Μια γυναίκα έκανε αγορές στα Harrods 18 εκ ευρώ -O σύζυγος της φυλακίστηκε για διαφθορά στο Αζερμπαϊτζάν (φώτο)

Εκτός από τους τεράστιους λογαριασμούς αγορών της η Zamira Hajiyeva έχει στην κατοχή της δυο ακίνητα συνολικής αξίας  22 εκ. λιρών

Τον χλιδάτο τρόπο ζωής φαίνεται ότι αγαπάει η Η Zamira Hajiyeva, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν.  Ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 16 εκατ. λιρών (18 εκ ευρώ),  για ψώνια στα Harrods του Λονδίνου μέσα σε δέκα χρόνια ,μεταξύ 2006 και 2016, (περίπου 4.000 λίρες σε καθημερινή βάση). Τώρα  η σύζυγος τραπεζίτη από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για υπεξαίρεση καλείται να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για το «πόθεν έσχες». 

Μόνο σε μία μέρα ξόδεψε 150.000 λίρες για να αγοράσει κοσμήματα και πάλι στο ίδιο πολυκατάστημα, ενώ είχε στο όνομά της τουλάχιστον 35 πιστωτικές κάρτες. Και ο τραπεζίτης σύζυγός της βρίσκεται στη φυλακή για υπεξαίρεση. Ήταν θέμα χρόνου να κινήσει τις υποψίες των βρετανικών αρχών, που στο πρόσωπό της βρήκαν το "λαβράκι" που επιθυμούσαν να πιάσουν για την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Zamira Hajiyeva είναι το πρόσωπο της ημέρας στην Μεγάλη Βρετανία.

Η  πολυέξοδη σύζυγος  του Jahangir Hajiyev, ο οποίος από το 2016 βρίσκεται στη φυλακή για φοροδιαφυγή και διαφθορά έχει αδυναμία  στα καλά κρασιά, καθώς και στα κοσμήματα Cartier και Boucheron. 

Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, η  Zamira έγινε στόχος ενός νέου μέτρου στο Ηνωμένου Βασίλειο.   H National Crime Agency (NCA), η βρετανική Αρχή για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος της επέδωσαν ένταλμα «για ανεξήγητο πλούτο». Σύμφωνα με το νέο αυτό εργαλείο, η Βρετανία αντί να ζητάει σε κάποιον να εξηγεί αν κάνει ξέπλυμα χρήματος, απαιτεί αποδείξεις για την προέλευση των χρημάτων

Το εργαλείο αυτό ετέθη σε εφαρμογή ώστε το Λονδίνο να γίνει λιγότερο ελκυστικό σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι γνωστό ότι φιλοξενεί χιλιάδες μεγάλες ξένες περιουσίες οι οποίοι καταφεύγουν στο Λονδίνο για να προστατευθούν. Ρώσοι ολιγάρχες, πρίγκηπες πετρελαίου και τραπεζίτες διαμένουν στην βρετανική πρωτεύουσα.

Η περίπτωση της Zamira Hajiyeva είναι μια από αυτές. Ο σύζυγός της ήταν πρόεδρος της δημόσιας τράπεζας International Bank of Azerbaijan, από το 2001 ως το 2015 ώσπου ξαφνικά παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας. Καταδικάστηκε το 2016 σε 15ετή φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και διαφθορά.


 

Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Hajiyeva ξόδεψε 20.000 λίρες  σε πολυτελή ανδρικά προϊόντα στο κατάστημα του Λονδίνου. 

Εκτός από τους τεράστιους λογαριασμούς αγορών της η Zamira Hajiyeva έχει στην κατοχή της δυο ακίνητα συνολικής αξίας  22 εκ. λιρών .

Η NCA διερεύνησε κυρίως δύο περιουσιακά στοιχεία που της  ανήκουν. Το πρώτο είναι ένα ακίνητο αξίας 11,5 εκατομμυρίων λιρών  στο Knightsbridge και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αγαπημένο της κατάστημα . Αγοράστηκε το 2009, μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με την NCA, η κυρία Hajiyeva έζησε εκεί από το 2010 ως το 2017.

Το δεύτερο είναι ένα γήπεδο γκολφ, το Mill Ride Golf Club, το οποίο αγοράστηκε το 2013 για 10,5 εκατομμύρια λίρες σύμφωνα με όσα αναφέρει η The Sun.

Τι μέλλει γενέσθαι τώρα; Η Zamira Hajiyeva πρέπει να δώσει λεπτομερείς και αναλυτικές απαντήσεις για το που βρήκε τα λεφτά με τα οποία χρηματοδοτούσε το χλιδάτο τρόπο ζωής της. Βάσει της νέας νομοθεσίας για τον "ανεξήγητο πλούτο", η οποία καλύπτει και άτομα εκτός ευρωπαϊκού χώρου που ζουν ή επενδύουν στη Βρετανία και θεωρούνται ύποπτα απάτης, δωροδοκίας ή δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση της περιουσίας τους, αν δεν το πράξει κινδυνεύει να χάσει όλα όσα απέκτησε επί βρετανικού εδάφους, μεταξύ των οποίων και το πολυτελές σπίτι της.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ