4+1 συνταγές για κέικ: Με χαρουπάλευρο, παντζάρι, λεμόνι και άλλα υγιεινά υλικά!

Τα κέικ είναι μια εύκολη λύση για ένα σνακ που μπορείς να καταναλώνεις κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας και να έχεις μαζί σου, όταν είσαι εκτός σπιτιού.

Αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα υλικά για ένα υγιεινό αποτέλεσμα.

Συνταγές για εύκολα κέικ: 5 διαφορετικές και υγιεινές συνταγές για να τα δοκιμάσεις τώρα, όπως μας τις παρουσιάζει το shape.gr:

1. Σούπερ υγιεινό κέικ με χαρουπάλευρο με τη συνταγή της διαιτολόγου Κλειώς Δημητριάδου

 

Υλικά:

4 μπανάνες ώριμες
250 γρ Χαρουπάλευρο
1/2 φλιτζ. στέβια
100 γρ φυστικοβούτυρο
2 κ.γλ. baking powder
2 αβγά

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά στο μίξερ και ψήνουμε για 50′ στους 180 C.

2. Κέικ με λεμόνι και καρύδα από τη διατροφολόγο Κλειώ Χούπη

Υλικά για κέικ με λεμόνι και καρύδα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
4 κ.σ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν
Ξύσμα από 3-4 λεμόνια
Καρύδα τριμμένη

Οδηγίες
-Αναμειγνύεις το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτεις ένα ένα τα αυγά και έπειτα το γιαούρτι.

-Αφού κοσκινίσεις το αλεύρι και το μπέικιν, τα προσθέτεις μαζί με το ξύσμα από τα λεμόνια στο μίγμα.

-Τοποθετείς το μίγμα σε στρογγυλή φόρμα, αφού την βουτυρώσεις πρώτα.

-Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνεις το κέικ για 45-50 λεπτά στους 180oC σε αέρα.

-Αφήνεις το κέικ να κρυώσει ώστε να το ξεφορμάρεις πολύ εύκολα.

-Πασπαλίζεις με καρύδα τριμμένη και απολαμβάνεις.

3.Πρωτότυπο κέικ με κουρκουμά με το οποίο μπορείς να συνοδεύσεις και τον καφέ σου και να το κάνεις και νηστήσιμο.

Υλικά για το κέικ με κουρκουμά

1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πολύ γεμάτη κούπα ψιλή ζάχαρη – θα τρίψετε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα γάλα εβαπορέ
1 μεγάλη κουταλιά κουρκουμά- turmeric
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1-2 κουταλιές της σούπας σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι μαζί. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το γάλα, το turmeric, τη βανίλια, ανακατώνετε με την κουτάλα και χτυπάτε 1,5 λεπτά στο μίξερ, στη μεσαία σκάλα.

Αλείφετε με πινέλο το ταχίνι στο ταψάκι σας στον πάτο και γύρω στα πλάγια. Ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 30-35 περίπου λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ.

Το κέικ με κουρκουμά είναι λιβανέζικης καταγωγής και λέγεται sfouf . Είναι εύγευστο και έχει μια πολύ λεπτή ευχάριστη μυρωδιά. Αν το φτιάξεις με γάλα αμυγδάλου γίνεται νηστήσιμο.

4. Κέικ ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και λιναρόσπορο – για τέλειο πρωινό

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμ. αλεύρι Ολικής Άλεσης
4 αβγά
250 γραμμ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
1 φλιτζάνι ξινόγαλα
2 κ.σ. λιναρόσπορος
2 κ.σ. τριμμένους ξηρούς καρπούς, άψητους και ανάλατους
450 γραμμ. καστανή ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
3 κ.σ. της σούπας κακάο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1/ Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

2/ Εν τω μεταξύ, έχουμε διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με το ξινόγαλα, τα ένζυμα του οποίου θα δώσουν πιο αφράτη υφή στο κέικ.

3/ Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε το γάλα με το ξινόγαλα, μέχρι να αποκτήσουμε αφράτη ζύμη.

4/ Κατέβασε το μείγμα από το μίξερ και ανακάτεψε αργά με ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας το λιναρόσπορο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και τη σκόνη κακάο.

5/ Περίχυσε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία προηγουμένως έχεις βουτυρώσει πολύ καλά.

6/ Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήσε το στους 180 βαθμούς Κελσίου στην ένδειξη «αέρα» του φούρνου περίπου για μία ώρα. Στα 30 λεπτά σκέπασέ το με αλουμινόχαρτο για να μη σκληρύνει η επιφάνεια. Βγάλε το από το φούρνο και άσε το σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Διακόσμησε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και είσαι έτοιμη να σερβίρεις. Απόλαυσέ το!

5.Κέικ σοκολάτας με παντζάρι, μία πρωτότυπη και σούπερ νόστιμη συνταγή

Υλικά:

-50 γρ. σκόνη κακάο
-175 γρ. αλεύρι
-1,5 κ.γλ. baking powder
200 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. μαγειρεμένα παντζάρια
3 μεσαία αυγά
-200 ml ηλιέλαιο
-100 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Κοσκίνισε το κακάο, το αλεύρι, τo baking powder και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόψε το παντζάρι και άλεσέ το στο μπλέντερ. Ενώ αυτό βρίσκεται σε λειτουργία, πρόσθεσε τα αυγά ένα – ένα και στη συνέχεια το ηλιέλαιο. Χτύπησε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Πρόσθεσε το υγρό μείγμα στα υπόλοιπα υλικά που άλεσες, αλλά και τη σοκολάτα. Ρίξε το μείγμα σε μία φόρμα για κέικ και ψήσε για 45 λεπτά περίπου.
Προαιρετικά, διακόσμησε το κέικ σου, πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ