Vintage Story : Όταν ο Έντουαρντ Κένεντι έκανε διακοπές στους Παξούς - Σε ποιο ταβερνάκι έτρωγε (φώτο)

Μάγευε όλα τα κορίτσια του νησιού

Αύγουστος 1968... «Την ανάμνηση της φιλοξενίας, της φιλίας σας, αλλά και του καλού φαγητού, θα την πάρω μαζί μου στην πατρίδα μου, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...» Έντουαρντ Κένεντι.

Αυτό αναφέρει το ιδιόχειρο σημείωμα που δόθηκε τον Αύγουστο του 1968, από τον Έντουαρντ Κένεντι, το μικρότερο αδερφό του Προέδρου της Αμερικής, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στον φίλο του, Σπύρο Μαντέλα, γνωστό στη Λάκκα των Παξών με το παρατσούκλι Κακλής.

Το αναμνηστικό αυτό σημείωμα βρίσκεται σήμερα περίτεχνα καμωμένο σε γυάλινη επιγραφή να θυμίζει πως τα καλοκαίρια του ο ισχυρός μακροβιότερος γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, ερχόταν στους Παξούς και επέλεγε το αγαπημένο του ταβερνάκι για να γευτεί τις νοστιμιές του κυρ Σπύρου και της γυναίκας του.

«Τιμής ένεκεν η πλατεία της Λάκκας ονομάστηκε με το πέρας των ετών ως "Πλατεία του Έντουαρντ Κένεντι" και παρότι το ταβερνάκι του Κακλή, δεν λειτουργεί, εντούτοις άλλες παραδοσιακές ταβέρνες "κατέκτησαν" όλους τους καλοφαγάδες επισκέπτες του νησιού» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παξών Γιώργος Λύχνος.

Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία, ο κ. Λύχνος, επεξηγεί πως ο Έντουαρντ Κένεντι, ο μακροβιότερος γερουσιαστής, των ΗΠΑ, αγαπούσε ιδιαίτερα τους Παξούς και κυρίως τη Λάκκα.

«Η εξωτερική του ομορφιά με το ξανθό του πλούσιο μαλλί και την ψηλή κορμοστασιά του μάγευε όλα τα κορίτσια του νησιού, αλλά αυτός προτιμούσε να έρχεται στο μικρό, τότε, ταβερνάκι και να τρώει τα αγαπημένα του χειροποίητα σουβλάκια καλοψημένα στα κάρβουνα» θα πει ο κ. Λύχνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπορεί να έχουν περάσει ακριβώς πενήντα χρόνια από τότε που ο Έντουαρντ Κένεντι έδωσε το ιδιόχειρο σημείωμα στον κ. Σπύρο, δύο μήνες μετά τη δολοφονία του αδερφού του, γερουσιαστή και υποψήφιου πρόεδρου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι στις 4 Ιουνίου, του 1968, όμως οι ηλικιωμένοι σήμερα Παξινοί, μικρά παιδιά τότε, θυμούνται τον «παράξενο» όπως τον χαρακτήριζαν Αμερικάνο, που περπατούσε μέσα στα σοκάκια του νησιού και απολάμβανε τις ομορφιές του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, απαλύνοντας έτσι τη θλίψη του για τον άδικο χαμό των αδερφών του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και Ρόμπερτ Κένεντι.

Ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, γνωστός στο νησί και ως «Τέντι», συνέχιζε να επισκέπτεται για πολλά χρόνια τους Παξούς και τη Λάκκα, δημιουργώντας στενές φιλίες με τους ντόπιους που απείχαν μίλια μακριά από την «σκληρή» πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν πέθανε τον Αύγουστο του 2009, τα δυσάρεστα νέα έφτασαν γρήγορα στη Λάκκα των Παξών, «έφυγε ο Έντι...» είπαν οι περισσότεροι, όμως το όνομά του παρέμεινε για πάντα εκεί τυπωμένο σε ιδιόχειρη επιστολή, έξω από το παλιό ταβερνάκι που σήμερα είναι art gallery, αλλά και σε πινακίδα ονοματοθεσίας της Πλατείας Έντουρντ Κένεντι που θα κοσμεί για πάντα τη Λάκκα και θα συνεχίζει την ιστορία του παγκοσμίου φήμης Αμερικανού γερουσιαστή, στο νησί

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ