Η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης!

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο η Μαλάλα Γιουσαφζάι δεχόταν μια σφαίρα στο κεφάλι από το όπλο ενός Ταλιμπάν μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε από το σχολείο σπίτι της, γιατί εναντιώθηκε στα υποχρεωτικά κλεισίματα σχολείων θηλέων που επέβαλαν οι Ταλιμπάν, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην Παιδεία.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο η Μαλάλα Γιουσαφζάι δεχόταν μια σφαίρα στο κεφάλι από το όπλο ενός Ταλιμπάν μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε από το σχολείο σπίτι της, γιατί εναντιώθηκε στα υποχρεωτικά κλεισίματα σχολείων θηλέων που επέβαλαν οι Ταλιμπάν, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην Παιδεία.



Χθες η 16χρονη πλέον Πακιστανή, από την κοιλάδα Σουάτ, αφού επιβίωσε της επίθεσης, εξέδωσε την αυτοβιογραφία της και είναι ένα από τα φαβορί για να τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί αύριο. Η φήμη που απέκτησε και το γεγονός ότι η φωνή της δεν έσβησε προκάλεσε προσφάτως την αντίδραση των Ταλιμπάν, οι οποίοι προχθές απείλησαν ότι θα προσπαθήσουν και πάλι να τη σκοτώσουν, αναφέρει το Έθνος.



Οι επιλογές της και οι εμπειρίες της, που περιγράφονται λεπτομερώς στην αυτοβιογραφία της, που φέρει τον τίτλο «Είμαι η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν», την καθιστούν πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της, ενώ η φράση «Είμαι η Μαλάλα» έχει γίνει συνώνυμο του αγώνα που δίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περιγράφει την κόλαση

Στο βιβλίο, που το έγραψε με τη βοήθεια της ανταποκρίτριας των «Sunday Times» Κριστίνα Λαμ, γίνεται πλήρης περιγραφή της ζωής της στην Κοιλάδα Σουάτ, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η Μαλάλα, το όνομα της οποίας σημαίνει «χτυπημένη από τη λύπη», περιγράφει τις δημόσιες μαστιγώσεις, την απαγόρευση της τηλεόρασης, του χορού και της μουσικής, αλλά και την απόφαση της οικογένειάς της να χωριστεί και να φύγει από την κοιλάδα Σουάτ κατά τη διάρκεια της μεγάλης μάχης το 2009 μεταξύ των δυνάμεων των Ταλιμπάν και του στρατού του Πακιστάν.



Από 12 ετών

Εκείνη την περίοδο η υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης του 2013, που ήταν μόλις 12 ετών, είχε αναλάβει μετά από συμφωνία του πατέρα της με ανθρώπους του BBC να γράφει για το μπλογκ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, με το ψευδώνυμο «Γκιουλ Μακάι».

Η αντιπαράθεσή της με τους Ταλιμπάν, η καμπάνια της για ανοιχτά σχολεία για τα κορίτσια της περιοχής και η διαρροή του πραγματικού της ονόματος ήταν αρκετά για να τη θέσουν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

Οπως έχει η ίδια αναφέρει: «Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν έμαθα ότι είμαι στόχος δεν ανησύχησα. Μου φαινόταν ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα πεθάνει μια μέρα. Τις νύχτες περίμενα να κοιμηθούν όλοι, στη συνέχεια έλεγχα όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».



Η επίθεση εναντίον της, από την οποία όμως επιβίωσε, έδωσε στον αγώνα της διαστάσεις θριάμβου και τη μετέτρεψε σε παγκόσμιο σύμβολο.

Στην αυτοβιογραφία της η 16χρονη Πακιστανή, που πλέον ζει στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει χαρακτηριστικά για την απόπειρα δολοφονίας της:

«Οι φίλοι μου λένε ότι πυροβόλησαν τρεις φορές, τη μια μετά την άλλη. Οταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, τα μακριά μου μαλλιά και τα γόνατα της φίλης μου Μονίμπα ήταν γεμάτα αίμα».

Το «εμπόδιο» για το βραβείο
Προβληματισμός για την ηλικία της

Μπορεί η Μαλάλα Γιουσαφζάι, να θεωρείται φαβορί για να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης αύριο, όμως η ηλικία της έχει προβληματίσει αρκετούς αναλυτές και ειδικούς που τονίζουν ότι η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων σε τεράστιο βαθμόι.

Παρότι όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ ο Γκάιρ Λούντεσταντ, που συμμετέχει στην επιτροπή των Νόμπελ ως επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τη βράβευση κάποιου, η βραβευθείσα το 1997 Τζόντι Γουίλιαμς στην αυτοβιογραφία της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι νικητές μετατρέπονται σε κάτι που μοιάζει με άγιο πλάσμα και τονίζει ότι «είναι λίγο τρομακτικό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ανεξάρτητου Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη Κρίστιαν Χάρπικβεν: «Η ηλικία της είναι το κύριο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δύσκολη ερώτηση εάν θα πρέπει να φορτώσουμε το βάρος του Νόμπελ σε κάποιον που είναι ακόμη παιδί».

Φέτος για το Νόμπελ Ειρήνης έχουν προταθεί 259 άνθρωποι, όμως η Γιουσαφζάι χαίρει μεγάλης υποστήριξης.

Τα υπόλοιπα φαβορί είναι ο γυναικολόγος από το Κονγκό Ντένις Μουκγούεγκε, που βοηθά θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, και ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο Αμερικανός στρατιώτης που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ