Κολοκύθα με ριζότο, πίτα ή ψητή με παντσέτα ή σούπα: Κολοκυθομανία ένα εξαιρετικό αφιερώμα του Γαστρονόμου!‏

Το χειμωνιάτικο λαχανικό, με την υπόγλυκη και κάπως ουδέτερη γεύση μπορεί να ταιριάξει με λογιών λογιών υλικά με αποτέλεσμα δεκάδες νόστιμα φαγητά. Από σούπες και πουρέδες μέχρι λαδερά και πίτες και από ριζότο μέχρι μαγειρευτά με κρέατα, κόκκινα και λευκά.

Το χειμωνιάτικο λαχανικό, με την υπόγλυκη και κάπως ουδέτερη γεύση μπορεί να ταιριάξει με λογιών λογιών υλικά με αποτέλεσμα δεκάδες νόστιμα φαγητά. Από σούπες και πουρέδες μέχρι λαδερά και πίτες και από ριζότο μέχρι μαγειρευτά με κρέατα, κόκκινα και λευκά.

 Μαθαίνουμε όλα αυτά τα αξιοπερίεργα, μαζί με συμβουλές γα την επιλογή και διατήρησή της αλλά και δεκάδες μυστικά και βέβαια πεντανόστιμες κολοκυθοσυνταγές.

Σουβλάκια κολοκύθας



Υλικά

    1 κιλό κολοκύθα (καθαρισμένη), κομμένη σε κυβάκια περίπου 2 εκ.,τα οποία περνάμε σε 12 καλαμάκια για σουβλάκια
    3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    200 γρ. καστανή ζαχάρη
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες 6
Προετοιμασία 25΄    Ψήσιμο 20΄   

Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Αλείφουμε τα κυβάκια κολοκύθας με το μισό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί (ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα). Ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι τα κυβάκια να είναι σχεδόν ψημένα, αλλά να κρατάνε στο δόντι. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Εν τω μεταξύ, απλώνουμε τη ζάχαρη πάνω σε ένα πλατύ πιάτο. Ακουμπάμε πάνω στη ζάχαρη τα σουβλάκια κολοκύθας ένα-ένα. Τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για να κολλήσει παντού η καστανή ζάχαρη.

Προσθέτουμε στο πολύ ζεστό τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα σουβλάκια της κολοκύθας (λίγα-λίγα για να χωρέσουν και να μπορούμε να τα γυρνάμε) και από τις 4 πλευρές, φροντίζοντας να καραμελώσει κάθε πλευρά πριν τα γυρίσουμε.

Συμβουλές

Ο πουρές και τα σουβλάκια κολοκύθας συνοδεύουν θαυμάσια χοιρινό κρέας στη σχάρα ή στο φούρνο, κοτόπουλο ή φιλέτο από στήθος πάπιας. Τα σουβλάκια είναι πολύ ταιριαστό συνοδευτικό και για φουα-γκρά και αλλαντικά.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ


Υλικά

    περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα 6
    2 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μέτρια κομμάτια
    2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
    3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. σούπας σκόνη
    1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
    1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄    Μαγείρεμα 40΄   

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.

Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα. Οσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος.

Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι (σινουά ή ψιλή σήτα) και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε. Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν). Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με 1 - 2 φέτες από τυρί ή αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Συμβουλή

Μη σας ξενίζει ο συνδυασμός των μπαχαρικών - το αποτέλεσμα είναι νόστιμο. Αν, όμως, κάποιο δεν σας αρέσει καθόλου, παραλείψτε το.

Ριζότο με γλυκοκολοκύθα και καπνιστή παντσέτα


Υλικά

    300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή Καρολίνα, με ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα το καθένα)
    500 γρ. γλυκοκολοκύθα, καθαρισμένη (βλ. σημερινή συμβουλή) και κομμένη σε μικρούς κύβους
    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον για το τέλος
    1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
    200 γρ. καπνιστή παντσέτα ή μπέικον, σε μικρούς κύβους
    1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών ή γρήγορο «τσάι» μυρωδικών*, ζεστά
    150 ml λευκό, ξηρό κρασί
    100 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄    Μαγείρεμα περίπου 25΄   

Διαδικασία Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στη 1 κουταλιά λάδι το κρεμμύδι, την παντσέτα και την κολοκύθα, για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και η κολοκύθα, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκοι του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σιγά-σιγά με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς και μόλις απορροφάται κάθε δόση, προσθέτουμε την επόμενη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η σταδιακή προσθήκη ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα θα εξασφαλίσουν ένα ριζότο σωστά χυλωμένο, όμως με τους κόκους του ρυζιού να «κρατάνε» απολαυστικά στο δόντι. Η διαδικασία από την αρχή του μαγειρέματος θα πάρει περί τα 20-25 λεπτά. Δεν μας πειράζει αν στο τέλος η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά, σχεδόν λιώσει - αυτό επιτείνει τρόπον τινά το χυλωμένο αποτέλεσμα. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνοδεύουμε με Το ριζότο είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο συνοδεία μιας φρέσκιας, πράσινης σαλάτας. Μπορούμε, όμως, να το σερβίρουμε και ως εναρκτήριο πιάτο ενός επίσημου καλέσματος, όμως τότε αρκεί για να χορτάσει άνετα 6 άτομα.

Μοσχαράκι με κολοκύθα, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα


Υλικά

    1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια των 100 γρ.
    1½ κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια περίπου 3x3 εκ. (υπάρχει και έτοιμη, καθαρισμένη κολοκύθα σε δισκάκια στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ)
    2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
    3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
    1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    2/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
    2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
    χυμός από 1 λεμόνι
    1 γαρίφαλο
    1 μικρό ξυλάκι κανέλα
    1 φύλλο δάφνης
    1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄    Μαγείρεμα 1½ ώρα   

Διαδικασία Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξει το αλάτι και να νοστιμίσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Το σοτάρουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές (για περίπου 4-5 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Οταν εξατμιστεί, μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Μόλις τα υγρά πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Οταν περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, δυναμώνουμε τη φωτιά, τακτοποιούμε τα κομμάτια της κολοκύθας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και, όταν πάρει πάλι μια γερή βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15 - 20 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί για λίγο, πετάμε την κανέλα, τη δάφνη και το γαρίφαλο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Στο ποτήρι

Ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Μerlot ή ένα χαρμάνι Merlot - Syrah ή Syrah - Viognier.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ