1.300 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική λόγω του "Ζορμπά"- Δείτε LIVE την πορεία του

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής ο κυκλώνας, εξασθενημένος πλέον, βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)-meteo.gr από το Σάββατο λόγω του μεσογειακού κυκλώνα.

Από τα μεσάνυχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής (ώρα 10:30) τα μεγαλύτερα ύψη έχουν καταγραφεί στον Θεολόγο Φθιώτιδας (205 χιλιοστά) και στη Ζαγορά Πηλίου (170 χιλιοστά).

Αν και οι εντάσεις των ανέμων ήσαν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή δεκαλέπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα μποφόρ), με ριπές έως 122 χλμ/ώρα.

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής ο κυκλώνας, εξασθενημένος πλέον, βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά προς τα βορειοανατολικά, περνώντας μέσα στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες,

Για το υπόλοιπο της ημέρας ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (βόρεια τμήματα Αττικής, Φθιώτιδα και Βοιωτία) και βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής θα είναι μεγάλα και πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ.

Περίπου 1300 κλήσεις δέχτηκε από εχθές η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά στη χώρα. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κακοκαιρία έπληξε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Επικράτειας, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να έχει δεχτεί συνολικά 1.300 κλήσεις για παροχή βοηθείας, όπως κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.

Αναλυτικά:

- Σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς και στις νήσους Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα και Κύθηρα δέχτηκε 273 κλήσεις για παροχή βοηθείας, για την αντιμετώπιση των εν λόγω συμβάντων συγκροτήθηκαν 40 συνεργεία με 80 πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Ενώ, έχουν πραγματοποιηθεί 17 απεγκλωβισμοί ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. 

- Νομός Κορινθίας, στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κορινθίων, Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Λουτρακίου – Περαχώρας δέχτηκε συνολικά 640 κλήσεις για παροχή βοηθείας, μεταξύ αυτών 100 άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα και οικίες. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν 55 συνεργεία με 141 πυροσβεστικούς υπαλλήλους. 

- Νομός Αργολίδας, στο δήμο Άργους – Μυκηνών δέχτηκε 85 κλήσεις για παροχή βοηθείας, εκ των οποίων απεγκλωβίστηκαν 22 άτομα από αυτοκίνητα και οικίες. Στο δήμο Ερμιονίδας στο Κρανίδι δεχθήκαμε 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων, ενώ για το δήμο Ναυπλίου η Υπηρεσία μας δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν 28 συνεργεία με 68 πυροσβεστικούς υπαλλήλους. 

- Νομός Μεσσηνίας, στο δήμο Καλαμάτας δέχτηκε 75 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων στο δήμο Πύλου – Νέστωρος δέχτηκε 12 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων. Ενώ για τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία δέχτηκε επιπλέον 5 κλήσεις για παροχή βοηθείας.

- Νομός Λακωνίας, στο δήμο Σπάρτης δέχτηκε 52 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων

- Νομός Φθιώτιδας, στο δήμο Αταλάντης δέχτηκε 44 κλήσεις για παροχές βοηθείας, αναλυτικά 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για κοπές δένδρων.

- Νομός Ευβοίας, στην ευρύτερη περιοχή του Προκόπιου-Μαντουδίου του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού δέχτηκε 60 κλήσεις για παροχή βοηθείας, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 21 απεγκλωβισμοί ατόμων από αυτοκίνητα και οικίες. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων έχουν συγκροτηθεί 25 συνεργεία με 60 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες σε όλη την Επικράτεια.

Δείτε Live την πορεία του

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Δείτε ζωντανά πως κινείται αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας "Ζορμπάς":

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ