Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έφυγε από τη ζωή ο Άλεξ Σπανός: Πούλαγε ξυπόλητος σάντουιτς κι έγινε μαικήνας του πλούτου - Τον Αύγουστο έχασε τη σύζυγο του - Μαζί 70 χρόνια

Από ξυπόλητος, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες των ΗΠΑ.

Έφυγε το πρωί της Τρίτης (9/10) σε ηλικία 95 ετών, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ μια από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ο Άλεξ Σπανός.

Είχε κατορθώσει να περιλαμβάνεται στους 1.100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κατά το Forbes, με περιουσία ύψους 2.4 δισ. δολαρίων. Ξεκίνησε σαν ένα κατά κυριολεξία ξυπόλητο παιδί μεταναστών. 

Ήταν ιδιοκτήτης της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας A.G. Spanos και της ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ San Diego Chargers. Διακρίθηκε για τις πολλές του φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Εκκλησία της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ήταν ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος, «ο Άλεξ Σπανός πέθανε ήρεμα περιβαλλόμενος από τα αγαπημένα του πρόσωπα».

Ο Άλεξ Σπανός είναι αυτοδημιούργητος εργολάβος και δισεκατομμυριούχος, καθώς και ιδιοκτήτης της ομάδας San Diego Chargers του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η ιστορία του είναι ένα τρανό παράδειγμα του πώς η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα αποδίδουν για όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα Forbes 400, με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, στη θέση 290 με περιουσία που αγγίζει τα 2,4 δις δολάρια.

Ο Σπανός γεννήθηκε στο Στόκτον της Καλιφόρνια το 1923. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Ευανθία τον μεγάλωσαν μαθαίνοντάς τον να μοιράζεται. Μια διάσημη φράση που του είχε μάθει η μητέρα του ήταν το «κάνε καλό να δεις καλό». Ο Σπανός από μικρός έμαθε να είναι περήφανος για την ελληνική του καταγωγή και την χριστιανική πίστη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Pacific (Bachelor of Arts/Science) και υπηρέτησε στην Αμερικανική αεροπορία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ύστερα επέστρεψε για να δουλέψει στην επιχείρηση του πατέρα του.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλεξ Σπανός, ο Έλληνας κροίσος που υπήρξε η επιτομή του αμερικανικού ονείρου

Το 1951, σε ηλικία 27 ετών, ο Άλεξ αποφάσισε ότι δε μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του με 40 δολάρια την εβδομάδα που έβγαζε από το φούρνο του πατέρα του. Δανείστηκε 800 δολάρια, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση (“AG Spanos Agricultural Catering Service”) κέιτερινγκ για τους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια στην κοιλάδα της Καλιφόρνια.

Μαζί με τη γυναίκα του, τη Φέι (παντρεύτηκαν το 1948 και έκαναν 4 παιδιά: Dean, Dea, Alexis και Michael, 15 εγγόνια, 8 δισέγγονα, την έχασε τον Αύγουστο έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής. Σύντομα η σκληρή δουλειά του Σπανού απέδωσε καρπούς και έφτασε σε ένα πολύ επιτυχημένο οικονομικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία του επεκτάθηκε στο κομμάτι των ακινήτων (real estate) και των κατασκευών. Τελικά, έγινε ένας από τους ιδιοκτήτες των San Diego Chargers. «Είμαστε ευλογημένοι που μπορέσαμε να κάνουμε όσα κάναμε, και συνεχίζουμε να τα κάνουμε», λέει ο ίδιος. Ανά τα χρόνια, η οικογένεια Σπανού συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπίες και ανθρωπιστικές προσπάθειες, και έχουν κάνει δωρεές εκατομμυρίων σε εκκλησίες, νοσοκομεία και άλλους σκοπούς. Η διάθεση προσφοράς που έχει τον έχει κάνει ευρέως αγαπητό στο Στόκτον.

Η εταιρεία A.G. Spanos κατασκευάζει οικογενειακά σπίτια και κοινότητες και είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές-οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η αφοσίωση του Άλεξ στην ποιότητα και την ακεραιότητα είναι αξία που έχει περάσει πλέον στην οικογένειά του και στη διοίκηση των San Diego Chargers, καθώς και των εταιρειών που φέρουν το όνομά του.

Για τον Σπανό η οικογένεια είναι συστατικό της συνταγής της επαγγελματικής του επιτυχίας. Ο οργανισμός A.G. Spanos καθώς και οι Chargers είναι οικογενειακή επιχείρηση. Το επιχειρηματικό κομμάτι των Chargers το παρέδωσε στο μεγαλύτερο γιο του, τον Dean, το 1994, δέκα χρόνια μετά την αγορά της ομάδας την 1η Αυγούστου 1984. Σήμερα είναι συνταξιούχος και παρακολουθεί τους γιους του, Dean και Michael, μαζί με τους εγγονούς του A.G. και John να διοικούν τους Chargers.

Άγνωστη λέξη η “αποτυχία”

To 2008 o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον Σπανό το βραβείο του ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σαν αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.

Μια από τις πιο μεγάλες συνεισφορές που έκανε ήταν το άνοιγμα του Alex. G. Spanos Καρδιαγγειακού Κέντρου στο Σακραμέντο. Οι οπαδοί του Σαν Ντιέγκο έχουν να τον ευχαριστούν για τα δύο Super Bowl της ομάδας (1998 και 2003). Η οικογένεια Σπανού έχει προσφέρει περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους νέους του San Diego, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση καθώς και την υγεία και τα προγράμματα άθλησης.

spanos-foto-mesa-1

Η απίστευτη ιστορία του Σπανού και το πάθος του για προσφορά τονίζεται στην αυτοβιογραφία του «Μοιράζοντας τον πλούτο: Η Ιστορία μου», μια πολύ κοντινή ματιά στα γεγονότα και τις αποφάσεις της ζωής του που αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του. «Η επιτυχία, δε συνοψίζεται σε μία φράση, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από μια ιστορία», λέει ο Σπανός. Και αυτό περιγράφει το βιβλίο. Μια ιστορία που μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να θέσει στόχους και να τους επιτύχει.

spanos-alex-1

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ