Σμύρνη: Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Νταβούτογλου και Κοτζιά

Το επεισόδιο ξεκίνησε από τον Νταβούτογλου.

Ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ελληνικού προξενείου της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον ιστορικό παραλιακό δρόμο της περιοχής Πούντα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να κόβει την κορδέλα με τον Μεβλούτ Νταβούτογλου.

Η τελετή των εγκαινίων σημαδεύτηκε και αμαυρώθηκε από ακόμα μια τουρκική πρόκληση με τον Νταβούτογλου να ξεκινά λεκτική αντιπαράθεση με τον ΥΠΕΞ να μην αφήνει αναπάντητη την «μπηχτή».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που τις συνδέει η γεωγραφία και η ιστορία. Εκπροσωπούμε δύο μεγάλους πολιτισμούς. Και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Οι γλώσσες μας μοιράζονται πάνω από 5.000 λέξεις. Αυτά φέρνουν κοντά τους λαούς μας.

Από καιρού εις καιρόν δεν μπορούμε να τα βρούμε, οι σχέσεις μας περνούν ταραχώδεις μέρες. Δεν είναι μυστικό οι διαφορές μας, αλλά εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και το διάλογο ως λύση  και δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας».

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Εμείς σταθήκαμε στο πλευρό της Τουρκίας στο πραξικόπημα». Κι επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωσή τους

Εξίσου συμβολική σημασία είχε η χαμηλή πτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Σμύρνη, την ώρα που έκαναν δηλώσεις οι δυο ΥΠΕΞ, λίγο πριν αναχωρήσουν από το προξενείο για γεύμα εργασίας, εφ΄ όλης της ύλης.

Ο εκκωφαντικός ήχος από τους κινητήρες των μαχητικών κάλυψε ένα μέρος των δηλώσεων των υπουργών που αφορούσε  «πραξικοπηματίες» και «τρομοκράτες», γράφει ο Σπύρος Αγγελής στην «Αυγή».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ