Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής: 50% αυξήθηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης λόγω της κρίσης!

Αυξημένα κατά 50% είναι τα ποσοστά κατάθλιψης στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 καθώς εκτιμάται πως ποσοστό 12,3% του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης και χρήζει άμεσα θεραπείας!

Αυξημένα κατά 50% είναι τα ποσοστά κατάθλιψης στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 καθώς εκτιμάται πως ποσοστό 12,3% του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης και χρήζει άμεσα θεραπείας!

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από Πανελλαδική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με θέμα: «Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού». Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, η κλινική μείζων κατάθλιψη σημειώνει ανοδική πορεία στη χώρα μας παράλληλα με την εντεινόμενη οικονομική κρίση.



Από την σύγκριση των στοιχείων που αποτυπώνουν το βαθμό αλλά και τον τύπο της οικονομικής δυσχέρειας το 2011 και το 2013 προκύπτει εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή της δόσης του αυτοκινήτου ανήλθε φέτος στο 31,7% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 201,9% σε σχέση με το 2011. Ακόμη το ποσοστό των ατόμων που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ενοίκιο της κατοικίας τους ανέρχεται στο 28,1% και είναι αυξημένο κατά 198,9% σε σχέση με το 2011.

Κατάθλιψη γένους... θηλυκού

Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%). Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%).

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται να προστεθούν σε στοιχεία των προηγούμενων μελετών του ΕΠΙΨΥ, στα οποία αποτυπώνεται μια συνεχής και εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011. Η σημαντικότητα των ευρημάτων αυτής της έρευνας στοιχειοθετεί επιστημονικά αυτό που αποτελεί καθημερινό βίωμα των Ελλήνων, δηλαδή τις σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ