Good news: «Smoke-free» η Αστυπάλαια, το πρώτο νησί στον κόσμο που πετάει μακριά το τσιγάρο

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας».

Μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη της εταιρείας «Παπαστράτος», που στόχο έχει να μεταμορφώσει την Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί χωρίς τσιγάρο.

Η πρωτοβουλία «SMOKE-FREE» Αστυπάλαια ανακοινώθηκε με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, στη χώρα της Αστυπάλαιας.

Το «παρών», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ενώ σχετικά με την πρωτοβουλία μίλησαν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, κύριος Πανορμίτης Κονταράτος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κύριος Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, κυρία Μαρία Καμπούρη και ο κύριος Κώστας Μουλακάκης, Γενικός Διευθυντής Marketing της «Παπαστράτος».

Ο «SMOKE-FREE» χαρακτήρας που υιοθετεί η Αστυπάλαια εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής που προσφέρει το νησί. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διττός:

Η Αστυπάλαια επιδιώκει να αναβαθμίσει ριζικά την εμπειρία που παρέχει στους επισκέπτες της και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Το πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος που θέτει σε εφαρμογή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει:

- Την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στο Δημαρχείο, αλλά και σε όλους τους κλειστούς δημοτικούς χώρους.

- Δράσεις για την παρότρυνση των επιχειρήσεων του νησιού ως προς την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.

- Την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας σχετικά με τη SMOKE-FREE πρωτοβουλία, μέσω των ειδικών σημείων ενημέρωσης.

Με στόχο την καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού και πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας ανακήρυξε την περιοχή των ανεμόμυλων, σε «ανοικτή ζώνη χωρίς τσιγάρο».

Παράλληλα, δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου ο Δήμος Αστυπάλαιας να γίνει ο πρώτος οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που θα λάβει πιστοποίηση «SMOKE-FREE», από μεγάλο, ανεξάρτητο οργανισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ