Μάτι: Τα μοιραία λάθη Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Τι αναφέρει πόρισμα εμπειρογνώμονα

Το χρονικό της καταστροφής.

Η τεχνική έκθεση του Ανδριανού Γκουρμπάτση, δικαστικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, για την πυρκαγιά στο Μάτι καταδεικνύει σοβαρά λάθη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κι εν γένει υπογραμμίζει την έλλειψη συντονισμού δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 16:25, στην Πεντέλη, με την Πυροσβεστική να την αντιλαμβάνεται 33 λεπτά αργότερα.

Δεν υπήρχαν διαθέσιμα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς είχαν σταλεί στο μέτωπο της Κινέτας.

Για την αρχική αντιμετώπιση της φωτιάς, από αέρος συνέδραμε μόνο ένα ελικόπτερο, μιας και τα υπόλοιπα είτε ήταν καθηλωμένα με άδειο ρεζερβουάρ είτε επιχειρούσαν στην Κινέτα.

Όταν ο πιλότος ενημέρωσε για τη σοβαρότητα της κατάστασης, στις 17:15, κανένας δεν έλαβε αποφάση εκκένωσης παρά μόνο όταν η φωτιά είχε περάσει τη Λ. Μαραθώνος.

Δεύτερο πτητικό μέσο άρχισε να επιχειρεί στις 19:00 κι επρόκειτο για ένα Super Puma με κάδο.

Ο τέως Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, κι ο τέως υπαρχηγός και νυν Αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, δεν ανέβηκαν ποτέ σε ελικόπτερο για να εποπτεύσουν και συντονίσουν το έργο πυρόσβεσης, από αέρος, ως όφειλαν εκ του νόμου να πράξουν.

Η Τροχαία, όπως επισημαίνεται, δεν έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας είτε προς Αθήνα είτε προς Αθήνα, αλλά κλείνοντας τη Λ. Μαραθώνος, προκλήθηκε συμφόρηση κι έτσι τα οχήματα κατεύθυνονταν προς το Μάτι.

Επίσης, αναφέρεται ότι ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. έπρεπε να επιτηρεί την κατάσταση από αέρος.

Παρ' όλα αυτά, το κλείσιμο στην είσοδο οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος, στις 18:12, γλίτωσε τους επιβάτες τουλάχιστον 700 αυτοκινήτων από τον εγκλωβισμό τους στη λεωφόρο, ενώ τουλάχιστον 100 οχήματα απεγκλωβίστηκαν από εστιατόριο και ξενοδοχείο της περιοχής.

Το πόρισμα έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δια του δικηγόρου Αντώνη Φούσσα.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης είναι τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών θυμάτων της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ