Διπλή «γαλανόλευκη» περηφάνια στο πόλο: «Χρυσοί» οι Νέοι Άνδρες στο Ευρωπαϊκό - «Χάλκινες» οι Νεάνιδες στο Παγκόσμιο

Οι επιτυχίες δεν σταματούν να έρχονται.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Εθνική Νέων Ανδρών, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο Τεό Λοράντος και οι παίκτες του... ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί και στην Ευρώπη! Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, με υψηλό σκορ, η Εθνική έκανε ανατροπή μετά από μέτριο ξεκίνημα επικρατώντας με 14-12 του Μαυροβουνίου. Με «όπλο» την πιεστική άμυνα (δέχτηκε από 2 γκολ στην 2η και την 3η περίοδο) και «βροχή» από γκολ, η «γαλανόλευκη» έστειλε ηχηρό μήνυμα πως το ελληνικό πόλο ανήκει στην ελίτ. Πρώτος σκόρερ της εθνικής, ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης με 5 γκολ, ενώ ο Τζούρο Ράντοβιτς σημείωσε ισάριθμα τέρματα για το Μαυροβούνιο.   

Το Μαυροβούνιο, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπήκε πιο δυνατά και προηγήθηκε με 2-0 από γκολ των Φρανέτα και Ράντοβιτς. Ο Χαράλαμπος Ρομπόπουλος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και σημείωσε το πρώτο γκολ της εθνικής για το 2-1, 3:20 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου οκταλέπτου. Όμως Μάτκοβιτς και Ράσκοβιτς απάντησαν με 2 ακόμη γκολ για το Μαυροβούνιο. Παρά το δυσμενές 4-1, ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης με 2 δικά του τέρματα επέτρεψε στη «γαλανόλευκη» να μειώσει σε 5-3, με εναπομείναντα χρόνο 2΄΄ για την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου. Μέχρι το ημίχρονο, τα παιδιά του Τεό Λοράντου ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους, δέχτηκαν μόνο 2 γκολ (Τσέτκοβιτς, Ράντοβτς) χάρη στην πιεστική άμυνα, ενώ στην επίθεση φιλοδώρησαν με 5 τον Μαυροβούνιο τερματοφύλακα, για το 7-8 υπέρ της Ελλάδας. Δύο γκολ σημείωσε ο «συνήθης ύποπτος» Αλέξανδρος Παπαναστασίου και από ένα οι Νικολαΐδης, Γκιουβέτσης και Αλαφραγκής. Ο Γιάννης Αλαφραγκής, μάλιστα πέτυχε το γκολ με το οποίο προσπέρασε για πρώτη φορά η εθνική, από τα 5 μέτρα, 2" πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους!

Με την... ίδια συνταγή, απροσπέλαστη δηλαδή άμυνα, η εθνική έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην 3η περίοδο, διάστημα στο οποίο δέχτηκε πάλι μόνο 2 γκολ. Την ίδια ώρα... έμπαιναν «βροχή» τα γκολ στην επίθεση από τους Έλληνες πολίστες, με το σκορ να είναι ιδιαίτερα ψηλό για τελικό! Πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 4 λεπτά του τρίτου οκταλέπτου, η Εθνική είχε διευρύνει στα 2 γκολ την υπέρ της διαφορά, 8-10, με σκόρερ τους Παπαναστασίου, Καλογερόπουλο. Ο Γκιουβέτσης έβγαζε «φωτιές», πέτυχε 2 ακόμη γκολ φτάνοντας τα 5 (!), για το +3, 9-12 (σκορ 3ου οκταλέπτου). Με πέναλτι ο Νικολαΐδης έφερε την Ελλάδα στο +4, 9-13. Το Μαυροβούνιο προσπάθησε να αντιδράσει και από το σημείο του πέναλτι μείωσε λίγο αργότερα σε 11-14 με τον Ράντοβιτς (ο ίδιος είχε κάνει και το 10-13, πριν απαντήσει ο Κάκαρης για το 10-14). Στο ένα 1 λεπτό που απέμενε το Μαυροβούνιο τα έδωσε όλα για την ανατροπή, αλλά το 3ο διαδοχικό γκολ του Ράντοβιτς απλά επέτρεψε στην ομάδα του να μειώσει σε 12-14. Τα παιδιά του Τεό Λοράντου έκαναν ό,τι χρειαζόταν για να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου  και στην Ευρώπη (12-14 τελικό), ενώ το 2017 η εθνική ομάδα Νέων Ανδρών είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια κόσμου!

Τα οκτάλεπτα: 5-3, 2-5, 2-4, 3-2

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Κριβόκαπιτς, Βουτσούροβιτς, Τσέτκοβιτς 1, Ράσκοβιτς 1, Μίτροβιτς, Μάτσιτς, Μούρισιτς, Μιγιούσκοβιτς 1, Ράντοβιτς 5, Γκαρντάσεβιτς, Μάτκοβιτς 3, Φρανέτα 1, Ισγιάμοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Τεό Λοράντος): Δαλμάρας, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής 1, Γκιουβέτσης 5, Νικολαΐδης 2, Παπαναστασίου 3, Κάκαρης 1, Ρομπόπουλος 1, Χαλυβόπουλος Ι., Χαλυβόπουλος Α., Αγιωργούσης, Δήμου, Σπηλιόπουλος.

 

Στην τρίτη θέση του κόσμου οι Νεάνιδες

Η τρίτη δύναμη στον κόσμο για το 2018 είναι από το βράδυ της Κυριακής (02/09) η Εθνική Νεανίδων. Τα κορίτσια του Κώστα Δήμου επικράτησαν με 7-3 της Αυστραλίας στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στο Βελιγράδι, και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, μόνο λίγες ώρες αφού οι Νέοι Άνδρες είχαν στεφθεί Πρωταθλητές Ευρώπης στο Μινσκ. Αυτό είναι το 7ο μετάλλιο για την ελληνική υδατοσφαίριση σε μεγάλες διοργανώσεις μέσα στο 2018.

Παρά την απογοήτευση που ένιωθαν για τον αποκλεισμό τους, στον ημιτελικό, από την Ισπανία το Σάββατο (01/09) με 13-9, οι Ελληνίδες αθλήτριες -όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- μπήκαν στην πισίνα αποφασισμένες να αναδειχτούν νικήτριες στην καταληκτική αναμέτρησή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πήραν από την αρχή τον αέρα των «καγκουρό» και ξέφυγαν με 7-2 στις αρχές της 4ης περιόδου, με την Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη να έχει πετύχει τα 5 γκολ για τη «γαλανόλευκη» (από 1 η Αναστασία Λούδη και η Βασιλική Δούλη). Η Τζέιμι Όμπερμαν μείωσε σε 7-3 για την Αυστραλία που δεν είχε απαντήσεις απέναντι στις εξαιρετικές Ελληνίδες. 

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 2-1, 3-0, 1-1

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Δήμου): Αρχοντάκη, Φουντωτού, Νίνου Π., Λούδη 1, Κανετίδου , Γιαννοπούλου, Νίνου Ε., Μυριοκεφαλιτάκη 5, Κατσιμπρή, Δούλη Β. 1, Κοντονή , Μπιτσάκου, Γιαννακέα

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Ντούσαν Νταμιάνοβιτς): Χόθον, Όμπερμαν 1, Τόμας, Σουόντλινγκ, Μίλικεν, Άντριουζ Α. 1, Τράπλιν, Μπάλεστι, Ντέιλζιελ, Νιούελ, Κίαρνς, Άντριουζ Τσ. 1, Ουέστ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ