10 Οκτωβρίου 1886 το σμόκιν φορέθηκε ως επίσημο ένδυμα για άνδρες πρώτη φορά - Η ιστορία του & οι διάσημοι που το φορούσαν (Φωτό)

Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει έναν άνδρα πιο κομψό, από ένα καλοραμμένο σμόκιν. Ένα ρούχο που θεωρούμε πως είναι υπερβολικά επίσημο, αλλά η προέλευσή του μπορεί να σας εκπλήξει. Τα περισσότερα στοιχεία του, πάντως, έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στην πάνω από έναν αιώνα Ιστορία του.

Πολλές πηγές αναφέρουν πως το σμόκιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1887 στην Αγγλία ως εναλλακτική λύση στο φράκο και λιγότερες αναφέρουν πως το σμόκιν πρωτοφορέθηκε λίγα χρόνια πιο πριν, το 1865.

Το πρώτο σμόκιν φορέθηκε ως βραδινό και ήταν ένα μπλε σακάκι καπνίσματος από μετάξι και ταιριαστό παντελόνι που δημιούργησε ο Henry Poole & Co (η επιχείρηση υπάρχει ακόμη), όπως μεταφέρει ο Γιάννης Σεργένης στο gentlemanway.gr.

 Το διέταξε ειδικά ο Πρίγκιπας της Ουαλίας (και αργότερα Βασιλιάς) Έντουαρντ VII, ο οποίος ήθελε να φορά κάτι κομψό στα άτυπα δείπνα. Έως τότε, το επίσημο βραδινό ένδυμα ήταν λευκή γραβάτα, λευκό γιλέκο και φράκο.

Το σμόκιν ταξιδεύει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και παίρνει το όνομα Tuxedo (=σμόκινγκ), από το Tuxedo Park, ένα συγκρότημα κατοικιών αγροτικών αρχοντικών στη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 1886 από την εξαιρετικά πλούσια οικογένεια Lorillard και τους φίλους τους. Η λέσχη είχε καθιερώσει ένα ετήσιο χορό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, στην οποία ήταν υποχρεωτικές οι λευκές γραβάτες και το φράκο.

Το 1885, ο James Brown Potter, ένας εκατομμυριούχος μέλος του συλλόγου και φίλος των Lorillards, εισήχθη στην ιδέα ενός λιγότερο επίσημου σακακιού από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βρετανία. Ο Ποτέρ φορούσε αυτό το ένδυμα στο γκαλά, πυροδοτώντας τη δημοτικότητά του. Εξαιτίας αυτού του γκαλά στο Tuxedo Park, το σμόκιν ονομάζεται στις Η.Π.Α., Tuxedo.

Σαν σήμερτα (10/10) το 1886 φοριέται για πρώτη φορά το σμόκιν ως βραδινό ένδυμα στη Ν. Υόρκη.

Σαν σήμερτα (10/10) το 1886 φοριέται για πρώτη φορά το σμόκιν ως βραδινό ένδυμα στη Ν. Υόρκη.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘20, το σμόκιν δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Από τη δεκαετία του ’30 ξαναγίνεται το επίσημο ένδυμα και καθιερώνεται το black tie, ενώ το φράκο με white tie, παραμένει μόνο για εξαιρετικά επίσημες εμφανίσεις.

Τα μαύρα σμόκιν από μαλλί ήταν τα πιο κοινά, μέχρι που στη δεκαετία του ‘30, εμφανίστηκε το μεσημεριανό μπλε σμόκιν. Τα double breasted σακάκια εμφανίστηκαν γύρω στο 1935, τα οποία όμως, θεωρούνταν ανεπίσημα, αλλά αυξήθηκε η δημοτικότητά τους. Σε θερμότερες περιοχές, άρχισαν να φορούν λευκά σακάκια σμόκιν (so 007).

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη ζήτηση πιο casual ρούχων. Το σμόκιν έπεσε σε δημοτικότητα και από τότε δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα.

Οι άνδρες άρχισαν να επιλέγουν κοστούμια αντί για σμόκιν.

Αν έβλεπε ο Henry Poole, που δημιούργησε το σμόκιν για άτυπα δείπνα (και πέρασε στην αιωνιότητα το 1876) να είναι πλέον επίσημο ένδυμα, είναι σίγουρο πως θα στριφογυρνούσε στον τάφο του. Στα σημερινά δεδομένα θα ήταν σαν να φορούμε μπλουζάκια πόλο σε εστιατόρια που απαιτούν σακάκι ή μεγάλες επαγγελματικές συναντήσεις.

Στη δεκαετία του ’70, η εποχή της ντίσκο έφερε ένα κύμα περίεργων χρωματιστών σμόκιν (σκεφτείτε αυτά τα γελοία σμόκιν στην ταινία «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος»). Σίγουρα δεν ήταν επίσημη, αλλά ήταν μια αναγνωρίσιμη εμφάνιση. Ευτυχώς, από τη δεκαετία του ’80, όλα αυτά έφυγαν από τη μόδα. Ήταν μια πολύχρωμη, φωτεινή (και ευτυχώς σύντομη) στιγμή για το σμόκιν.

Στη δεκαετία του ’80, τα σμόκιν επανήλθαν στην τυπική μαύρη και μπλε εμφάνιση τους. Αυτό ευνοήθηκε ακόμη περισσότερο καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του ’00. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σμόκιν είχαν επανέλθει για να γίνουν όλο και πιο επίσημα.

Το business casual ένδυμα καθιερώθηκε ως το τυπικό καθημερινό των ανδρών.

Η black tie εμφάνιση συνηθίζεται στις μέρες μας στην απλούστερη μορφή της: Μαύρο σμόκιν, με σακάκι με σατέν πέτα και κουμπιά και παντελόνι με σατέν σιρίτι. Λευκό πουκάμισο με wing tip κολάρο (συχνά έχει και μαύρα κουμπιά), σατέν μαύρο παπιγιόν και αντίστοιχο cummerbund (ζωνάρι). Συνδυάζουμε με παπούτσια pumps με φιόγκο, σε λουστρίνι ή βελούδο ή derbies σε λουστρίνι.

Το σμόκιν είναι η επιτομή της κομψότητας και δεν θα πρέπει να το θεωρούμε υπερβολικό ως εμφάνιση.

Εξάλλου, αν είναι καλό για τον James Bond, τότε είναι καλό για όλους μας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ