Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ιταλίας - Ε.Ε. - Για "παγκόσμια οικονομική καταστροφή" προειδοποιεί η Ρώμη- "Δεν θα μας κάνετε Ελλάδα"

«Στην Ελλάδα, η Ε.Ε. κατάφερε με την δική της κακοδιαχείριση να μετατρέψει κάτι που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε μία καταστροφή, αλλά αυτό είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», είπε στην Daily Telegraph. ο Κλαούντιο Μπόργκι στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Στα άκρα βρίσκεται η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, μετά τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με κυβερνητικά στελέχη να ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις τους. 

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής οικονομικών της Λέγκα και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού 

«Στην Ελλάδα, η Ε.Ε. κατάφερε με την δική της κακοδιαχείριση να μετατρέψει κάτι που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε μία καταστροφή, αλλά αυτό είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», είπε στην Daily Telegraph. ο Κλαούντιο Μπόργκι στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ρώμη: Δεν έχουμε plan B

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο σχολιάζοντας την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για τον ιταλικό προϋπολογισμό. 

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», σημείωσε από το Μιλάνο ο Ιταλός υπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων έρχονται λίγες ώρες μετά το «χαστούκι» της Κομισιόν στην Ιταλία με την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αποκάλυψε η La Repubblica, κάτι που πηγές της ιταλικής κυβέρνησης έσπευσαν να διαψεύσουν λέγοντας πως δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνιζε πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πως χρειάζεται, τότε θα προτείνει αλλαγές.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Tα κοινωνικά μέτρα

Ενδεχομένως τα κοινωνικά αυτά μέτρα να μην εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο, αλλά από τον Απρίλιο, για να περιοριστεί το όλο κόστος. Είναι ωστόσο αδιανόητο Λέγκα και Πέντε Αστέρια, να πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους. «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενίσχυσε την φτώχεια στις χώρες μας», συνεχίζει να δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τονίζει, ειρωνικά, ότι «για πρωινό, συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, θα ήθελε περιορίσει το ιταλικό έλλειμμα στο 1,6%, ενώ, ως γνωστόν, για το επόμενο έτος η Ρώμη προβλέπει 2,4% του ΑΕΠ. Υπάρχει άραγε περιθώριο διαπραγμάτευσης;

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Κόντε διαψεύδει την εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία, αν το σπρεντ ξεπεράσει τις 400 μονάδες, τότε η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες που έχει προγραμματίσει.

Γιούνκερ: Η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν είναι απαραίτητο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ