H Microsoft, μαζί με το ΑΠΘ, θα δημιουργήσει κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ιστορική συνεργασία.

Σε στρατηγικής συνεργασία για τη δημιουργία κόμβου ψηφιακής καινοτομίας προχώρησε σήμερα η εταιρεία Microsoft με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη συμφωνία υπέγραψαν η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Microsoft με τίτλο «Re-imagine Greece: Ξεκλειδώνοντας τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας με τη δύναμη της τεχνολογίας».

«Εδώ, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, που όλοι μας αγαπάμε και που όλοι μας θέλουμε να δούμε ξανά να ανθίζει και να εξελίσσεται ανακοινώνουμε τη στρατηγική συνεργασία με το ΑΠΘ και δημιουργούμε τον πρώτο κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα», σημείωσε η κ. Αντωνάκου και εξήγησε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που σηματοδοτεί μια νέα εποχή σπάζοντας το κατεστημένο της αποξένωσης της ακαδημαϊκής γνώσης από την αγορά εργασίας, κάτι για το οποίο νομίζω ότι το ΑΠΘ, όπως επεσήμανε, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ερευνητικό έργο του ιδρύματος και να δώσουμε από την πλευρά μας τις κατευθύνσεις της έρευνας και των εφαρμογών που αναπτύσσει η Microsoft σε διεθνές επίπεδο», τόνισε η κ. Αντωνάκου επισημαίνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτά περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- δραστηριότητες επιμόρφωσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες πάνω στις κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες, εκπόνηση μελετών και ερευνών σε συνεργασία με φοιτητές και καθηγητές, ανάπτυξη ενημερωτικού υλικού για τις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού και υποστήριξη για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων μέσω των τεχνολογιών της Microsoft.

Χαρακτήρισε τη συνεργασία της Microsoft με το ΑΠΘ πρωτοποριακή κι επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά μια εταιρεία τεχνολογίας έρχεται τόσο κοντά με ένα πανεπιστήμιο και επιπλέον οριοθετεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Ένας τρόπος, που δίνει μεγαλύτερη αξία στη γνώση και στη μάθηση, όχι μόνο για να πετύχουν τα ιδρύματα τη μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων τους αλλά κυρίως επειδή η γνώση στη σφαίρα της τεχνολογίας αλλάζει με τεράστιες ταχύτητες και η καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας δίνει μεγαλύτερη αξία, ποιότητα και συνάφεια στην ακαδημαϊκή γνώση», σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες τις οποίες πρέπει να ξεκλειδώσουμε επενδύοντας στην επιστήμη στη γνώση και την καινοτομία» υπογράμμισε η κ. Αντωνάκου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, αφού παρουσίασε το μεγάλο και σημαντικό έργο του ιδρύματος, είπε ότι αρχίζουν τη συγκεκριμένη συνεργασία με πολλή χαρά και «ελπίζουμε ότι θα έχει πολύ ωραία αποτελέσματα».

»Θα έχουμε δράσεις μέσα στη διάρκεια της χρονιάς για να δώσουμε προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις», είπε αναφέροντας επιγραμματικά τους τομείς επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης, διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of things) blochain, big data, cyber security και cloud computing.

Ο κ. Μήτκας δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει τη «σημαντική» όπως είπε, βοήθεια της Microsoft, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών να χρησιμοποιούν δωρεάν τα προϊόντα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ