Πεντανόστιμα νιόκι με ρικότα και ελαφριά σάλτσα ντομάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Ό,τι πρέπει ακόμα και για επίσημο δείπνο.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 450 γρ. ρικότα από πλήρες γάλα (400 γρ. στραγγισμένη)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 70 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 90-120 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + επιπλέον για τον πάγκο

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 600 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 πρέζα μπούκοβο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) (μισό στη σάλτσα μισό στο σερβίρισμα)
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζουμε τη ρικότα σε ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει μέσα στο ψυγείο για μία νύχτα. Την επομένη, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με το αυγό, το κεφαλοτύρι ή τη γραβιέρα, το αλάτι και τα 90 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 20 λεπτά, ελέγχουμε τη ζύμη: θα πρέπει να κολλάει λίγο, αλλά αν κολλάει σαν τσίχλα στα δάχτυλά μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα (5-7 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με την ντομάτα κονκασέ, την οποία αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπούκοβο, το μισό ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει βελούδινη.

Για τα νιόκι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε καλά αλατισμένο νερό να βράζει. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τα χέρια μας, παίρνουμε ζύμη όσο μια μπάλα του τένις και την ανοίγουμε σε ένα κορδόνι πάχους 1 εκ. Με ένα μαχαίρι κόβουμε νιόκι μήκους 1,5 εκ.-2 εκ. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Βάζουμε τα νιόκι σε ένα σουρωτήρι και τα κουνάμε ώστε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Μεταφέρουμε τα μισά νιόκι στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ανέβουν στην επιφάνεια και τα βράζουμε για ακόμη 2 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα νιόκι. Ανακατεύουμε τα νιόκι με τη σάλτσα και σερβίρουμε με επιπλέον μπούκοβο, μαϊντανό και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ