Γιαπωνέζες στρατιωτίνες σε αεροπλανοφόρο κρατούν από όπλο μέχρι... σούσι! (Φωτό)

Κόντρα στον συντηρητισμό.

Ο στρατός της Ιαπωνίας προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που τώρα δεν ξεπερνά το 6% και στόχος του είναι να φτάσει το 9%.

Στο photo album που δημοσίευσε η «Guardian» με αφιέρωμα του Reuters και ωτογραφίες του Kim Kyung-hoon και ρεπορτάζ του Tim Kelly, οι γυναίκες έχουν καταλάβει θέσεις και εκπαιδεύονται αλλά ακόμα παραμένουν δυσανάλογα λιγότερες από τους Ιάπωνες άντρες σε μια χώρα απόλυτα πατριαρχική.

Το ναυτικό της Ιαπωνίας είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με 45.000 άντρες και πρόσφατα οι γυναίκες, στις φωτογραφίες, βλέπουμε να κρατούν όπλο, να κάνουν καράτε, να ετοιμάζουν σούσι, να βοηθούν ως νοσοκόμες, να συμμετέχουν στα γυμνάσια.

Το μόνο πλοίο που μέχρι τώρα έχει απαγορευθεί να εργάζονται είναι τα υποβρύχια ενώ σε όλα τα άλλα πολεμικά αεροπλανοφόρα, όπως το «Κaga», που βλέπουμε στις φωτογραφίες έχουν κατάλληλα διαμορφωθεί με ειδικές κουκέτες και τουαλέτες για να υποδέχονται και γυναίκες.

Μια νέα εποχή έχει αρχίζει για την Ιαπωνία και τον γυναικείο πληθυσμό της που για πάρα πολλά χρόνια έχει υποφέρει από την καταπίεση και τον συντηρητισμό μιας κοινωνίας που ευνοεί τους άντρες.

(Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο slide show του κειμένου.)