Η Ντίνα Νικολάου προτείνει για γλυκό μετά το μεσημεριανό: Κέικ με φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα

Απλό και νόστιμο.

Αντί για δαμάσκηνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βανίλιες ή συνδυασμό από φρέσκα και ξερά βερίκοκα ή φρέσκα και ξερά σύκα, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, δηλαδή σοτάρουμε τα φρέσκα και μουσκεύουμε τα ξερά Αλευρώνουμε όλα τα φρούτα.

Υλικά

  • 70 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ κεράσι ή βύσσινο (ή κονιάκ)
  • 200 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα, αρκετά ώριμα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο καλά + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το σοτάρισμα
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + 50 γρ. επιπλέον, για το αλεύρωμα των φρούτων
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Βάζω σε ένα μπολ τα ξερά δαμάσκηνα με το ποτό και τα αφήνω να μουσκέψουν για 20 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τη 1 κουτ. σούπας επιπλέον βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά. Ρίχνω τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα σοτάρω για 8 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να σιροπιάσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρω σε μια πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο, συνεχίζω το χτύπημα για 1 λεπτό και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτω τα 170 γρ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
Στραγγίζω τα ξερά δαμάσκηνα και τα σφουγγίζω καλά με απορροφητικό χαρτί. Τα ρίχνω σε ένα μπολ και προσθέτω τα σοταρισμένα φρέσκα δαμάσκηνα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνω τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μας, μέχρι όλα τα φρούτα να αλευρωθούν καλά. Με το αλεύρωμα αυτό εξασφαλίζω ότι τα υγρά ή σιροπιασμένα φρούτα δεν να αφήνουν την υγρασία τους στο μείγμα του κέικ, ώστε να μην λασπώσει και «κάτσει».Τα περνάω από σουρωτήρι για να τινάξω καλά το περιττό αλεύρι και τα ρίχνω στο μείγμα που ετοίμασα. Ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 45 λεπτά. Αφήνω το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ