H δολοφονία που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ: Το μυστήριο του νεκρού άνδρα του Somerton και ο γρίφος με το διάσημο περσικό ποίημα

Η υπόθεση είναι γνωστή και ως Taman Shud...

Θεωρούμενο ως ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της σύγχρονης αυστραλιανής ιστορίας, ο άνθρωπος του Somerton (επίσης γνωστός ως «υπόθεση Taman Shud») έχει να κάνει με ένα αγνώστων στοιχείων πτώμα που βρέθηκε στην παραλία του Somerton -στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας- το 1948, καταμεσής του Ψυχρού Πολέμου.

Το πρωί της 30ης Νοεμβρίου του 1947, ένας άγνωστος άντρας αποβιβάστηκε από το τρένο στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας. Ήταν ψηλός, γεροδεμένος, με ανοιχτά πυρόξανθα μαλλιά που γκρίζαραν στους κροτάφους...

Την 1η Δεκεμβρίου του 1947 ένα άψυχο σώμα βρέθηκε το πρωί στις 6:03 στην παραλία Somerton στην Αδελαΐδα. Η αστυνομία έφτασε σύντομα. Το πτώμα του άγνωστου άντρα κείτονταν στην άμμο με το κεφάλι να κοιτά την θάλασσα και τα πόδια σταυρωτά να δείχνουν προς την θάλασσα.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν ο άνθρωπος αυτοκτόνησε, αν πέθανε από φυσικά αίτια ή αν δολοφονήθηκε. Η επικρατέστερη άποψη ήταν ότι δηλητηριάστηκε, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν την ουσία. Κανείς δεν αναγνώριζε τον νεκρό, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν προέρχονταν από κάτοικο της Αυστραλίας και δεν βρέθηκε κανένα ταυτοποιητικό έγγραφο.

Όλα οδηγούσαν σε αδιέξοδο....

Όλες οι ετικέτες από τα ρούχα του έλειπαν. Βρέθηκε επίσης μια βαλίτσα που του άνηκε. Μέσα στην βαλίτσα βρέθηκαν ρούχα και για μια ακόμα φορά όλες οι ετικέτες έλειπαν.

Μετά την αυτοψία, οι ιατροδικαστές βρήκαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κεφάλι και στο σώμα, αίμα στο στομάχι και στο συκώτι, και μια αρκετά μεγεθυμένη σπλήνα. Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Δηλητηρίαση. Παρόλο όμως που όλα τα στοιχεία έδειχναν αυτό, δεν βρέθηκε κανένα δηλητήριο στο σύστημα για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Έτσι η αστυνομία έψαξε περαιτέρω τα πράγματα του με σκοπό να βρει περισσότερα στοιχεία. Βαθιά μέσα σε μια τσέπη του κατάφεραν να βρουν ένα πολύ μικρό χαρτάκι. Το χαρτάκι φαινόταν να είναι κομμένο από κάποιο βιβλίο και υπήρχαν μόνο δύο λέξεις επάνω σε αυτό: “Taman Shud”.

Ειδικοί αναγνώρισαν ότι οι λέξεις σήμαιναν «τελειωμένο» στα περσικά και ήταν οι τελευταίες λέξεις στο διάσημο περσικό ποίημα «Rubáiyát». Το ποίημα του 11ου αιώνα αποδίδεται στον Πέρση πανεπιστήμονα και ποιητή, Ομάρ Καγιάμ, και συμβουλεύει τον αναγνώστη να ζήσει γεμάτη ζωή και να μην στενοχωρηθεί ακόμα κι όταν έρθει ο θάνατος.

Μεταφράστηκε στα αγγλικά τον 19ο αιώνα από τον Βρετανό Έντουαρντ Φιτζέραλντ, εκδόθηκε με τον τίτλο «The Rubáiyát of Omar Khayyám» και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ποιήματα στον κόσμο. Αφού βρήκαν το χαρτί στην τσέπη του πτώματος, οι αρχές ξεκίνησαν εκτενή έρευνα για να εντοπίσουν το βιβλίο απ’ όπου προερχόταν....

Το βιβλίο όταν βρέθηκε εξετάστηκε εξονυχιστικά και ανακαλύφθηκε ότι όντως επρόκειτο για το βιβλίο που ψάχνουν. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπήρχαν ξεθωριασμένα ίχνη μολυβιού από πέντε γραμμές (με την δεύτερη σβησμένη). Μάλιστα η δεύτερη λόγω της ομοιότητας με την τέταρτη θεωρείτε ότι ήταν λάθος που διορθώθηκε και για αυτό κατέληξαν ότι πρόκειται για κάποιο είδος κώδικα.

Ήταν πέντε σειρές με κεφαλαία λατινικά γράμματα, που όμως δεν έβγαζαν νόημα και ποτέ δεν αποκρυπτογραφήθηκαν: WRGOABABD MLIAOI WTBIMPANETP MLIABOAIAQC ITTMTSAMSTGAB...

Στις 14 Ιουνίου του 1949, έγινε η κηδεία του άγνωστου πτώματος. Οι έρευνες είχαν σταματήσει και απλώς κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο νεκρός μπορεί να ήταν κατάσκοπος στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αποδείξεις....

Το μυστήριο έως και σήμερα για το ποιος ήταν αυτός ο άντρας, ποιος και αν τον δολοφόνησε, αν είχε σχέση με την Thomson ή αν απλά είναι ένας τελείως άλλος άνθρωπος συνεχίζεται έως και σήμερα… σχεδόν 70 χρόνια μετά…όπως συνεχίζεται και η έρευνα..

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ