Σημαίνει: "Ανέβασε με ψηλά" και πραγματικά θα σας απογειώσει το Τιραμισού του Άκη Πετρετζίκη (βιντεο)

Γλυκιά αμαρτία!

Συστατικά

375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

6 κ.σ. ζάχαρη άχνη (100 γρ.)

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

110 γρ. μαρσάλα ή μαυροδάφνη

75 ml καφές εσπρέσο δυνατός

450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη

225 ml καφές εσπρέσο δυνατός για να βουτήξουμε τα μπισκότα

50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια

36 σαβαγιάρ

λίγο κακάο τριμμένο για πασπάλισμα

λίγο ξύσμα σοκολάτας κουβερτούρας

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με". Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!!!

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τον καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με μία μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.

Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον καυτό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 20x30 εκ. 

Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)

Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.

Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.

Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.

Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.

Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρα και κόβουμε σε κομμάτια.



 

Tip

Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει! 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ