10 λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο - Τα μυστικά του κήπου

Από το κυκλάμινο μέχρι τον Ιβίσκο.

Και το φθινόπωρο τι κάνουμε; Θα είναι ο κήπος μου ανθισμένος; Τι λουλούδια φυτεύουμε αυτή την εποχή; Δεν ανησυχούμε καθόλου, καθώς υπάρχουν πολλά καλλωπιστικά φυτά που μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο, ώστε ο κήπος και το μπαλκόνι μας να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Από τον Γεωπόνος Γ.Π.Α.Κώστας Λιονουδάκης και mistikakipou.gr.

Αστράκι

Τα αστράκια δεν βρίσκονται μόνο στον ουρανό την εποχή του φθινοπώρου. Υπάρχουν και στον κήπο! Το άστερ ή αστράκι είναι ετήσιο ανθόφυτο με εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με αυτά του χρυσάνθεμου. Κι από χρώμα: κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και λευκό. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Αν φυτέψουμε ψηλότερες ποικιλίες, μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια του και να τα στολίσουμε ακολουθώντας τις συμβουλές μας για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο.
 

 

Άστερ ή αστράκι, φθινοπωρινό φυτό

Άστερ ή αστράκι, φθινοπωρινό φυτό

 

Ιβίσκος

Ας κρατάνε τα λουλούδια του μόνο 1-2 μέρες κι ας πέφτουν μετά. Δεν με πειράζει καθόλου! Ο ιβίσκος, ο αγαπημένος αειθαλής θάμνος με τα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος ανθίζει καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ιδανική επιλογή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και για γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
 

 

Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο

Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο

 

Άλυσσο

Απ’τα ψηλά στα χαμηλά! Το άλυσσο είναι χαμηλής ανάπτυξης ετήσιο ανθόφυτο που διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία,από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, με πολλά μικρά χαρακτηριστικά άνθη χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ. Το άλυσσο φυτεύεται σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και στον κήπο, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

 

 

Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο

Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο

 

 

Γαριδάκι

Ας έχει ο φθινοπωρινός κήπος μας και λίγο εξωτικό χρώμα. Το γαριδάκι, πολυετές αειθαλές λουλούδι από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, δε θα βαρεθούμε να το βλέπουμε ανθισμένο, αν και η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του.
 

 

Γαριδάκι, τροπικό και ξεχωριστό

Γαριδάκι, τροπικό και ξεχωριστό

 

Λαντάνα

Αν θέλουμε κάτι ανθεκτικό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας μέσα στο φθινόπωρο, για παρτέρια, δρόμους, πλατείες και πάρκα επιλέγουμε λάντάνα δαγκωτό! Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όσο για τα χρώματα, μην ανησυχήσει κανείς! Υπάρχει η «κλασική» σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, αλλά και άλλοι πλούσιοι χρωματισμοί με λευκό, κίτρινο και ροζέ.
 

 

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

 

Χρυσάνθεμο

Γίνεται να μην αναφερθούμε στο χρυσάνθεμο; Αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει μέσα στο φθινόπωρο και στολίζει τις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Το χρυσάνθεμο διαθέτει χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και είναι γνωστό ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι. Με καταγωγή από την Κίνα, το χρυσάνθεμο διαθέτει αναρίθμητες ποικιλίες σε διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να φυτέψουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
 

 

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

 

Βερβένα

Αν ζητάμε φυτό ανθισμένο μέσα στο φθινόπωρο, για εδαφοκάλυψη ή κρεμαστά καλάθια υπάρχει η βερβένα. Πολυετές ποώδες φυτό με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αρκετά συχνή επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της.
 

 

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

 

Κυκλάμινο

Όπως λέει κι ο ποιητής: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα.» Στη φύση, άλλωστε, συναντάμε πολλά άγρια αυτοφυή είδη κυκλάμινου. Πλέον, όμως, υπάρχουν και αναρίθμητες καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια κυκλάμινου για να φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε μπαλκόνια και αυλές, σε κήπους και σε πάρκα. Το κυκλάμινο θα μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του με άνθη που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης. Κι από χρώματα, μεγάλη ποικιλία! Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό, καθώς και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη.
 

 

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

 

Πικροδάφνη

Τι ψάχνουμε τώρα; Ένα φυτό που να είναι ανθισμένο το φθινόπωρο και να μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη; Εύκολο! Πικροδάφνη, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
 

 

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

 

Κατιφές

Και ποιος θα κλείσει τη δεκάδα των φθινοπωρινών λουλουδιών; O κατιφές, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό με τα χαρακτηριστικά λουλούδια και ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Βέβαια αξιοποιείται και στο λαχανόκηπο για τις εντομοδιωκτικές του ιδιότητες.

 

 

Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών

Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών

 

 

Κι ένα μυστικό για τα φθινοπωρινά λουλούδια

Στις αρχές του φθινοπώρου προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας στα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή λίπανσης κάθε 2-3 βδομάδες μέσα στο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ