Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Κατατέθηκε στην Κομισιόν - Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις

Ανοιχτό παράθυρο να μην περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις!

Το πρώτο μεταμνημονιακό προσχέδιο προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου υποβάλλει σήμερα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών, με ανατροπές της τελευταίας στιγμής και χωρίς τετελεσμένα για τις συντάξεις.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κυβερνητική πηγή έδειχνε το δρόμο της κατάθεσης προσχεδίου προϋπολογισμού χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων αλλά με τη  ενσωμάτωση των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, τα οποία θα έπαιρναν τη θέση των προνομοθετημένων αντιμέτρων. Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν προσχέδιο με τις περικοπές και παράλληλη ενσωμάτωση των ελληνικών εναλλακτικών προτάσεων.

Την Παρασκευή μάλιστα από το Μπαλί, ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε την αναμονή των Βρυξελλών για ένα προσχέδιο με ενσωματωμένες τις περικοπές με «αστερίσκο». Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τελικά το προσχέδιο το οποίο υποβάλλεται σήμερα θα περιλαμβάνει το «σενάριο βάσης» με τις περικοπές των συντάξεων , όπως υποβλήθηκε στη Βουλή ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με εκτεταμένη τεκμηρίωση, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, το Σάββατο, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός (στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.

Τι θα συμβεί τελικά και με ποιο τρόπο θα ληφθούν οι αποφάσεις, παραμένει θολό. Ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις περικοπές, δεδομένη θεωρείται η θετική προδιάθεση της Κομισιόν όπως κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε επίπεδο Eurogroup η δήλωση Σεντένο ότι οι περικοπές δεν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα υποδεικνύει περιθώρια «ευελιξίας». Ερωτηματικό παραμένει η στάση των κρατών μελών και κυρίως της Γερμανίας ενώ αναμένεται πως στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνουν τόσο η αναταραχή στις αγορές και η προοπτική των ευρωεκλογών όσο και τα πολιτικά μηνύματα προς την καγκελάριο Μέρκελ με φόντο τις αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έκφραση γνώμης της Κομισιόν επί του ελληνικού προϋπολογισμού όπως και των προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας η αξιολόγηση του προϋπολογισμού θα συμπέσει με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ηςΔεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ