Marco Polo εντυπωσιάστηκε από τον κουρκουμά που είχε ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του σαφράν. Το φυτό ονομάστηκε ινδικό σαφράν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα λόγω του πορτοκαλί-κίτρινου χρώματος του.

Σύμφωνα με τα ιατρικά χειρόγραφα της Σανσκριτικής ο κουρκουμάς έχει μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης στη Νότια Ασία. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, για τη φροντίδα του δέρματος, ενάντια στην ακμή και τη γυναικεία τριχοφυΐα. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε ένα λάδι βάσης, όπως το έλαιο καρύδας, με μια σταγόνα κουρκουμά για ανακούφιση από ξηρότητα και πιτυρίδα.

Σήμερα, ο κουρκουμάς καλλιεργείται ευρέως στις τροπικές περιοχές. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη terra merita, που αναφέρεται στο χρώμα του χλοοτάπητα, το οποίο μοιάζει με μια ορυκτή χρωστική ουσία. 

Πώς να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο από κουρκουμά

Το αιθέριο έλαιο από κουρκουμά είναι διαθέσιμο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής! Μπορεί το μπουκαλάκι να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά το αιθέριο έλαιο είναι πολύ ισχυρό και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.

Καλύτερα να προμηθευτείτε αιθέριο έλαιο που εκθλίβεται με CO2, δηλαδή με όσο το δυνατό λιγότερη θερμότητα και λιγότερα χημικά όπως το εξάνιο ή η αιθανόλη.

Σε περίπτωση που ασχολείστε με αρωματοθεραπεία, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι το αιθέριο έλαιο κουρκουμά συνδυάζεται όμορφα με τζίντζερ, κανέλα, πορτοκάλι σανγκουίνι, γκρέιπφρουτ, ylang ylang, βανίλια.

Για ανακούφιση από το στρες και για αρωματοθεραπεία: διαχέετε ή εισπνέετε δύο έως τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο κουρκουμά.

 
Για το δέρμα: Προσθέστε μία έως δύο σταγόνες είτε για καθαρισμό των ματιών, είτε στις λοσιόν δέρματος, τους ορούς και τις μάσκες προσώπου για μια πρόσθετη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Για εξωτερική χρήση, ανακούφιση από φλεγμονές και πόνο: παρασκευάζουμε λάδι για μασάζ αραιώνοντας πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο κουρκουμά με πέντε σταγόνες ελαίου βάσης (όπως jojoba ή λάδι καρύδας) και εφαρμόζουμε στις προβληματικές περιοχές.

Για εσωτερική χρήση: χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο υψηλής ποιότητας, από βιολογικό κουρκουμά πιστοποιημένο από το USDA. Προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο σε νερό ή αναμίξτε μια σταγόνα με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αυτή είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση αντί για τις κάψουλες.

Αποθηκεύουμε το αιθέριο έλαιο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

Συνταγές με αιθέριο έλαιο κουρκουμά!

Μήπως η επιδερμίδα σας είναι θαμπή; Αν ναι, προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο κουρκουμά σε μάσκα προσώπου για να έχετε λαμπερό δέρμα. Ομοίως, μπορείτε με τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο κουρκουμά να ανακουφίσετε τις αρθρώσεις και τους μύες.

Επίσης μπορείτε να ετοιμάσετε ρόφημα με αιθέριο έλαιο κουρκουμά υψηλής ποιότητας. Είναι θεραπευτικό και απολαυστικό.

 

Πιθανές παρενέργειες αιθέριου ελαίου από κουρκουμά και οδηγίες ασφαλείας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αιθέρια έλαια, το αιθέριο έλαιο κουρκουμά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αδιάλυτο. Επίσης δεν λαμβάνουμε κουρκουμά από το στόμα πριν συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Πριν εφαρμόσετε στο δέρμα, δοκιμάστε σε κάποιο σημείο αραιώνοντας το αιθέριο έλαιο με λίγο λάδι φορέα.

Επίσης συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο κουρκουμά εάν είστε έγκυος, νοσηλεύεστε, παίρνετε φάρμακα ή υποβάλλεστε σε θεραπεία για οποιονδήποτε λόγο, ή υποφέρετε από αιμορραγία, προβλήματα χοληδόχου κύστης, διαβήτη, στειρότητα, ανεπάρκεια σιδήρου, καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών, ενδομητρίωση ή ινομυώματα. Ο κουρκουμάς πιθανώς αλληλεπιδρά με φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος. Διακόψτε τη χρήση τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. 

Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά μπορεί να είναι τοξικό εάν χρησιμοποιείται με λανθασμένο τρόπο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το αιθέριο έλαιο κουρκουμά είναι 100% αγνό και δεν έχει αλλοιωθεί με άλλα δυνητικά τοξικά συστατικά.

Γενικά, ο κουρκουμάς δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ίσως βιώσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια ή ζάλη μετά τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά. (19)

Επίσης ο κουρκουμάς μπορεί να λεκιάσει τα ρούχα και το δέρμα, είτε χρησιμοποιείτε το μπαχαρικό είτε το λάδι. Μπορείτε να καθαρίσετε την περιοχή με λάδι καρύδας ή χυμό λεμονιού.

Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά, και πολλά άλλα αιθέρια έλαια, μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο υπεριώδες φως, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί. Γενικά, τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά θεωρείται ισχυρός χαλαρωτικός και εξισορροπιστικός παράγοντας. Σύμφωνα με την αγιουβερδική ιατρική, αυτό το βότανο βοηθά στην εξισορρόπηση του σώματος τύπου Kapha.

Ποιες είναι οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου κουρκουμά; Πραγματικά, πολλές:

Το αιθέριο έλαιο του κουρκουμά έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και της λευχαιμίας.
Διεγείρει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, του Alzheimer, νόσων του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλικού.
Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μέσω της αρωματοθεραπείας (εισπνοή).
Το αιθέριο έλαιο του κουρκουμά βοηθά ως φυσική θεραπεία της επιληψίας.
Σύμφωνα με μελέτες μειώνει επιτυχώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης και δρα κατά του άγχους.

 
Το ήπαρ μπορεί να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες αυτού του αιθέριου ελαίου.
Χρησιμοποιείται τοπικά για την καταπολέμηση των πόνων των αρθρώσεων και των μυών, ακόμα και της αρθρίτιδας.
Το αιθέριο έλαιο κουρκουμά χρησιμοποιείται τόσο τοπικά όσο και εσωτερικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αλλά κυρίως όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά, πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να χρησιμοποιείται με φειδώ σε μικρές δόσεις (μία σταγόνα αιθέριου ελαίου).
Θα πρέπει να προμηθευόμαστε κουρκουμά που είναι 100% αγνός και πιστοποιημένα βιολογικός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ