Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ελευσίνα: Αναδείχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και το γιορτάζει (Φωτό)

Ο πολιτισμός στο προσκήνιο.

Η Ελευσίνα γιορτάζει, στις 11 Νοεμβρίου, τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της Ελευσίνας.

Θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης (Πλ. Ηρώων) κι είναι μέρος του σπονδυλωτού έργου με τίτλο «Aποθέματα: Inventory» που περιλαμβάνει, επίσης, εικαστική εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και αρχειακή έκθεση με βιωματικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφιερωμένη στην ισχυρή εργατική παράδοση της πόλης.

Παράλληλα, η Ελευσίνα αξιοποιεί -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- την ευκαιρία της ευρωπαϊκής της διάκρισης και εισάγει τον προβληματισμό για ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να ενισχύσει την περιφερειακή πολιτισμική δημιουργία σε βάθος δεκαετίας.

Η κρίσιμη αυτή συζήτηση θα ανοίξει στην πρώτη συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» και διοργανώνεται από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετέχουν τοπικοί και διεθνείς θεσμικοί πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιστήμονες. Το στοίχημα είναι «πώς η Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε(30/10) στην παραλία της Ελευσίνας.

Ο δρόμος της Ελευσίνας για τη «Μετάβαση στην EUphoria», όπως λέγεται ο τίτλος του προγράμματός της και με καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας την Κέλλυ Διαπούλη, έχει ήδη ξεκινήσει με δράσεις πολιτισμού, διεθνή προγράμματα και καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των κατοίκων. Επίσης, αυτή την περίοδο ξεκινούν τα δύο πρώτα προγράμματα φιλοξενίας και επιμόρφωσης νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη συνοδεία έμπειρων επιμελητών θα μπορέσουν να πειραματιστούν σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας σε διάφορα σημεία της πόλης.

Όσο για τις δυσλειτουργίες που ταλάνισαν την Ελευσίνα τα δύο χρόνια από την ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και πολεοδομικών αλλαγών για την υλοποίηση της, φαίνεται ότι αρχίζουν να ξεπερνιούνται.

«Το έργο του ΔΣ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία γιατί πρέπει να συνθέσουμε σε σύντομο χρόνο πολλά δεδομένα και να υπερβούμε διαδικαστικές δυσκολίες που προέρχονται από το θεσμικό πλαίσιο και τη συγκυρία που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια» χαιρέτησε στη συνέντευξη Τύπου η νέα πρόεδρος της «Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού- Κολώνια. Ωστόσο, συνέχισε η ίδια «πιστεύουμε ότι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα με τη στήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου, τον ΟΑΕΔ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους χορηγούς μας».

Η έμπειρη αρχιτέκτων και με μακρά εκπαιδευτική θητεία στο ΕΜΠ, αλλά και στο ελληνικό τμήμα του Icomos της UNESCO, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της «Ελευσίνας 2021» τον περασμένο Αύγουστο όταν άλλαξε το ΔΣ, μετά και από συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ