Κίνα: Η μεγαλύτερη σταρ επανεμφανίστηκε μετανιωμένη & υμνώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα - Ήθελε να γλυτώσει φόρους

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Τεράστιο πρόστιμο για φοροδιαφυγή επέβαλαν οι κινέζικες αρχές στη Fan Bingbing, ένα από τα πιο γνωστά αστέρια του κινηματογράφου της χώρας και μια ανερχόμενη ηθοποιό του Χόλιγουντ.   Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη μυστηριώδη εξαφάνισή της τον Ιούνιο, και ενώ τους τελευταίους μήνες η Fan δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση.  

Την Τετάρτη, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έκανε γνωστό πως η 37χρονη ηθοποιός καλείται τώρα να πληρώσει περίπου 884 εκατομμύρια γιουάν (δηλαδή περίπου 129 εκατ. δολάρια) σε απλήρωτους φόρους και πρόστιμα.  

Η έρευνα των κινέζικων φορολογικών αρχών διαπίστωσε πως η Fan ακολούθησε μία κοινή πρακτική στον κλάδο της ψυχαγωγίας, τα διπλά συμβόλαια, προκειμένου να αποφύγει φόρους ύψους 7,3 εκατ. γιουάν (1,1 εκατ. δολάρια) για τα χρήματα που έλαβε για τον ρόλο της στην ταινία «Air Strike», η οποία θα κυκλοφορήσει φέτος.

Μπορεί να αποφύγει τις διώξεις αν πληρώσει το ποσό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.  

Η Fan έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στην Κίνα και είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της ως Blink στο «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος», ενώ το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Συμμετέχει επίσης στο «355», ένα χολιγουντιανό θρίλερ με τις Μαριόν Κοτιγιάρ και Πενέλοπε Κρουζ.  

Υπερδραστήρια παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Μαΐου τηρούσε μέχρι σήμερα σιγή στο Weibo -το κινεζικό Twitter- και σιωπούσε σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για φοροδιαφυγή. Το στούντιό της την υπερασπίστηκε κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».  

Η εξαφάνισή της προκάλεσε φήμες ότι έχει συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κατά των παρεκτροπών του κόσμου του θεάματος.  

Σήμερα η Fan Bingbing επανεμφανίστηκε στο Weibo για να αναγνωρίσει πως έχει άδικο, να ικετεύσει τους θαυμαστές της να την συγχωρήσουν και να ζητήσει συγγνώμη από «την κοινωνία, τους φίλους μου που ανησυχούν, το κοινό και την εθνική φορολογική διοίκηση».  

«Χωρίς τις καλές πολιτικές του Κόμματος και της χώρας, χωρίς τη γεμάτη αγάπη προσοχή του κοινού, δεν θα υπήρχε Fan Bingbing», έγραψε.  

Τα προβλήματα της σταρ είχαν αρχίσει τον Μάιο, όταν ένας πρώην παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο έγγραφα τα οποία εμφάνιζε ως συμβόλαια της ηθοποιού.  

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η Fan είχε πληρωθεί επισήμως 10 εκατομμύρια γιουάν (1,3 εκατομμύριο ευρώ) για τέσσερις ημέρες δουλειάς, όμως στην πραγματικότητα είχε λάβει 50 εκατομμύρια γιουάν επιπλέον.  

Η υπόθεση έφερε στο φως ένα σύστημα «διπλών συμβολαίων»: το ένα προοριζόταν για να κατατεθεί στην εφορία και το άλλο, με ένα πολύ πιο αυξημένο κασέ, τηρούνταν μυστικό ώστε να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών φόρων.  

Οι εφοριακές αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού (ανατολική Κίνα) άρχισαν έρευνα. Το όνομα της Fan Bingbing δεν αναφέρθηκε, όμως επιχειρήσεις της έχουν την έδρα της σ' αυτή την επαρχία.  

Τελικά, η κινεζική εφορία ανακοίνωσε πως η Fan και επιχειρήσεις που εκείνη ελέγχει δεν έχουν καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.  

Τουλάχιστον ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επειδή απέκρυψε και «κατέστρεψε εσκεμμένα» λογιστικά έγγραφα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.  

Μετά την έρευνα για την ηθοποιό, οι αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για να περιλάβουν το σύνολο της βιομηχανίας του θεάματος. Τα πρόσωπα που είναι στόχοι της έρευνας έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.

Τα εξωφρενικά κασέ των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης προκαλούν τακτικά πολεμική στην Κίνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Fan Bingbing ήταν το 2017 η κινεζική διασημότητα με τη μεγαλύτερη αμοιβή, με εισοδήματα 300 εκατομμυρίων γιουάν. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ