Ρομάν Αμπράμοβιτς: Φτωχός & ορφανός, από τα 3 έγινε δισεκατομμυριούχος - 3 σύζυγοι και μια μπαλαρίνα στην ζωή του (φωτό & βίντεο)

Ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια, ενώ έμεινε ορφανός στην ηλικία των τριών ετών

Έμεινε ορφανός στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής του. Δεν ήξερε όμως πως η ζωή σύντομα θα τον έκανε έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1966, είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής και πολιτικός. Από το 2018, κατέχει επίσης και την ισραηλινή υπηκοότητα.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς σίγουρα θα έγραφε ένα μπεστ σέλερ αν αποφάσιζε να μας αφηγηθεί την μυθιστορηματική του ζωή και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο απόκτησε αμύθητα πλούτη.

Ήρθε στον κόσμο, ως μέλος εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στην πόλη Tauragė, της νυν Λιθουανίας -τότε Σοβιετική Ένωση. Το επίθετο του ήταν Abramovichus, ενώ τον φώναζαν Roma. Ο πατέρας του, Arkady ήταν εργοδηγός -δούλευε φυσικά, για το κράτος- και η μητέρα του, Ιrina, μουσικός. Εκείνος ωστόσο, δεν έχει "εικόνες" από τους γονείς του. Η Irina πέθανε όταν ήταν 18 μηνών (κατά τη διαδικασία έκτρωσης) και ο Arkady σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα, όταν ο Roman ήταν τριών.

Οι συγγενείς του ανέλαβαν την ανατροφή του. Ως μαθητής δημοτικού, ζούσε στη βιομηχανική πόλη Ukhta, που θα τη βρεις στην περιφέρεια Komi του ρωσικού Αρκτικού κύκλου. Για την ακρίβεια, στην Ukhta είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 19ου αιώνα η εξόρυξη πετρελαίου -που δεν ήταν κάτι σύνηθες στη χώρα, τότε.

Ενώ ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Οδικών Μεταφορών της Μόσχας, το 1987, ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση που παρήγαγε πλαστικά παιχνίδια.

Πουλούσε εισαγόμενες πάπιες από καουτσούκ από το διαμέρισμά του. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Olga. Ο πεθερός του, του έδωσε ως γαμήλιο δώρο 1.820 ευρώ. Τα επένδυσε... σε πλαστικά παπάκια, τα οποία εισήγαγε παρανόμως και τα πουλούσε στο διαμέρισμα του στη Μόσχα.

Ο γάμος αυτός τελείωσε το 1990. Έως τότε, με την perestroika (ελληνικά: αναδόμηση, ανασυγκρότηση -πρόκειται για την πολιτική μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε ο Mikhail Gorbachev στη Σοβιετική Ένωση, τον Απρίλιο του 1985) να είναι στην καλύτερη της φάση, το ζεύγος είχε προσθέσει στην πραμάτεια του αρώματα, αποσμητικά, μια εταιρία που κατασκεύαζε κούκλες, άλλη που ασχολείται με προϊόντα λαδιού, φάρμες με γουρούνια έως και εταιρία που εκπαίδευε bodyguards.

Ένα χρόνο μετά το διαζύγιό του από την Όλγα, παντρεύεται για δεύτερη φορά, την Ίρινα, πρώην αεροσυνοδό των Ρωσικών Αερογραμμών την οποία γνώρισε σε ένα από τα ταξίδια του. Από το 92 έως το 95 ο δαιμόνιος Ρώσος ιδρύει 5 εταιρίες πετρελαιοειδών ενώ εξαγοράζει κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο γάμος του με την Ιρίνα ήταν πολυτάραχος, απέκτησε όμως πέντε παιδιά: τους Ilya (11), Arina (13), Sofia (18), Arkadiy (20) και Anna (21). Το ζευγάρι το 2007 χώρισε, ενώ κλήθηκαν να χωρίσουν τα ουκ ολίγα σπίτια που είχαν αποκτήσει, σε όλον τον πλανήτη.

Πέτρα του σκανδάλου για τον χωρισμό τους θεωρήθηκε η τότε 25χρονη Dasha πρώην σύντροφος του τενίστα Marat Safin και κόρη του Ρώσου ολιγάρχη, Alexander Radkin Zhukov, με την οποία είχε επισυνάψει ερωτικές σχέσεις ο Ρομάν.

Το ζεύγος διέψευσε τις πληροφορίες, πριν χωρίσει τον Μάρτιο του 2007. Φημολογείται πως η σύζυγος του είπε "ή εκείνη ή εγώ". Αυτός απάντησε "δεν διαλέγω", μολονότι ο Putin που ήταν πολύ καλός του φίλος του είχε... προτείνει να ξεκαθαρίσει την προσωπική του ζωή.

Ο Ρομάν και η Dasha παντρεύτηκαν και απέκτησαν δυο παιδιά: τον Aaron και την Leah Lou.

Παρόλα αυτά το 2017 το ζευγάρι εξέδωσε κοινή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: «θα παραμείνουμε φίλοι, γονείς και συνεργάτες» και γνωστοποίησε τον χωρισμό του.

Όπως είναι λογικό, τα Μέσα αναζήτησαν την αιτία πίσω από τον χωρισμό του διάσημου ζευγαριού, προσπαθώντας να βρουν τι έφταιξε και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tσέλσι χώρισε από την επί 10 χρόνια σύζυγό του. Τα σενάρια ήταν πολλά ενώ οι φήμες για τρίτο πρόσωπο στη σχέση συνεχώς φούντωναν.

Έτσι λοιπόν, η εμφάνιση μιας Ρωσίδας μπαλαρίνας στο πρώτο ματς της αγγλικής ομάδας για τη νέα σεζόν έδωσε την αφορμή που έψαχναν τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Ο λόγος για τη Ντιάνα Βισνέβα, 41 ετών, που εθεάθη να προσέρχεται στο Γουέμπλεϊ με κασκόλ των «μπλε», για να παρακολουθήσει τον αγώνα με την Αρσεναλ, για το Κομιούνιτι Σιλντ.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκανα λόγω ότι ο Αμπράμοβιτς είχε «αιχμαλωτιστεί» από την λαμπερή μπαλαρίνα Ντιάνα Βισνέβα. Η κ. Βισνέβα, παντρεμένη με τον επιχειρηματία Κωνσταντίν πριν λίγους μήνες έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι. Η διάσημη χορεύτρια έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με τον Αμπράμοβιτς, και συγκεκριμένα πριν από τρία χρόνια. Τότε, υπήρχαν φήμες στα ρωσικά Μέσα ότι διατηρούν σχέση, ωστόσο τις είχε διαψεύσει το περιβάλλον του μεγιστάνα -όπως άλλωστε διαψεύδει και τις νέες φήμες.

Μέχρι το 2000 ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας.

Ως ισχυρός εξασφαλίζει μια θέση στον προσωπικό κύκλο του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν και είναι από τους ελάχιστους «ολιγάρχες» που επιβίωσαν και επί Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 1999 εξελέγη κυβερνήτης της επαρχίας Τσουκότκα, όπου διοχέτευσε 132 εκατ. ευρώ από την προσωπική του περιουσία σε φιλανθρωπίες, ταυτόχρονα εξαγοράζει την εταιρία πετρελαίου Sibneft αλλά και μία εταιρία αλουμινίου.

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης 28 ακινήτων τα οποία περιλαμβάνουν: βίλες στο γαλλικό νησί του Σεν Μπαρτ στην Καραϊβική, ένα ράντσο στο Κολοράντο των ΗΠΑ, δύο ακίνητα στην ρωσία, μια τεράστια έπαυλη στη Μόσχα και έξι διαμερίσματα στο Λονδίνο. Εχει στη διάθεσή του 7 αυτοκίνητα και διαθέτει στόλο από σκάφη, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το διάσημο γιώτ των 170 μέτρων «Εclipse» αξίας περίπου 800 εκ. ευρώ, και το Βoeing 737 αξίας 120 εκ. ευρώ είναι τα «στολίδια» της συλλογής του. Πανάκριβα έργα τέχνης , μετοχές σε επτά εταιρείες και δεκάδες εκατ. ευρώ σε 22 τραπεζικούς λογαριασμούς συμπληρώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη.

Φυσικά για αυτό που είναι πιο γνωστός είναι η ιδιοκτησία της Chelsea. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας δεν έχει δώσει έστω μια συνέντευξη απ' όταν ανέλαβε τους "Μπλε", το 2003. Για την ιστορία, όταν έκανε αυτήν την αγορά (που έσωσε το σύλλογο από την... κατολίσθηση), στη χώρα του τον χαρακτήρισαν "προδότη" που επένδυσε σε μη ρωσική εταιρία. Για να εξιλεωθεί, η Sibneft συμφώνησε να δώσει χορηγία 53 εκατ. ευρώ στην CSKA Moscow, για τρία χρόνια. Δεν μπορούσε να τα δώσει ο ίδιος, γιατί η UEFA δεν επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να έχει πολλές ομάδες. Τον Μάιο του 2005, η "ομάδα του στρατού" έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας που πήρε μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο: ήταν το UEFA Cup. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Abramovich πούλησε τις μετοχές του στην εταιρία και έκανε ηρωική έξοδο. Είχε πανηγυρίσει και τον πρώτο τίτλο με την Chelsea.

 

 

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή θέση του Αμπράμοβιτς ανερχόταν σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018, καθιστώντας τον, τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ, τον 11ο πλουσιότερο στη Ρωσία και τον 140ο πλουσιότερο στον κόσμο. Έχει δωρίσει τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο εν ζωή, με δωρεές άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα έτη 1999-2013, για τη δημιουργία σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών στην Τσουκότκα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ